Ik ben nooit meer wie ik ooit geweest ben

door Bas Derks

Alles vervaagt. Werktijden. Werkelijkheid. Waarheid. Scheidslijn tussen digitaal en realiteit. Nationaliteiten. Tradities. Ethiek. Geloof. We werken niet meer van 9 tot 5. Zijn altijd bereikbaar. Kunnen op zondag naar de supermarkt. Hebben ook op de Franse camping een internetbundel. Of wifi. We vinden altijd wel een artikel online dat onze eigen mening bevestigt. Geloven niet in God, maar wel in iets. Blijken nooit volledig Nederlands. Niets is nog zeker.

Alles vervaagt. Vlees is slecht voor het milieu. Rood vlees kankerverwekkend. Een eierkoek gezond. Of nee, toch niet, te veel suiker. Dan maar hüttenkäse. En 1200 calorieën per dag. Want je moet er wel goed uitzien. Nee joh, niet in het echt. Voor op de gefilterde kiekjes. En veel smoothies/vruchtensapjes drinken. Of nee, toch niet, te veel suiker. “Maar ik heb weer een onderzoek gelezen dat…” Niets is zeker.

Alles vervaagt. Man, vrouw. Hun onderlinge rolverdeling. En lichaam. Van Frans naar Francesca. Van Greetje naar Gerard. We hebben geen ander meer nodig om een kind op te voeden. Kunnen het tegenwoordig ook alleen. Of met iemand van hetzelfde geslacht. Of met z’n drieën. In een zogenaamde ‘open relatie’. Want ben je pan-, zoö-, homo- of heteroseksueel? Mono- of polygaam? Of een mix? Of ben je niet ‘in een hokje te stoppen’? Uniek, net zoals alle anderen.

Alles vervaagt. Ook mijn mening. Pedofielen zijn geen monsters meer, maar mensen. Spruitjes toch best lekker. Net als hiphop-muziek. Ik ben gematigder, softer. Ben nooit meer wie ik ooit ben geweest. Zie alles geenszins duidelijk. Zaken hebben twee kanten. Net als mensen en hun gezichten. Mijn kennis groeit, waardoor mijn handelen en inzichten veranderen. Ik groei op.

Alles vervaagt. En daar spelen ze in Den Haag op in. Rot op. Doe normaal. Gewoon doen. Om aan te tonen: “Kijk, wij geven wel duidelijkheid!”. Maar ze doen alsof, die politici. Want waar wil je naartoe en wat is normaal als we dat zelf niet meer weten? Als alles vaag is. Help ons liever de grenzen ontdekken, dan ze te openen. Of te sluiten. Geef ons zetjes in de juiste richting in plaats van ons aan de hand mee te sleuren.

Alles vervaagt. Hokjes verdwijnen. En daarmee ook de grenzen. En onze structuur. Alles moet kunnen. Zo ging het vroeger ook. Neem de hippies en hun seksuele revolutie. En toen seks met kinderen normaal gevonden werd. De samenleving verloedert niet, maar groeit op. Daar horen fouten bij. Op je bek gaan. Terugkomen op zaken waarvan we eerst dachten dat het beter voor ons zou zijn. Ontdekken dat mobieltjes leeftijdsgrenzen verdienen. Dat 24/7 klaarstaan voor je werk burn-outs veroorzaakt. Dat al die tegenstrijdige dieettips anorexia in de hand werken. Dat we te veel vragen en verwachten van onszelf.

Alles vervaagt. De wereld is niet meer zoals hiervoor. We hebben er andere ideeën bij. Willen meer vrijheid. Meer tolerantie. We zijn individueler. Niemand is zwart, niemand is wit. We zijn allemaal grijs. En weer puber. Opstandig. Vechtend om een plek. Afzettend tegen alles wat altijd ‘normaal’ en duidelijk was. We groeien op, samen met de wereld. En tijdens het opgroeien verdwijnt alles wat voorheen een zekerheid was, verdwijnt alles wat vertrouwd is.

Alles vervaagt. Niets is meer wat het was. Aan ons om dat als een zegen te zien. Onze blik op de veranderende wereld aan te passen, in plaats van angstvallig vast te houden aan wat we altijd gewend zijn. Tijd om de vernieuwde wereld te ontdekken. Weer scherp te zien. Tijd voor een nieuwe bril.

Lees nu: Vroeger was alles anders, niet beter

Fotograaf: Joylé Photography.
Volg Derks op Instagram. Snapchat: ditisderks. Of Spotify. Of doneer.

