Koning van het Onbekende

door Bas Derks

‘Koning van het onbekende’. Dit betekent Bas Derks volgens www.watbetekentjouwnaam.nonsens. Prachtig nietszeggend eigenlijk. Ik ben koning van hetgeen ik niet ken. En toch, ergens zit er een waarheid in. Het gros van de activiteiten doe ik namelijk maar één keer. Eén keer Disneyland, luchtballon, wadlopen, hele peper eten en kaneel snuiven. Eenmalig Sinterklaas spelen, collecteren en naar een bepaald land. Niet omdat ik alles na de eerste keer al direct saai vind, maar vanwege de vele zalige dingen die er nog meer te doen zijn.

Soms heers ik letterlijk over het onbekende. In delen van mijn koninkrijk ben ik namelijk wel geweest, maar totaal vergeten hoe het was of eruitzag. Zoals die keer dat ik als 15-jarige zo verschrikkelijk dronken was, dat ik achteraf al mijn daden moest aanhoren. De drank overspoelde blijkbaar mijn karakter. Of deed de ware bovendrijven…

Ik ging achter elk vrouwmens aan. Ook als ze dat niet wilde. Brabbelde wat over de schuine zijde van Pythagoras. Heb rondjes gedraaid om een lantaarnpaal. En plaste over mijn eigen voeten. Ik gooide mensen in de vijver. Mezelf ook. Vervaardigde gekke hikjes en burpjes met m’n slokdarm. En deponeerde mijzelf uiteindelijk tussen twee naakte vrijers in de bosjes, vergezeld met de woorden: “Wat een gezelligheid!”

Dronken Derks? Nooit weer. Toch ben ik blij deze grens van mijn koninkrijk af te kunnen bakenen. Zodat ik een duidelijker beeld krijg hoever die reikt, wat ik aankan. En om weer een andere grens op te zoeken. Zo leer ik mijzelf steeds beter kennen, zonder volledig te verdwalen op een terrein dat niet de mijne is. Heb ik het gevoel te leven, zonder het leven zelf te verliezen.

Eigenlijk zijn we allemaal geboren als koning van een (onbekend) land. Ons hele leven zijn we bezig met ontdekken en ontwikkelen van dit grondgebied. Soms bezoeken we het land van de ander. Om ons te verwonderen over talenten of schoonheden die we zelf niet bezitten of ontdekt hebben. Binnen het eigen land zijn we heerser, daarbuiten slechts gast. Mijn rijk is niet specialer, mooier of beter dan dat van een ander, maar vormt zijn eigen unieke bijdrage in het totaal.

Ik wil nog één keer dansen in een fontein, een boek schrijven, naar Antarctica varen, op een luchtbed onder sterrenhemel drijven, iemand een (kleine) geit geven en wegrennen, een Nijntje-trui breien, liefdesbriefjes sturen aan IS, verhalen vertellen aan een groot publiek, een jaar van de radar verdwijnen, bij een willekeurige man op de nek springen en ‘papa!’ roepen, Jip met iets ondenkbaar groots eren en een papegaai kopen.

Vanaf mijn veilige troon zullen deze dingen nooit gebeuren. Het levensrijk heb ik eenmalig gekregen en zal eenmalig eindigen. Ik moet het vol benutten, zonder volledig buiten de grenzen te gaan. Behoor mijn land te verkennen, eerbiedig te verzorgen en te laten bloeien. Zo kan ik – en de rest van de wereld – er het langst plezier van hebben.

Alles wat nog komen gaat, is onbekend. Probeer er daarom zoveel mogelijk van te genieten. Wees een ware koning. De koning van het onbekende.

Lees nu: Drink nooit koffie met een thee-teef

Volg Derks op Instagram. Snapchat: ditisderks. Of Spotify. Of doneer.

WhatsApp-iconEen WhatsAppje bij nieuwe schrijfsels? Voeg 06-57835955 toe, stuur een berichtje en blijf op de giga-hoogte!

Vind jij ook leuk

11 comments

Ik hoor nergens bij december 22, 2015 - 4:45 pm

[…] de tijd om de ander – als groep of individu – te zien en te ontdekken. Respecteer andermans visie, voel je niet superieur, blijf luisteren, neem jezelf of je groep niet te serieus en wees sportief. […]

Reply
Dit is Derks november 23, 2015 - 6:25 am

Reply
Rowie Koolemans november 23, 2015 - 6:57 am

Ha-ha

Reply
Bas Derks november 23, 2015 - 7:56 am

De slanke. Lijkt wel een indianennaam!

Reply
Rowie Koolemans november 23, 2015 - 8:18 am

Ik houd em er zeker in!

Reply
Bas Derks november 23, 2015 - 8:23 am

Three days in a Rowie!
https://youtu.be/SSFbfBVo_0Q

Reply
Rowie Koolemans november 23, 2015 - 8:31 am

3 dagen maar?

Reply
Elise Lente Meester november 22, 2015 - 11:20 pm

Echt onwijs mooi Bas! Misschien wel mijn lievelings (tot nu toe).

Overigens, ik bied me vrijwillig aan om een kleine geit in ontvangst te nemen.

Reply
Bas Derks november 23, 2015 - 6:15 am

Haha merci!

Reply
Patrick Goede november 22, 2015 - 10:43 pm

Herkenbaar, mooi geschreven Bas!

Reply
Marinda de Groot november 22, 2015 - 9:23 pm

http://www.watbetekentjouwnaam.nonsens. Het bestaat niet :'( Hoe moet ik nu ooit weten of ik ‘zonnekind’ ben of wellicht toch ‘helper van de arrmen’..

Reply

Laat een comment achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koeken. Is dat goed? Ja hoor Meer lezen

Privacy & Cookies Policy