Het is even niet anders, ik ben ongelukkig.

door Bas Derks

“Jij doet ook altijd alsof je alles weet en op orde hebt.” Ik krijg die opmerking regelmatig over mijn schrijfsels, omdat ik altijd op een situatie terugkijk en beschrijf hoe ik het ‘opgelost’. Snap het wel dat het dan zo kan voelen. Ik vind het lastig om midden in een nare situatie de situatie zelf te omschrijven. Naast dat ik dan ook nauwelijks aan schrijven denk, voelt het ook heel uitzichtloos. Zo donker en zonder hoop. Maar goed, om hopelijk eens echt een keer eerlijk te zijn, dit is hoe ik mij nu voel:

Vrij beroerd. Al een tijdje. Ik heb vier weken volledig thuisgezeten (en -gewerkt) door mijn kapotte knie en mocht vorige week eindelijk weer eens invoegen in de samenleving (lees: ik werd naar mijn Hilversumse werk gebracht). Heerlijk vond ik het om weer mensen te zien, mezelf nuttig en langzaam beter te voelen. Tot die coronacrisis kwam en ik de komende weken weer thuiszit…

Corona in combinatie met mijn onbruikbare knie is een slechte mix qua gemoedstoestand. Aan de ene kant is mijn eigen wereld superklein en aan de andere kant is de echte wereld gevoelsmatig totaal ingestort. Alsof de geordende samenlevingssnelweg waar ik weer langzaam wilde invoegen één totale chaos is geworden. Alsof alle ogenschijnlijke onwankelbare houvast weg is.

Stemmen

Tegelijkertijd roept mijn hoofd dat ik niet mag zeuren, want ‘andere mensen hebben het veel zwaarder’. Voor zorgverleners is het alle hens aan dek. Het zijn veel heftigere tijden voor mensen met depressie en angststoornissen. Niet kunnen lopen ‘stelt niets voor’. Ik vind mezelf zielig, maar ook een aansteller. Maar ook zielig. Maar ook een aansteller. Enfin, een constant gevecht met mezelf en de stemmen in mijn hoofd.

Nee, ben helemaal geen fan van dit open eind, maar vond het toch belangrijk om een keer bloedeerlijk met je te zijn. Ik hoef trouwens geen adviezen, hoe lief bedoeld ook. Het is al fijn dat ik dit even met je mocht delen, dat je een luisterend oog bent. Ik ben in orde, maar heb het – zoals nu – niet altijd op orde. En dat is helemaal prima.

Nu nog zelf accepteren.

Lees nu: Niet iedereen is iedereen BEELD: CHE

Vind jij ook leuk

1 Reageer

Blijf binnen en blijf lief - Dit is Derks maart 22, 2020 - 9:51 pm

[…] Column […]

Reply

Laat een comment achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koeken. Is dat goed? Ja hoor Meer lezen

Privacy & Cookies Policy