Ik ben homo

door Bas Derks

“Pap, mam, ik moet jullie iets vertellen.”

O, kak, daar gaan we. Wat als ze… Nee nee, onzin. Ik blijf hun zoon. Maar, toch. Opa en oma zal ik ze nooit maken. Iets wat ze wel dolgraag willen worden. Ach wat, ze weten al dat ik een bloedhekel heb aan kinderen. Nou ja, pap zegt dat die koterhaat wel overtrekt als ik ouder word en een vrouw vind. Ga ik hem nu alsnog teleurstellen. Definitief ditmaal. Zou die zo ook over homofilie denken? Dat het maar even is. Een tijdelijke gedachtegang, een soort modetrend.

Je hoort het wel eens: homoseksualiteit is een ziekte. Van die onwetende wezentjes zeggen dat. Het slag mensen die zelf nog nooit het kloppen van hun eigen hart hebben gehoord. Negen jaar weet ik het en dan zou ik al die tijd ziek zijn? M’n reet! Maar toch, alleen ik weet het nu. De starende oogbolletjes boven de afkoelende aardappelpuree dadelijk ook. En dan volgt de rest. Ik kan nog zeggen dat ik ‘een leuk meisje’ heb ontmoet. Komen ze verder toch niet achter. Nee, Teun. Die schone schijn heeft lang genoeg geduurd. Nu, nu, nu…

Dit speelde ongeveer af in het hoofd van een dierbare vriend (christelijk ja), vlak voordat hij de buitenwereld over zijn werkelijke geaardheid vertelde. Ik heb overigens een broertje dood aan het gebruik van uit de kast komen. Het impliceert een soort eenvoud: je zit erin en plots kom je eruit. Het alles-of-niets-principe. In realiteit gaat er een heel emotioneel proces aan vooraf, voordat iemand openlijk durft te zeggen dat hij of zij meer voelt voor hetzelfde geslacht. Het is niet een kwestie van de kastdeur openen en ‘Tada, ik ben homo’.Geen kast dus. Nou ja, of er moet een heel Narnia-doolhof achter die deur zitten in plaats van wat ongedragen vodden, dan benadert het spreekwoord nog enigszins de werkelijkheid.

Tot zover het kwebbelen over kasten. Heb het liever over de totstandkoming van Teuns binnenste aan de buitenwereld. Voor de zekerheid noem ik desbetreffende vriend Teun (jammer eigenlijk, dat het toch verstandiger is om een gefingeerde naam te gebruiken). Hij is opgegroeid in een conservatieve omgeving, daar waar homoseksualiteit toch lichtelijk taboe is. Dit taboe en de sociale ongewenstheid van homo-zijn dwongen hem ertoe om niet toe te geven aan de voorkeur van zijn hart. Teun wist het rond zijn twaalfde, maar durft er pas negen jaar later openlijk voor uit te komen. Wat ronduit belachelijk is.

Hijzelf kan er niets aan doen. Teun is slachtoffer van onze perfectie-maatschappij, die een knap uiterlijk, intelligentie en hetero-zijn prefereert. ‘Homofilie is voor BN’ers of andere mensen die uniek/hip willen doen’. Ik heb deze kortzichtigheid in vele varianten voorbij horen komen. Natuurlijk wordt homoseksualiteit meer en meer geaccepteerd, maar het kan vele malen beter. Sinds mijn leeftijdsgenootjes namelijk wisten hoe je woordelijk kon kwetsen, werd voor al het afwijkende homo of gay geventileerd. Ook mijn (vanaf jonge leeftijd) dichtende en schrijvende lichaam kreeg het veelvuldig op de trommelvliezen geslagen.

Zelfs zo vaak, dat ik op den duur ging twijfelen aan mijn eigen gevoelens: Ik ben toch hetero? Ja. Of nou ja, denk ik wel. Maar als de rest wat anders zegt, hebben zij dan geen gelijk? Hmm, zou kunnen. Wellicht ben ik er zelf nog niet achter. Laat ik voor de zekerheid nog een keer naar mannen kijken. Puur om te zien of ik er toch wel liefde bij voel.

Het deed mij niets: de mannetjes. Ondanks mijn schrijverij, kletspraatjes en huppelloopjes. Tenminste, die redenen haalde men altijd aan om een homo-sticker op mijn voorhoofd te plakken. Ik blijk helemaal hetero. Helaas. Kan er niets anders van maken. Net zoals homo’s evenmin een keus in geaardheid hebben. Het is geen modetrend of ziekte. Voor de mensen die denken van wel: je hebt zelf een ziekte, de ziekte van een bekrompen wereldbeeld. Gelukkig kan je altijd nog beter worden door je ogen te openen en gezond verstand te gebruiken.

Aan Teun verandert (voor mij) niets. Blijft dezelfde prachtgozer van weleer. Nog meer respect voor hem gekregen. Een dergelijk geheim zolang bewaren en er toch nog ogenschijnlijk goed onder leven, meer dan bewonderenswaardig. Ik kijk Teun aan. De opluchting straalt uit zijn ogen, alsof het daadwerkelijke leven thans begint. Zijn buiten en zijn binnen het evenwicht hebben hervonden. Teun is wie hij wil zijn, en blijven. Nu ook voor de buitenwereld. Teun is Teun en Teun is gelukkig. Welk wezen kan daar in godsnaam iets op tegen hebben?

“Ik ben homo!”

