e bent een mening hebt een mening bas derks ditisderks

Als brutalen de halve wereld hebben, woon ik liever op de andere helft

door Bas Derks

“Brutalen hebben de halve wereld”, deze uitspraak hoor ik vaak langskomen als iemand weer wat voor elkaar krijgt. Ik denk dan altijd: ‘Wie heeft dan de andere wereldhelft?’ Als de helft van de wereld brutaal is en de andere helft niet, dan zou het in principe eerlijk verdeeld zijn en slaat dit spreekwoord nergens op. Toch zit daar het probleem: brutale mensen zijn lang niet met zoveel als de niet-brutale mensen, maar alsnog hebben ze de halve wereld (en willen nog meer).

Maatschappij

De maatschappij wil vanaf je geboorte dat je jezelf aan de wereld verkoopt en de allergrootste borstklopper wordt. Op mijn middelbare kregen klasgenoten met de breedste bek sneller een voldoende als ze aan het bureau van de docent gingen zemelen. Online moet je laten zien wat je allemaal bereikt hebt en wil bereiken. In het werkveld krijg je te horen dat je je eigen carrière zelf moet vormgeven en opeisen. En in de samenleving moet je hardop je eigen grenzen aangeven, want anders worden die zonder pardon overschreden (“Had zij/hij maar iets moeten zeggen”).

Alleen je best doen is niet goed genoeg, je moet ook een beste stem hebben.

Het gaat meestal niet om daden, maar om praatjes. Alleen je best doen is niet goed genoeg, je moet ook een beste stem hebben. De mensen die het hardst roepen, krijgen (vaak) het meest voor elkaar. Ik ken de grootste lapzwanzen met de bestbetaalde banen en bescheiden hardwerkers met zwaar ondergewaardeerde arbeid. Ik durf niet te zeggen dat ik volledig bij de laatste groep hoor, maar ik houd wel meer van laten zien dan zeggen wat je kan.

Waardering

Ik durf niet te zeggen dat ik volledig bij de laatste groep hoor, maar ik houd wel meer van laten zien wat je kan dan zeggen wat je kan en mis de waardering voor de vele niet-schreeuwers in mijn naaste omgeving (nogmaals: reken mij daar niet toe). De mensen die keihard werken, maar worden ondergesneeuwd bij een salarisonderhandeling of sollicitatiegesprek. Omdat ze geenszins de moed en mond hebben om de (vaak) grotere mond van de leidinggevende tegen te spreken.

Brutalen hebben de halve wereld, maar diezelfde wereld wordt draaiende gehouden door de rest van de – stillere – wereldbevolking. Het zou mooi zijn als zij niet óók hoeven te schreeuwen om gehoord te worden. Dat er naar hun grenzen wordt gevraagd in plaats van de verwachting dat die vanzelf hardop worden uitgesproken. Dat ze beloond worden voor wat ze doen in plaats van voor de overtuiging van hun woorden. Niet ruimte nemen, maar geven. Omdat bescheidenheid niet laf, maar waardevol is.

Als brutalen de halve wereld blijven houden, woon ik liever op de andere helft.

Lees nu: Je hebt een mening, bent hem niet

Vind jij ook leuk

1 Reageer

Laat een comment achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koeken. Is dat goed? Ja hoor Meer lezen

Privacy & Cookies Policy