Mijn kapper is Algerijn. Of Nederlander. Geen van beide.

door Bas Derks

Mijn kapper is een Algerijn. Of Nederlander. Hij weet het zelf niet. “Als het Nederlands voetbalelftal nou een keer tegen Algerije speelt, dan weet ik wie ik ben. Oranje heeft nu toch tijd over.” knipoogt hij via de spiegel naar mijn half geknipte harenbos. Stiekem meent hij het wel. In Nederland wordt Abdel – vanwege zijn accent en huidskleur – altijd naar zijn achtergrond gevraagd en in Algerije is hij een toerist.

Ook ik voel mijzelf niet thuis in het land waar ik geboren ben, woon en waarschijnlijk sterf. Maar aangezien er vrijwel niets buitenlands in mijn bloed of dna zwerft, kan ik mijzelf wel zonder twijfel in het Hollandse hokje proppen. Daarom ben ik Nederlander. Niet omdat ik mij zo voel of daadwerkelijk trots ben op dit koude kikkerland. Dat koude maakt mij zelfs minder trots en stimuleert daarentegen tot vliegensvlug emigreren.

Omdat het in dit land goed toeven is, blijf ik en komen anderen. Zoals de vader van Abdel in de vorige eeuw uit Algerije kwam om hier te werken. Hij kreeg niets, moest alles zelf verdienen. Sliep soms met tien man op de kamer. Tot hij uiteindelijk een baan kreeg in een fabriek. Vervolgens zijn vrouw naar Nederland haalde en zoon Abdel ter aarde kwam.

Vanuit dat verhaal was ik nieuwsgierig hoe Abdel tegen vluchtelingen aankijkt. Als iemand deze mensen zou moeten snappen, ze hartelijk verwelkomen, dan is hij het. Dacht ik. Het bleek totaal anders. Natuurlijk gunde Abdel deze mensen een plek, maar hij denkt niet dat ze komen voor tijdelijk onderdak. “Dan waren ze wel naar Turkije of Saoedi-Arabië gegaan.”

“Ze willen blijven. Ook nadat de oorlog allang in vrede is veranderd. We geven ze eten, drinken en een huis,” legt Abdel uit. “Ik knipte laatst een Irakese vluchteling. Hij is net twee jaar in Nederland en heeft een eenpersoonswoning toegewezen gekregen. Natuurlijk gun ik iedereen dat, maar als je vervolgens hoort dat die woning op de plek staat waar je zelf al zeven jaar voor staat ingeschreven, moet ik toch even slikken. Het is oneerlijk.”

Voordat ik de kapperszaak betrad, was ik voor een zo warm mogelijk welkom aan de vluchtelingen. Daar ben ik nog steeds voorstander van, maar wel genuanceerder. Waarom gaan deze mensen inderdaad allemaal door richting Nederland? Blijven ze niet in een land, dichtbij hun ‘thuis’? En wat als de meesten inderdaad gelukszoekers zijn, net als de vader van Abdel, zijn ze dan plots niet meer welkom?

Thuis is relatief. Wanneer we in een andere stad zijn, is onze woonplek thuis. Wanneer we in het buitenland zijn, is Nederland thuis. Stel, we kunnen naar de ruimte, dan wordt de aarde ons zogenaamde thuis. Landen zijn dus niet meer dan grote huizen. Huizen, waarbinnen iedereen welkom is en niemand boven of onder de ander staat.

Niemand verdient meer of is beter dan de ander. Eigenlijk zijn we allemaal op zoek naar (het beste voor) onszelf. Het lichaam als enige thuis en de dood als eindbestemming. In die zoektocht is iedereen gelijk. Toevallig ben ik op de juiste plek geboren en hoef ik niet ergens anders heen. Voor anderen – vluchtelingen, gelukszoekers, hoe je het ook wil noemen – is dat anders. Zij verdienen dezelfde kansen, zonder voorrang. Ze zijn niet superieur of minderwaardig, maar gelijk.

Mijn kapper is een Algerijn. Of Nederlander. Mens.

Lees nu: Ik heb een hart van glas

Volg Derks op Instagram. Snapchat: ditisderks. Of Spotify. Of doneer.

App 06-57835955 en blijf op de giga-hoogte!

Vind jij ook leuk

6 comments

Mar Jella oktober 24, 2015 - 12:05 pm

Ja, I totally feel you. Verwoord goed wat er in mijn hoofd ook rondspeelt.

Reply
Dianne Nijhuis oktober 24, 2015 - 8:26 am

Rijkl en realistisch aan inhoud. ..

Reply
Dianne Nijhuis oktober 19, 2015 - 8:36 am

Mooi. …

Reply
Bas Derks oktober 19, 2015 - 8:44 am

Merci!

Reply
Mirjam Rhodé oktober 18, 2015 - 7:53 pm

Heerlijk! Nooit stoppen met schrijven!

Reply
Bas Derks oktober 18, 2015 - 9:37 pm

Reply

Laat een comment achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koeken. Is dat goed? Ja hoor Meer lezen

Privacy & Cookies Policy