een samenleving maak je niet alleen bas derks

Een samenleving maak je niet alleen

door Bas Derks

“December, ik vind er geen reet aan.” Ik ben tegenover een vrouw van 96 gaan zitten, nadat ik de kerstboom van het ouderenhuis heb opgetuigd. “Waarom niet?”, vraag ik half geschrokken. “Mijn man is overleden door een ongeluk met de kerstboom en je wordt altijd zo extra geconfronteerd met de eenzaamheid…”

Ik krijg een brok in mijn keel en denk terug aan mijn eigen eenzaamheidsperiode begin dit jaar. Gevoelsmatig vond niemand mij leuk genoeg om mee af te spreken. Ik kwam nog maar nauwelijks buiten en werd bloedonzeker over wie ik voorstelde, tot ik in huilen uitbarstte bij mijn ouders. Sindsdien gaat het beter en natuurlijk helpt de ontmoeting met Roos daar heel erg bij. Toch probeer ik mij nog wel bewust te zijn van mensen die hetzelfde doormaken, vooral in deze periode. De man van deze vrouw zal nooit terugkomen…

Alles is samen

Alles straalt deze periode ‘samen’ uit. De jaarlijks terugkerende vraag ‘Wat doe je met kerst?’. Social media vol werkfeestjes, gala’s en kerstdiners. Reclamefilmpjes waarin de hele buurt door een jochie op zijn slaapkamer wordt uitgenodigd. Waarin een egel je gezelschap houdt en miljonair maakt… Ik val er als een blok voor, maar de werkelijkheid is een stuk stekeliger: veel geld kwijt voor een niet-winnend staatslot en geen enkele egel te bekennen.

Voor mensen zonder samen is samen zijn deze dagen het verst.

Kerst is niet vanzelfsprekend warm, gezellig en samen. Lang niet iedereen vindt december zo leuk als wat de wereld lijkt voor te (kerst)schotelen. Uit onderzoek blijkt dat heel veel mensen, ook jongeren, extra eenzaam zijn tijdens kerst. Voor mensen zonder samen is samen zijn deze dagen het verst. Ik ben blij dat ik daar nu iets bewuster van ben. Ben na dit jaar dankbaarder dan ooit voor wat ik heb en probeer daar – nu het beter gaat – ook iets van te delen. Natuurlijk kan dat altijd beter, maar ik beveel het je van harte aan. Al zijn het kleine stapjes. Nodig extra mensen uit voor het eten. Stuur een lief appje. Help in je buurt. Niet alleen in december, maar ook de rest van het jaar.

Een samenleving maak je niet alleen.

Vind jij ook leuk

Laat een comment achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koeken. Is dat goed? Ja hoor Meer lezen

Privacy & Cookies Policy