Gelukkig gaan we allemaal dood

door Bas Derks

Kristy de Bruijn. Twee seconden schiet haar naam over mijn netvlies. Kristy logt in op haar laptop. Plots bedenk ik wat je hiermee kan doen. Als vervolg op het debacle van mijn we-hebben-dezelfde-telefoon-maar-ik-doe-net-of-ik-die-van-jou-heb. Nonchalant grijp ik naar mijn telefoon. Log in op Facebook. En zoek naar ‘Kristy de Bruijn’. Zoveel zijn er niet. Als ik de juiste gevonden heb, scrollen mijn ogen vlug door het profiel van het meisje naast mij. Tot ik genoeg weet en mevrouw De Bruijn zachtjes aantik. Afgeleid van haar studiewerk kijkt ze me vragend aan. “Ik wilde je nog even feliciteren met je relatie, Kristy. Bart is een goede jongen voor je.”

Tien tellen staren haar ogen stokstijf de mijne aan, tot hun bestuurder zichzelf herpakt en een gammel ‘Freak’ van haar lippen laat ontsnappen. Nee, helaas, er vloeit geen gesprek uit mijn felicitatie. Integendeel, haar laptop wordt dichtgeklapt en Kirsty verdwijnt uit de coupé. Het eerstvolgende station laat nog wel even op zich wachten. Ik blijf grinnikend achter, bij reizigers die het maar half gevolgd hebben en mij argwanend bekoekeloeren.

Men wordt panischer en panischer. Bijvoorbeeld als het om internet gaat. Ik ken velen die hun Facebook-account hebben verwijderd vanwege ‘privacy-redenen’. Lachwekkend is wel dat diezelfde mensen de actiefsten zijn op Instagram en WhatsApp (wat beiden van Facebook is, voor de nitwits onder ons). En die privacy-idealisten zullen heus niet minder van het internet gebruik maken. Ik denk dat we ergens moeten accepteren dat al je digitale activiteiten op de voet worden gevolgd. Alleen totale online-onthouding zal nog werken. Maar daar hoor ik niemand over.

Net als dat gezever over gezonde voeding. Wat wil je ermee bereiken? Het onbereikbare schoonheidsideaal? Maar als je weet dat dat beeld onrealistisch is, waarom dan toch je lichaam uitputten met #healthylife-recepten. Met diëten waar je het meest kneitersdure krachtvoedsel door elkaar moet mengen. Ik heb ooit een recept opgestuurd naar die zogeheten voedselgoeroes. Het ging als volgt:

‘Recept voor een heerlijk en gezond tussendoortje:
Ingrediënten: 1 appel
Bereidingswijze: Men neme de appel en brenge hem naar de mond. Eet smakelijk!’

Ze konden er niet om lachen, die healthyhippies. En toch ligt het zo simpel. Al die overdreven eetpatronen. Neem toch een zak chips. Afgewisseld met een appel. Niet te vaak. En beweeg wat. Je zal er heus niet dik van worden. Net als internet. Denk na wat je erop zet. En gebruik het met mate. Dan blijft het een goeie toevoeging. Superfoods smikkelen en Facebook verwijderen zijn druppels op de gloeiende plaat, als aanbiedingen bij de Action: het maakt nauwelijks verschil.

Ik hoop, Kristy de Bruijn, dat je er achteraf om kon lachen. Je hebt je relatie immers zelf de wereld ingegooid. We nemen ons leven en lichaam soms veel te serieus. Kiezen krampachtig degenen die we wel wat gunnen, die we liefhebben. Willen ons spannende leven beschermen en tegelijk verspreiden. Hypocriet als we zijn. Gelukkig gaan we allemaal dood. Hoog tijd om te lachen, te leven en lief te hebben. Dan gaan we op z’n minst gelukkig dood.

Vind jij ook leuk

7 comments

Das Berks april 20, 2015 - 4:59 am

Haha danku danku!

Reply
Melissa Booiman april 19, 2015 - 5:55 pm

Heerlijke actie, haha. Leuk geschreven weer

Reply
Das Berks april 20, 2015 - 6:17 am

🙂

Reply
Hielke Wolters april 19, 2015 - 5:37 pm

Held

Reply
Das Berks april 20, 2015 - 10:20 am

🙂

Reply
Geraldine Bakker april 19, 2015 - 5:30 pm

Hahaha heerlijk! Strakke actie

Reply
Das Berks april 20, 2015 - 8:30 am

Doe het vooral zelf!

Reply

Laat een comment achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koeken. Is dat goed? Ja hoor Meer lezen

Privacy & Cookies Policy