Er zijn meerdere wegen die naar dromen leiden

door Bas Derks

Ik kan daar echt niet mee leven. Wordt er totaal ongelukkig van. Zo’n reis van vijf uur. Bah. En die Marokkaanse bussen zijn natuurlijk snikheet. Maar ja, de trein gaat niet verder en een taxi is te duur. En we willen wel naar het strand. Toch de bus dan maar. Ik vraag Ruben of hij tickets wil halen. Let ik wel op onze spullen. Of nou ja, opletten. Ik ga op de stoep zitten en hef mijn hoofd op naar het stralende hemellichaam. Gedver, dadelijk die bus in. BOEHOE.

Wat vind je trouwens van een koe? Bijzonder? Geniet je van deze zwart-wit gevlekte grazers? Of rijd je er blindelings langs, terwijl Paolo Nutini je trommelvliezen streelt? Waarschijnlijk dat laatste. Al dan niet met Paolo in je oren. Je ziet deze beesten reeds je hele leven lang de weilanden bevolken, waarom zou je er überhaupt nog bij stilstaan? Ze zijn eerder irritant (dat geloei!) dan bijzonder. Zolang ze maar melk en vlees leveren, niet stinken ook, dan is het prima.

Of wat dacht je van snelwegen. Iedereen houdt ervan, tot er eentje langs hun huis wordt gelegd. Dan is het hek van de dam. Iedereen vindt dat geluid namelijk knettertje naar. Van die stinkauto’s die over asfalt razen. Liever niet! Ik ga trouwens wel ieder jaar met ontiegelijk veel liefde naar het strand. Per auto of vliegtuig, maakt niet uit. Ooit opgevallen dat de zee nagenoeg hetzelfde geluid produceert als een drukke snelweg? Niet? Let maar eens op.

Het verschil tussen een zee en snelweg is het beeld dat we erbij hebben gecreëerd. Een snelweg staat voor haast, vervuiling, file, ongelukken en ons eigen, dagelijks leven. Een zee herinnert ons daarentegen aan vakantie, romantiek, zonsondergangen, natte voetjes in het maanlicht en de constante wind die al onze zorgen ontneemt. Een veel aangenamere gedachte, waardoor het geluid van de zee plots veel beter te verdragen is dan van de snelweg, zelfs met liefde wordt omarmd.

En nu de koe. Niet dat we die zo erg vinden als een geplande snelweg. Hier is wat anders aan de hand. Ons brein (of in ieder geval de mijne) heeft de koe tot iets doodnormaals gebombardeerd. Maar toch, wat als we die koe een slurf geven? Dan wil plots iedereen dat beest zien. Van heinde en verre stromen de (Marokkaanse) bussen toe. Drommen toeristen zullen foto’s maken van dit nooit geziene verschijnsel (doen ze bij de huidige koeien ook al, maar goed). De hele wereld staat op zijn kop. Terwijl, als diezelfde koeien altijd al een slurf hadden, wij ze straal voorbij zouden lopen. Een koe zónder slurf, dat zou dan pas wereldnieuws zijn.

Tien minuten later komt Ruben terug. Er zijn geen tickets meer, de bus zit vol. De eerstvolgende gaat morgen. Nakkers. Heel ons plan in de war. Eerst proberen we nog een taxi te regelen, maar als die 30 euro per persoon duurder blijkt, geven we het (zwaar balend) op. Dan maar een dag langer in Marrakesh vertoeven. Tot we plots een schreeuw horen. De gewenste bus staat op het punt van vertrekken, maar de chauffeur roept ons. Vlug spoeden wij zijn kant op. Er zijn twee plaatsen vrijgekomen! Met een ferme zwaai dumpen we onze tassen in het bagageruim en sprinten de bus in. Dolblij als we zijn. En schrijf dolblij maar met koeienletters. De vijf uur zijn omgevlogen.

Ik kan gaan balen van een lange treinreis. Geen zin hebben in een verjaardag van een verre kennis. Mijzelf ergeren aan het stemgeluid van de concertbezoeker achter mij. En verveeld gaan staren naar dingen die ik al mijn hele leven zie. Of ik kies ervoor niet toe te geven aan deze primaire gedachtegang. Juist te gaan genieten van een doorsnee koe, die eigenlijk net zo bijzonder is als hetzelfde exemplaar inclusief slurf.

Hetzelfde bestaan anders bekijken. Daar kan ik (gelukkig) mee leven.

WhatsApp-iconEen WhatsAppje bij nieuwe schrijfsels?
Voeg 06-57835955 toe, stuur een willekeurig berichtje en blijf op de giga-hoogte!

Of volg Derks op Instagram / Twitter / Facebook. Of doneer.

Vind jij ook leuk

Laat een comment achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koeken. Is dat goed? Ja hoor Meer lezen

Privacy & Cookies Policy