collega's missen derks

Als je het nooit probeert, lukt het sowieso niet

door Bas Derks

“Ik mis mijn collega’s.” Als tiener en student had ik nooit gedacht dat ooit te mogen zeggen. Werken leek me verschrikkelijk. “Studententijd is de leukste tijd van je leven.”, werd door de minister van Onderwijs gezegd tijdens een college. Als zelfs werkende volwassenen dit zeiden, dan moest het toch wel zo zijn? De toekomst voelde als een zwarte, glijdende schaal: vanaf nu kon het alleen nog maar achteruit. Op mijn 20e stond ik aan de top van mijn leven. Jammer wel…

Zwart toekomstbeeld

Naast dat het leven volgens de ‘kenners’ versleurde, werd ook mijn studie Journalistiek afgekraakt. Eerst door mijn decaan op het vwo (“Ga naar de universiteit.”) en later zelfs door de docenten van mijn studie: “Denk maar niet dat je een baan kan vinden.” Hopsa, double dark toekomstbeeld geserveerd, met een enkeltje bijstand of omscholing als dessert. Genieten joh, zo’n studententijd.

“Als jij dat wil: gewoon doen en dan zien we later wel.” Gelukkig waren er altijd nog de bemoedigende woorden van mijn ouders om wat licht in de duisternis te brengen. Ik dook volledig in mijn studie journalistiek. Ging schrijven voor de regiokrant, maakte documentaires, deelde (en deel) mijn leven met de online buitenwereld. Allemaal uit eigen enthousiasme. Omdat ik was gestimuleerd om te gaan voor wat ik echt graag wilde.

Al die haat op maandagen, ik snap het niet.

Nu werk ik bijna 6 jaar en kan ik je zeggen: die minister heeft de verkeerde baan gekozen. Werk kan wel degelijk een feestje zijn. Niet dat ik dat altijd gevoeld heb (tijdens mijn eerste werkervaring kwam ik in een bore-out), maar nu kan ik je vertellen dat ik het werkende leven leuker vind dan het studentenbestaan. Zo leuk dat ik mijn collegaatjes door het thuiswerken momenteel gigantisch mis. Al die haat op maandagen, ik snap het niet.

Oké, stoere praat. Ik weet ook wel dat ik moedersveel mazzel en vadersveel voordeel in mijn leven heb gehad. Niet iedereen bereikt wat hij of zij dolgraag wil bereiken. Maar te veel mensen proberen het niet eens. Want als je gaat voor hetgeen dat je leuk vindt, lukt het misschien niet. Maar als je het nooit probeert, zal het sowieso niet lukken. Let’s go. 🔥

(meer verhalen/gedichten: Instagram – @scharminkel of ditisderks.nl of op TikTok)

Dit bericht bekijken op Instagram

als liefde over rozen gaat is ons leven dan altijd Disney met overal blije liedjes en één sliert spaghetti? als liefde over rozen gaat zouden we dan altijd lachen altijd zoenen, altijd dansen altijd de ander snappen? als liefde over rozen gaat waren we dan non-stop samen versmolten in een knuffel nooit van plan los te laten? als liefde over rozen gaat voelden we ons dan altijd jarig gingen we dan elke ochtend ontbijt voor elkaar halen? ik kan je niet beloven een liefde over rozen nooit meer ruzies nooit meer boos nooit meer dat gevoel ‘dit is hopeloos’ ik denk niet dat dat bestaat dat liefde over rozen gaat maar wat ik wel geloof: liefde gaat over gaan voor die ene roos ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ (fijne verjaardag, lievstuh @roosvansteenbergen 🌹)

Een bericht gedeeld door Bas Derks (ditisderks.nl) 💛 (@scharminkel) op

Vind jij ook leuk

1 Reageer

Jij bent niet knap, bruin en gespierd genoeg! - Dit is Derks april 30, 2020 - 8:08 pm

[…] Column […]

Reply

Laat een comment achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koeken. Is dat goed? Ja hoor Meer lezen

Privacy & Cookies Policy