net zo uniek als iedereen

Jij bent hartstikke uniek, net als iedereen

door Bas Derks

‘Ik houd van muziek, leuke dingen doen, lekker eten en reizen. Daarnaast ben ik perfectionistisch en een beelddenker.’ Haar tinderbeschrijving liegt er niet om. Beetje balorig begin ik het gesprek met: ‘Welke muziek, welke dingen, wat vind je lekker eten en waar wil je heen reizen? Jouw beschrijving kan je nu namelijk op de gemiddelde millennial plakken.’ In plaats van antwoorden op mijn vragen, krijg ik een tirade terug:

“Uniek zijn is een must deze dagen, I know. Als deel van de kudde ben je niets in deze maatschappij waar je geacht wordt om boven de ander uit te springen. Authenticiteit, onafhankelijkheid, opvallendheid, competitiviteit. Allemaal modewoorden voor de westerse samenleving. De woorden die ons op een dag de nek om zullen draaien. En op die dag ben ik niet degene die zal sterven aan de leegte die achterblijft wanneer de manier van samenleven de verkeerde bleek te zijn. Maakt mij geen fuck uit als jij denkt dat ik een gemiddelde millennial ben. Dat ben ik ook, dat is iedereen. Maar in m’n hart ben ik uniek, net als iedereen.”

Vrij intens antwoord wel. Niet precies hetgeen wat ik verwachtte en bedoelde terug te krijgen met mijn opening, maar het zette mij wel aan het denken. Want wanneer ben je uniek? Wat zorgt ervoor dat je niet bent zoals iedereen?

Beelddenker

Stel, je bent een beelddenker. Dat roep je continu bij feestjes en partijen op het moment dat iemand een schunnige grap over poep maakt. Ben je dan uniek? Heeft de rest van het publiek dan geen last van drollerige beelden in zijn hoofd? Sorry, jawel. 98% van de mensheid is een beelddenker. Slechts 2% ziet niets voor zich als iemand ‘zoveel poepen tot de drol je kont aait’ (graag gedaan) zegt. Dat fenomeen van niet-beelddenken wordt ook wel afantasie genoemd. Mocht je dat hebben, ben je dus duizendmaal unieker dan beelddenkers.

Enfin, je bent een beelddenker. En je houdt van lekker eten (graag spreek ik de persoon die liever goor eet). En je houdt van muziek plus leuke dingen doen. Dan behoor je nog steeds tot 98% van de bevolking. Maar als je daarnaast ook graag naar horrorfilms kijkt, wordt het al anders. En mocht je – naast je liefde voor horrorfilms – ook zwaar enthousiast zijn over geelgeverfde Playmobil-paardjes, zijn er nog maar weinig mensen met je te vergelijken. Je hebt vast mensen die ook houden van deze specifieke kleur paardenplastic, maar nog maar weinig die daarnaast ook smullen van de volledige Saw-filmverzameling. Je wordt al bijzonderder.

Jij bent uniek

Ochtendmens? Zijn mijn ouders ook. Wc-papierpropper? Yes, er zijn er meer. Caviatrainer? Niet doorsnee, maar je bent geenszins de enige. Laminaat-sokschaatser? Hallo, ik ben wereldkampioen (in mijn eigen huis). Doe je graag stiekem condooms in iemands winkelmandje? Poeh, oude grap. Een wc-papierproppende laminaat-sokschaatser die het liefst in de ochtend cavia’s traint om daarna supermarktklanten te terroriseren met tienerhumor? Alleen jij

Al die losse onderdelen zijn niet uniek, maar samengevoegd in één persoonlijk wel. Dat ben jij. Dat maakt jou jou. Ik ben een beelddenkende, perfectionistische, muziekluisterende, lekker-eten-etende, schrijvende, kruiswoordpuzzelende, regenboogsneakerverzamelende, situaties-in-mijn-hoofd-naspelen-en-dan-per-ongeluk-iets-hardop-zeggende stoeptegeldanser.

Een uniek persoon, net zoals iedereen. Net zoals jij. ♥

Lees nu: Dit zou er in mijn Tinder-bio staan als ik helemaal eerlijk was.

Vind jij ook leuk

Laat een comment achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koeken. Is dat goed? Ja hoor Meer lezen

Privacy & Cookies Policy