Ik ben beter dan jij

door Bas Derks

Afgelopen donderdag deden een vriendin en ik spontaan dansjes in een club. Op het moment dat ik tussen de jagende, tongende, biergooiende, hossende, agressieve en onzekere mensenmassa sta, krijg ik altijd de neiging om mijzelf als slimmer, beterwetender en volwassener te bestempelen.

Klopt natuurlijke geen twerkende reet van. Maar aangezien ik wel constant met deze schuddende bilpartij geconfronteerd word, vind ik het weglaten van een oordeel op de dansvloer kneitertje lastig. Per spierbundel, lebberend mensenkind en onwennig danspasje krijgt mijn hooghartigheid meer gestalte.

Maar wat maakt jou dan beter, Derks? Tja, ik kom voor het feest. Niet om een tong te scoren. Niet om mijn sportschooluurtjes te gelde te maken in een krap v-halsshirt. En niet omdat het ‘van mij verwacht wordt’. Houd simpelweg dondersveel van muziek en de bewegingen die je daarop kan maken. Maar zoveel speciaal of beter dan de rest is dat ook niet…

Terwijl deze gedachten mijn brein bestoken, stoot mijn vriendin mij aan. Of ik haar drankje vast wil houden. Natuurlijk. Nadat mijn linkerhand haar biertje omklemt, draait ze zich om en bukt voor een onbekende dame neer. Verbijsterd stopt die met dansen. Ze moet wel, want mijn vriendin is bezig haar losse veters te strikken.

Een klein gebaar, met groot effect. Na het strikken ontvangt mijn vriendin een knuffel en liefdevol applaus van het meisje en haar vrienden. Vol bewondering aanschouw ik dit fraaie tafereel. Mijn vriendin beantwoordt zojuist mijn overpeinzingen zonder woorden te gebruiken. Hoe? Door actief te handelen in plaats van passief te oordelen. En door nederigheid te tonen.

Niet het afkeuren van anderen, maar je eigen (kleine) daden maken het verschil.

Volg Derks op Instagram / Facebook / YouTube. Of doneer.

WhatsApp-iconEen WhatsAppje bij nieuwe schrijfsels? Voeg 06-57835955 toe, stuur een berichtje en blijf op de giga-hoogte!

Vind jij ook leuk

1 Reageer

Lisette Christiaans juni 26, 2016 - 11:07 pm

Haha, word!

Reply

Laat een comment achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koeken. Is dat goed? Ja hoor Meer lezen

Privacy & Cookies Policy