vallen uit de trein dame

Ik ben een racist. En jij?

door Bas Derks

‘Iemand met een zwarte huidskleur, pas op!’ Sinds ik in Kaapverdië door twee gasten ben overvallen, komt deze gedachte regelmatig omhoog. Omdat de overvallers toevallig een zwarte huidskleur hadden, is mijn hoofd (nog vaker) huidskleur gaan koppelen aan criminaliteit en gevaar. ‘Logisch’, zou je zeggen na zo’n heftige gebeurtenis, maar een zwarte huidskleur overvalt geen mensen, dat doet de persoon erachter. Bovendien, als ik was overvallen door twee witte mannen, had mijn hoofd ook niet het gehele witte mensenvolk over één kam geschoren…

Onbewust racisme

Deze week zag ik het filmpje waarin een witte, Amerikaanse agent de zwarte George Floyd dooddrukt met zijn knie. Een niet op zichzelf staand incident. Oordelen en handelen op basis van huidskleur is wijdverbreid. Niet alleen in Amerika, maar ook hier.

Documentaires als ‘Zwart als roet’, ‘Wit is ook een kleur’ en ‘The Race of Life’ laten zien hoe racisme onbewust is ingeburgerd. Zwarte man zaagt fietsslot open, veel witte mensen zeggen er wat van. Witte man zaagt fietsslot open, NIEMAND zegt er wat van. Het is pijnlijk confronterend, omdat ik in die situatie hoogstwaarschijnlijk hetzelfde had gedaan…

Witte bubbel

Ik heb een witte vriendin, alleen maar witte vrienden en collega’s. Mijn bubbel slaat zo wit uit, dat ik (onbewust) schuw ben geworden voor mensen met een ‘andere’ huidskleur. Hen op één hoop ben gaan gooien, terwijl ik wel onderscheid maak tussen alle witte mensen. Vrij hypocriet.

Wegkijken, omdat ik niets met George Floyd te maken heb. Wegkijken, omdat ik er geen last van heb. Wegkijken, omdat ik wit ben. Dat is minstens zo racistisch als fysiek of woordelijk racisme. En nee, dit inzicht komt niet uit mezelf, maar door Ruth Dara.

Het is niet leuk, maar dat is het voor zwarte mensen al eeuwen niet.

Zij bood een paar maanden geleden aan om mij uit mijn witte bubbel te halen en laat mij af en toe haar wereld zien. Niet om mij te beleren, maar te laten leren. Te laten luisteren naar hoe het leven is en totaal anders verloopt als je huidskleur niet wit (of aangebrand wit) is. Iets wat ik je zeer kan aanbevelen.Het is niet leuk, maar dat is het voor mensen met een niet-witte huidskleur al eeuwen niet.

(meer verhalen/gedichten: Instagram – @scharminkel of ditisderks.nl of op TikTok)

Vind jij ook leuk

1 Reageer

Laat een comment achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koeken. Is dat goed? Ja hoor Meer lezen

Privacy & Cookies Policy