eenzaam derks alleen zijn eenzaamheid

Ik voel me eenzaam, zonder alleen te zijn.

door Bas Derks

‘Niemand zit op je te wachten’, ‘Ze spreken alleen met je af uit medelijden’, ‘Je bent saai’. Deze gedachten zitten mij al een tijd flink dwars. Sinds ik op mezelf woon (half jaar nu), vrienden zijn gaan settelen en het leven iets meer agenda-technisch dan spontaan verloopt, is mijn leven gevoelsmatig totaal veranderd. Alle vastigheden – zoals huisgenoten of (vrijgezelle) vrienden die altijd tijd hadden voor impulsieve uitjes – zijn verdwenen.

Ik heb genoeg afspraken, maar voel geen connectie. Alsof ik een eiland ben dat langs het vaste land drijft. Ieder moment dat ik met mezelf ben en mijn gedachten de ruimte krijgen, nemen ze mijn geluk in een houdgreep. Ik voel me eenzaam, zonder alleen te zijn. Alles wordt kapot gemaakt door de stem in mijn hoofd. Zelfs insta story’s, die ik normaal prima kon relativeren, worden misbruikt door mijn zwarte hersenspinsels: ‘Kijk, al deze mensen hebben het wél gezellig met elkaar!’

Tranen

Mijn vrienden en familie valt niets te verwijten. Zij zijn er. Op een andere manier dan vroeger, maar dat is logisch met kinderen, werk en een dubbele agenda. Ik weet dat er van mij gehouden wordt, dat er mensen om mij heen staan. Dat ik dit niet alleen hoef te doen. Het enige probleem: ik voel het niet. En van die strijd tussen hart en hoofd word ik doodmoe. Toen ik dat na een maand eindelijk durfde te vertellen, barstte ik in tranen uit.

Misschien is het de overgang van studie naar werk die nu pas inslaat. Misschien had ik nooit op mezelf moeten gaan wonen. Misschien houd ik mezelf voor de gek. Misschien ben ik inderdaad een saaie dodo waar mensen niet mee om willen gaan. Misschien is het het weer. Misschien moet ik meer slapen. Misschien…

Eenzaam voelen of zijn

Waar ik normaal na het probleem een oplossing beschrijf, heb ik die nu totaal niet. Ik denk dat dat – helaas – de huidige realiteit is. Leren accepteren dat er niet altijd een oplossing is. Dat ongelukkig zijn deel van het leven is. Dat niet alles te controleren en direct te fixen is. Het is een proces. Levensfase, ofzo. Verschrikkelijk genoeg. Praten, ademen, doorgaan. Met tijd en een luisterend oor als enige medicijn.

Ik voel me eenzaam, maar ben het niet 💛

Lees nu: Ik ging op mezelf wonen en dacht dat het de hemel zou zijn

Vind jij ook leuk

6 comments

"Je hebt een burn-out, heftig, wanneer kom je weer werken?" oktober 15, 2019 - 5:54 pm

[…] Column […]

Reply
Dit is een spiegel van je gedachten - Dit is Derks juli 14, 2019 - 7:42 pm

[…] Column […]

Reply
Ditta juni 14, 2019 - 8:17 am

Nog een cliché: deze fase is tijdelijk. En van moeilijke fases, hoe zwaar ook, leer je het meest. Daar heb je nu niks aan, maar dit komt goed. Zeker weten! 🙂

Reply
Windtson juni 13, 2019 - 9:56 pm

En zo zie je dat iedereen, vroeg of laat, levenservaring opdoet. Nu is het een kwestie van het leren er mee om te gaan of er actief iets mee gaan doen zodat er in je hoofd een kleine werveling ontstaat die je op andere, nieuwe gedachtes brengt. Ook dat gaat een plekje vinden. Onthou 1 ding; het zijn JOUW gedachtes, niemand in de wereld ziet jouw gedachtes en niemand heeft er dus zo veel last van als jijzelf. Normaal gesproken leef jij behoorlijk in het ‘hier en nu’ en nu ben je opeens gaan denken, piekeren…..
Niet doen Bas, zet het van je af door het op papier te zetten en niet zo maar in een kleine column maar probeer eens een … boek?
Laat de fantasie de vrije loop en schrijf die dingen op die je bezig houden terwijl je zo eenzaam-en-niet-alleen bent. Wie weet zit er wel een heel mooi verhaal in….
Het ga je goed !

Reply
Joost juni 13, 2019 - 2:44 pm

P.S. Succes met de rest van de dag! En: morgen is het vrijdag. Je moet iets hebben om naar uit te zien.
Verder: leuke, eerlijke site.

Reply
Joost juni 13, 2019 - 2:41 pm

Even een cliché (slecht synoniem: dooddoener)… dat accepteren is zo slecht nog niet, heb ik gemerkt. Wanneer ik in een rotsituatie MINDER weerstand bied (wat vaak toch niet helpt), wordt het vaak al een stuk draaglijker. Op deen-of-dandere manier.

Verder: wees niet hard voor jezelf, maar ook niet zielig. Ga wandelen in het groen. Eet chocola, ook al ben je een man. Drink bier of wijn, oh nee, dat doe je niet ;).

Reply

Laat een comment achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koeken. Is dat goed? Ja hoor Meer lezen

Privacy & Cookies Policy