haters etentje kerst

Mijn haters nodigden mij uit voor een etentje…

door Bas Derks

“We waren op kringweekend en hadden het over jou en je stukjes. Toen kwamen we erachter dat we je toch best wel irritant vinden.” Hahaha, staat dit er echt? Ja, een foto van een handgeschreven brief, speciaal gericht aan ondergetekende. Met de boodschap dat mijn schrijfsels niet altijd in goede aarde vallen. “Maar omdat we niet willen oordelen voordat we iemand kennen, nodigen we je graag uit voor een etentje.”

Nadat ik een paar vrienden een screenshot van deze brief had gestuurd en mijn wang van lachtranen had ontdaan, ging ik nadenken: wat moet ik hiermee? Waarom zou ik gaan eten met mensen die mij blijkbaar niet mogen? Dan heeft het toch geen zin? Je gaat als muis toch ook niet bij een kat op bezoek of pinda’s eten als je een pinda-allergie hebt of als kind op schoot bij een pries… Oké, too far, maar je snapt m’n punt. Vijanden houd je ver weg, daar ga je niet mee eten.

Veroordeling

Als ik iemand bij voorbaat niet mag, dan ga ik die degene niet omarmen, maar ontwijken. Zo ontmoet ik regelmatig collega’s, waarvan ik – door een eerste lach of opmerking – direct denk dat ze totaal niet mijn type zijn. Sterker nog, ik vind ze meteen kneitersirritant. En wanneer ik één van hen vervolgens in de gang of kantine tref, doe ik net of mijn kersttrui een vlekje heeft of het plafond iets interessants bezit. Alles om de begroeting en het daaropvolgende gesprek uit de weg te gaan…

Ik besluit op hun dinervoorstel in te gaan en een enthousiast antwoord terug te sturen.

Maar nee, mijn ontwijkprincipe geldt niet voor de briefschrijvers van deze studentenvereniging. In plaats van het stempel ‘irritant’ op mijn digitale voorhoofd te plakken en ‘m daar te laten zitten, willen ze mij een eerlijke kans bieden. Zijn ze nieuwsgierig naar de persoon achter hun eerste oordeel. En dat kan ik alleen maar waarderen. Ik besluit op hun dinervoorstel in te gaan en een enthousiast antwoord terug te sturen. Iets dat hen ook verrast, haha.

Rattengif

Een week later bel ik aan bij desbetreffend kringhuis. Ja sorry, ik had nu graag sappige details verteld. Dat ze bijvoorbeeld rattengif door mijn eten strooiden of een stoel met een half afgezaagde poot aanboden. Dat ik middenin een vuursalvo aan beledigingen belandde en huilend mijn moeder moest bellen of ze mij ‘alsje alsje alsjeblieft’ op kwam halen. Maar niets van dit alles.

Wat volgt is een anderhalf uur durend open gesprek over vooroordelen, stereotyperingen en mijn teksten die ik zelf soms ook te zoetsappig vind. Niet dat we het aan het eind met elkaar eens zijn, maar we hebben elkaar wel beter leren kennen. Ze laten mij in mijn waarde en houden hun armen open in plaats van dat ze hun rug blijven showen.

Negeren leidt nooit tot verandering, een ontmoeting daarentegen is de eerste stap tot verbroedering.

Geen idee hoe ze mij nu vinden of wat de irritant-stand (irristand) momenteel is, maar dat maakt ook niet uit: deze studenten hebben mijn ogen geopend. Mijn gemakzuchtige gedrag indirect aan mij gespiegeld. Negeren leidt namelijk nooit tot verandering, een ontmoeting daarentegen is de eerste stap tot verbroedering, tot een eerlijk oordeel. Ik had, eerlijk gezegd, geen betere kerstboodschap kunnen krijgen. Heb direct een collega gevraagd voor lunch.

Wie nodig jij – naast je liefde, vrienden en familie – dit jaar uit aan tafel?

Lees nu: Ik blijf deze kerst niet thuis voor jou

Vind je dit leuk en wil je Derks steunen? Koop dan één van de poëzieposters in de Hebshop! Bedankjewel. Liefduhh

Volg Derks op Instagram. Snapchat: ditisderks. Of Spotify. Of doneer.

App 06-57835955 en blijf op de giga-hoogte!

Vind jij ook leuk

7 comments

Anne van Wijk december 24, 2017 - 10:21 pm

Geertje, Kristian, Rebecca, Jacco, Sarai, niet eens ‘Mans vindt mij irritant’ als titel, komt Michiel goed vanaf ;p

Reply
Chantal Harmsen van de Weerd december 22, 2017 - 5:12 am

Stoer! 🙂

Reply
Sytze Braaksma december 21, 2017 - 2:15 pm

Ah vandaar dat je wilde lunchen!

Reply
Bas Derks december 21, 2017 - 4:24 pm

<3

Reply
Nathalie Rosier december 21, 2017 - 11:46 am

Wát een goede kring, en wát goed dat je gaat!

Reply
Frederick Roseboom december 20, 2017 - 10:10 pm

Nick Everts

Reply
Liza Drost december 20, 2017 - 8:53 pm

Marit Dijkstra vind dit wel een inspirerend stukje. Is het waard om te lezen, als je dat nog niet doet

Reply

Laat een comment achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koeken. Is dat goed? Ja hoor Meer lezen

Privacy & Cookies Policy