Heb jezelf lief als je naaste

door Bas Derks

Heb je naaste lief als jezelf. Deze zin is de basis van het christelijk geloof. Een prachtige basis als je het mij vraagt. Zo leer je te denken vanuit anderen. Zelfkritisch te zijn. Het draait niet allemaal om jou. We moeten het samen doen. Wat je niet wil dat jou geschiedt, doe dat ook de ander niet.

Praktisch betekent dit: niet roddelen, klaarstaan voor anderen, minder bedeelden een hand toesteken, niet voordringen, geduld hebben, respect voor ouderen, enzovoort. Zo help je niet alleen je eigen bestaan, maar ook dat van anderen (van je naasten) vooruit.

Afgelopen woensdag sprak ik Mark. Hij is voor mij de belichaming van naastenliefde. Mark staat voor iedereen klaar. Tot een paar maanden geleden zat hij nog in drie bandjes tegelijk, regelde hij de evenementen bij zijn studentenvereniging en hielp hij het videoteam in zijn kerk. Mark zei overal ‘ja’ op. Ook als hij er eigenlijk geen tijd voor had. Mark wilde niemand teleurstellen. Iedere naaste helpen. Tot hij twee weken lang zijn bed niet meer uit kon komen. Mark had een burn-out…

Een complimentje daar, ‘even helpen’ (dat vervolgens twee uur kost), eventjes mijn website bijwerken, berichtjes beantwoorden, mailtjes lezen. Ontzettend moe zijn, maar alsnog naar die ene afspraak gaan. De hele week door. Ook voor mij is het soms lastig om op de rem te gaan staan. Ik wil – net als Mark – mensen niet teleurstellen. Er voor ze zijn. Altijd en overal.

Zo spreek ik – ondanks de vermoeidheid – toch af met vrienden. Zit ik ’s avonds weer een schrijfsel af te maken. En probeer ik iedereen van een passend, digitaal antwoord te voorzien. Tot ik uiteindelijk zelf niet meer kan. En dan is het te laat. Tijdens het gesprek met Mark werd dit allemaal duidelijk. Zijn leven was een spiegel voor mijn toekomst. Door hem heb ik een nieuwe blik op mijn overvolle weekend geworpen. En ga ik er iets anders naast plannen: niets.

Het draait niet allemaal om mij. Maar ook niet om de ander. Heb je naaste lief als jezelf. Het is een gelijkwaardigheid. Jij bent precies even belangrijk als je naaste. Je hoeft jezelf niet volledig weg te cijferen voor de ander. Denk ook aan je eigen gezondheid, aan je eigen rust en behoeften. Zodat je lichaam en geest de mogelijkheid hebben om aan te sterken. En je vervolgens nog meer mensen kunt helpen. Wat je niet wil dat de ander geschiedt, doe dat ook jou niet.

Heb jezelf lief als je naaste.

Geschreven voor BEAM, waar ik met fladderende verliefdheid iedere dag werk.
Volg Derks op Instagram. Snapchat: ditisderks. Of Spotify. Of doneer.

App 06-57835955 en blijf op de giga-hoogte!

Vind jij ook leuk

Laat een comment achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koeken. Is dat goed? Ja hoor Meer lezen

Privacy & Cookies Policy