jip keijzer herinneringen sterker dan de dood

Herinneringen zijn sterker dan de dood. 💛

door Bas Derks

Precies 7 jaar geleden overleed Jip aan de gevolgen van botkanker. Jip zou begin maart 2013 naar Thailand gaan, iets wat hij altijd nog wilde doen, maar de reisbestemming veranderde in een enkeltje hemelpoort.

“Dat ga ik doen. Ooit!” Hoe vaak ik dat in mijn leven heb gezegd is nog ontelbaarder dan mijn gebruikte 💛-emoticons (ik vind een geel hart gewoon fijn voor mijn ogen, oké). Ik stel het uit. Omdat het altijd nog wel een keer kan. Als ik 30 ben ofzo, of 40. Of 60. Komt wel. Ooit. Een keertje.

Bucketlist

Toch heb ik, nadat ik eind vorig jaar een tattoo voor Jip heb laten zetten – iets wat ik sinds zijn dood ‘een keer’ wilde doen – een bucketlist opgesteld. De uitvoering van een jarenlang plan blijkt namelijk vele malen leuker dan het plan zelf. Op die lijst staan dingen waarvan ik al jaren zeg ze te willen doen, maar nooit heb gedaan. Om de dood een stapje voor te zijn. Niet dat het mijn overleden lijf nog boeit of ik North Sea Jazz heb bezocht, maar hé: ik heb wel voluit geleefd.

Zo wil(de) ik dit jaar naar het Rijksmuseum, Paleis Soestdijk bezoeken, de Afsluitdijk zien, door Giethoorn varen, naar de toeristen van Keukenhof kijken, parachutespringen op Texel, uitkijktoren De Kaap bij Doorn beklimmen, met de ICE reizen (is gratis binnen NL, leuk toch, zeg ‘Ja, Bas’), voor het eerst over de kop in de achtbaan en mijn bundel afmaken.

Herinneringen

Een deel heb ik al uitgevoerd en het is oprecht olifantastisch! Niet eens de activiteit zelf, maar hetgeen waar ik van tevoren hé-lemaal niet over nagedacht had: je maakt herinneringen met de meest fijne mensen in je leven. Rijksmuseum met Wouter, Thialf met Odilia, Hobo Johnson met Karlijn, Vakantiebeurs met Ruben (grootste aanrader), podcast met Astrid, tattoo zetten met Louise en Dorianne. En er staat nog zoveel meer gepland. LAV IT.

Dus. Schrijf die bucketlist (en verzin hier alsjeblieft een beter woord voor). Voer ‘m samen met iemand uit. En geniet met de allerfijnste vrienden van het belangrijkste des levens: het leven zelf. Herinneringen zijn vele malen sterker dan de dood. Lang leve Jip! 💛

Lees nu: We leerden alles over seks, maar niets over liefde

Dit bericht bekijken op Instagram

Oké, iets waarvan ik nooit gedacht had dat het zou gebeuren, is gebeurd: ik heb een #tattoo laten zetten. Van een gevouwen kraanvogel welteverstaan. Laat me uitleggen waarom: Als 18-jarige zou ik in de bloei van mijn leven moeten zitten, toch was ik zielsongelukkig. Ik wist niet goed wat ik met mijn leven aan moest. Vroeg me überhaupt het nut van leven af. Ik jatte voor duizenden euro’s spullen en loog alles bij elkaar. Over waar ik was. Wat ik gedaan had. Wie mijn vrienden waren. En dat ik seks had gehad (was gewoon nog maagd). Ik ging heilig in die leugens geloven. Raakte erin verstrikt. En toen was daar Jip (swipe naar rechts). Als gastspreker bij een les levensbeschouwing. Door botkanker bezat hij nog maar één hand. De ander was geamputeerd. Genezen verklaarde Jip kwam ons onwetende klasje even vertellen hoe mooi een éénhandig persoon zijn leven leeft. Prachtig. Alle schoppende pubers, inclusief deze dolende jongeman, hingen aan zijn lippen. We waren jaloers. Een klein stukje Jip zijn. We wilden het allemaal. Na deze ontmoeting (en later nog meer) besloot ik om mijn leven bloot te leggen. Mijn fouten toe te geven. Openbaar te maken. De wereld eerlijk te vertellen hoe ik worstel met de #liefde, leugens, #vreemdgaan, vriendschappen, verwachtingen, et cetera. Hoe ik worstel met het #leven zelf. Een leven dat nooit perfect is, maar wel wonderschone cadeaus bevat. Cadeaus die je zelf moet zoeken, zien en uitpakken. Het leven verliet Jip, maar Jip verlaat het leven niet. Hij veranderde de mijne. Alle eer aan hem. Ik heb me nooit meer zo ongelukkig gevoeld als toen. En wanneer ik nu een mindere dag heb, durf ik daar gewoon over te praten. Door Jip. En Jip zit nu voor altijd op mijn scharminkel-lichaam. In de vorm van wat hij altijd vouwde: een kraanvogel. Mag ik voor altijd over hem vertellen 💛 (voor meer beelden van Jip: link in bio) @hantverk_tattoos_nl

Een bericht gedeeld door Bas Derks (ditisderks.nl) (@scharminkel) op

Vind jij ook leuk

Laat een comment achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koeken. Is dat goed? Ja hoor Meer lezen

Privacy & Cookies Policy