Ik ben een man, dus ons kind krijgt mijn achternaam. Toch?

door Bas Derks

“Wat prachtig, een mini-Derks!” Hoe vaak ik dat de laatste tijd gehoord heb, is niet op twee babyhanden te tellen. Superlief bedoeld natuurlijk, maar Roos hoort nooit: “Wat prachtig, een mini-Van Steenbergen!”. Iedereen gaat er blindelings vanuit dat de baby mijn achternaam gaat krijgen…

Niet dat ik het erg zou vinden hoor, individueel gezien ben ik heel erg trots op mijn achternaam en zou ik het superleuk vinden als we Derks naar een volgende generatie copypasten. Maar mag ik die achternaamkopie opeisen puur op basis van mijn geslacht of omdat dit al decennialang gebruikelijk is? Ondanks dat emancipatie flink terrein heeft gewonnen, lijkt dit bij veel stellen nog traditie en niet eens een discussiepunt: de achternaam van de man is leidend. Ik zat ook in die denkfuik tot ik merkte dat Roos stiekem ook wel haar achternaam wil doorgeven.

Ja, ik had mijn achternaam kunnen doordrukken (die neiging had ik in het begin wel een beetje), maar na vele gesprekken zie ik nu in dat mijn Derks-wens evenveel waard is als de Van Steenbergen-voorkeur van Roos. De ene achternaam is niet minder dan de ander; ze zijn gelijkwaardig. Zo zijn we nu uitgekomen op een geslachtsloting: bij een meisje gaat ons gezin Van Steenbergen heten en bij een jongen wordt het Derks. Zo wordt het geen oneindige discussie en hebben we bij voorbaat al vrede met de uitkomst.

Ik merk wel dat dit plan nog op veel weerstand stuit: “Ga dat echt niet doen, ik wil mijn naam!” Daarom bij deze: ik zeg niet dat iedereen dit moet doen. Als jij graag de achternaam van de man wil nemen (simpelweg omdat je van de traditie houdt of het een mooiere naam vindt): be my guest. Zolang het maar niet uit een gevoel van moeten of verwachting is. Net als iemand ten date of ten huwelijk vragen, of wie er minder moet gaan werken. Dat moet niet van geslacht, maar van eigen wil afhangen.

Zolang het om een gelijkwaardige keus van mensen die elkaar gelijkwaardig behandelen gaat, maakt het – wat mij betreft – niet zoveel uit welke achternaam jij of je (toekomstige) kind dragen.

“Wat prachtig, een mini-mens!”

(meer verhalen en gedichten via Instagram)

Vind jij ook leuk

Laat een comment achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koeken. Is dat goed? Ja hoor Meer lezen

Privacy & Cookies Policy