Update:
Precies twee jaar geleden schreef ik dit stuk over Teun, die – na 21 jaar – eindelijk durfde te vertellen dat hij homo is. Destijds gebruikte ik nog een schuilnaam, omdat hij bang was voor de reacties van anderen. Gelukkig mag nu iedereen weten dat het om mijn fijnigste vriend Ard-Jan gaat. Alle liefde voor hem vandaag. Ik ben freakin’ trots op deze homo, man, maar bovenal: mens.

Lees ook: Glashart

Volg Derks op Instagram / Facebook / YouTube. Of doneer.

WhatsApp-iconEen WhatsAppje bij nieuwe schrijfsels? Voeg 06-57835955 toe, stuur een berichtje en blijf op de giga-hoogte!

Vind jij ook leuk

30 comments

Johanna Oost september 26, 2016 - 5:22 pm

Mooi!!

Reply
Iep Bergsma september 26, 2016 - 1:07 pm

Wat een ijzersterk verhaal dit! Go go go Ard-jan!!!!

Reply
Carlo van der Veen september 26, 2016 - 10:20 am

Edwin Huizing

Reply
Edwin Huizing september 26, 2016 - 10:24 am

Ja ik ben uit de kast gekomen nou en Carlo van der Veen hij gvd een hekel aan homo’s of zo

Reply
Riet de Waard september 26, 2016 - 8:45 am

Mooi!

Reply
Gerbert Kremers september 25, 2016 - 9:27 pm

Wat top geschreven! Net zoals vele andere berichten!

Reply
Ard-Jan Schinkelshoek september 25, 2016 - 9:10 pm

Lief! Btw, ik ben nog single guys, hehe.

Reply
Gerard Amersfoort september 26, 2016 - 5:45 am

You’ll find the right one! Mooi, herkenbaar verhaal. 🙂

Reply
Bas Derks september 26, 2016 - 8:34 am

5 euro

Reply
Carla Weijman september 25, 2016 - 8:56 pm

Laat ieder zijn wie hij is. ….prachtig geschreven Bas! !!

Reply
Mariël Van Steensel september 25, 2016 - 8:49 pm

Ik weet echt niet meer hoe ik ooit bij jouw pagina ben gekomen, maar ik ben er blij om. Ik lees je oprechte berichten met heel veel plezier, bedankt!

Reply
Sylvana van den Braak september 25, 2016 - 8:48 pm

Super lief vind ik dit!

Reply
Gerard Sturm september 25, 2016 - 8:32 pm

Prachtig verwoord!

Reply
Knuffelen met je vrienden is voor homo’s - Dit is Derks augustus 3, 2016 - 8:33 pm

[…] Lees ook: Ik ben homo […]

Reply
Pedofilie is geen ziekte - Dit is Derks april 14, 2016 - 5:37 pm

[…] dachten (en denken) mensen ook over homofilie. Dat het ‘te genezen’ is. Maar hoe wil je – in godsnaam – iets genezen als het geen […]

Reply
Best gelezen schrijfsels - Dit is Derks december 12, 2015 - 12:37 pm

[…] O, kak, daar gaan we. Wat als ze… Nee nee, onzin. Ik blijf hun zoon. Maar, toch. Opa en oma zal ik ze nooit maken. Iets wat ze wel dolgraag willen worden. Ach wat, ze weten al dat ik een bloedhekel heb aan kinderen… Lees verder […]

Reply
Ik haat ontzettend veel van jou! november 15, 2015 - 9:04 pm

[…] goede vriendschap uit te brouwen als tussen twee mensen van hetzelfde geslacht. Een vriend van mij is homo. Ik knuffel en bespring hem net zo hartstochtelijk als mijn mannelijke en vrouwelijke vrienden. […]

Reply
Aafke Benschop juni 27, 2015 - 12:25 pm

Je zult maar anders geaard zijn! En je zult maar lezen dat het Opperwezen de man en de vrouw voor elkaar bedoeld heeft… wát te doen?

Reply
Jaap Dorst juni 27, 2015 - 10:29 am

Vandaar dat homo’s er modieus uitzien…, al die tijd in de kast gezeten .

Reply
Ard-Jan Schinkelshoek juni 27, 2015 - 1:56 pm

Dat is inderdaad waarom ik, als homo, er elke dag awesome uitzie❤️

Reply
Ard-Jan Schinkelshoek juni 27, 2015 - 9:12 am

❤️

Reply
Bas Derks juni 27, 2015 - 12:57 pm

🙂

Reply
Ard-Jan Schinkelshoek juni 27, 2015 - 1:01 pm

En ohja. Hij is out and proud now!

Reply
Roelie Struik juni 27, 2015 - 9:00 am
Reply
Anoniem juni 27, 2015 - 9:15 am

Rare wereld toch….niet het leven kunnen leven dat je graag zou willen…….ik kan er van meepraten …..ben geen homo maar cougar….ook nog wel taboe……relatie uitgesloten…….maar toch wel een gelukkig bestaan met leuke vriendjes om me heen……kom op voor jezelf en wees wie je bent….dat zouden meer mensen moeten doen…..wordt onze wereld een stuk vrolijker en gezelliger van…..Be Happy

Reply
Fabienne Latour juni 27, 2015 - 8:02 am

Mooi.
Adembenemend

Reply
Emma van der Wal juni 27, 2015 - 7:31 am

Hear hear!

Reply
Johan Verweij juni 27, 2015 - 7:30 am

Supermooi! Mensen zoals jij maken de wereld echt een stukje mooier.

Reply
Kim februari 7, 2015 - 5:34 pm

Wauw… niks aan toe te voegen

Reply
Ad Rem november 3, 2014 - 9:35 am

Ook bij Ad Rem.

Reply

Laat een comment achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koeken. Is dat goed? Ja hoor Meer lezen

Privacy & Cookies Policy