App 06-57835955 en blijf op de giga-hoogte!

Vind jij ook leuk

26 comments

Nee, ik wil niet met je afspreken - Dit is Derks april 25, 2017 - 2:42 pm

[…] Column […]

Reply
Floris Koelink maart 6, 2017 - 4:00 pm
Reply
Chantal Van de Weerd maart 6, 2017 - 8:10 am

Wauw mooi stuk Bas.

Reply
Sanna Fenwick maart 6, 2017 - 7:38 am

Ik kan me er weer eens helemaal in vinden. Erg mooi geschreven!

Reply
Bas Derks maart 6, 2017 - 9:05 am

<3

Reply
Romy Meijer maart 6, 2017 - 6:53 am

Hey je hebt hem toch geplaatst! Topper!

Reply
Mariëlle Compagnie maart 6, 2017 - 6:31 am

Zeker weten! Mooi beschreven bas!❤

Reply
Suzanne Vink maart 6, 2017 - 2:49 am

“De samenleving verloedert niet, maar groeit op. Daar horen fouten bij” prachtige manier om er naar te kijken, zouden meer mensen moeten doen 🙂

Reply
Mayke Joustra maart 6, 2017 - 2:13 am

Helemaal eens Bas ( maar blijf een pedofiel een monster vinden )

Reply
Mayke Joustra maart 6, 2017 - 9:37 am

Oké Bas ik begrijp je punt dus voor de nuance: een actieve pedofiel

Reply
Naomi Felesita maart 6, 2017 - 9:41 am

Aldus een pedoseksueel en niet een pedofiel.

Reply
Susanne Vink maart 5, 2017 - 11:22 pm

Wederom onder de indruk ❤❤. Steengoed geschreven!

Reply
Charlotte Caspers maart 5, 2017 - 9:25 pm

Eline de Graaf heeeeel goed artikel! ❤

Reply
Paula Platjee-van de Velde maart 5, 2017 - 8:53 pm

Beste Derks even voor de goede orde. Ik ben uit de hippietijd maar sex met kinderen was echt niet algemeen geaccepteerd hoor. Ook niet in het grote Amsterdam 🙂 Voor de rest ben ik het helemaal met je eens <3

Reply
Naomi Felesita maart 6, 2017 - 9:44 am

Er is een verschil tussen een pedofiel – iemand met (seksuele) gevoelens voor kinderen en daar niets mee doet. En tussen een pedoseksueel die wel handelingen verricht. Als we dat verschil leren zien, hebben we een ander gesprek.

Reply
Paula Platjee-van de Velde maart 6, 2017 - 9:48 am

Ga jij mij vertellen wat wat is? Sorry, maar dan heb je mijn reactie niet begrepen.

Reply
Naomi Felesita maart 6, 2017 - 11:57 am

Het was niet vervelend bedoeld. Easy there. Dingen via een scherm komen altijd anders over.

Reply
Paula Platjee-van de Velde maart 6, 2017 - 11:59 am

ik ben wel “easy” hoor. maar dat dingen anders overkomen zou je dan zelf ook in gedachten moeten houden 🙂

Reply
Naomi Felesita maart 6, 2017 - 12:05 pm

Als we dan toch in gesprek zijn, waarom vond je mijn eerste reactie op de jouwe niet prettig? In mijn ogen heb ik niets vervelends of raars gezegd. Maar dat kan natuurlijk anders vallen en blijkbaar doet dat het.

Reply
Naomi Felesita maart 6, 2017 - 12:07 pm

Ik bedoelde overigens ‘hebben we als maatschappij’ een ander gesprek als het over het specifieke woord ‘pedofiel’ gaat. Niet we als in jij en ik. Dan snap ik de wrijving ergens wel.

Reply
Paula Platjee-van de Velde maart 6, 2017 - 12:15 pm

als je mijn reactie goed had geïnterpreteerd had je begrepen dat het niet ging over de inhoud van het woord pedofiel. Ik vond het vervelend dat ik als reactie een uitleg kreeg over het woord terwijl dat op die plek nergens op sloeg. Overigens ga ik nu van de pc en wens je nog een fijne middag.

Reply
Naomi Felesita maart 6, 2017 - 7:13 pm

Foutje ken beuren toch.

Reply
Paula Platjee-van de Velde maart 6, 2017 - 7:15 pm

Ja joh, natuurlijk 🙂 Geen probleem hoor. Nog een fijne avond en welterusten voor straks.

Reply
Romy maart 5, 2017 - 9:37 pm

Gaaf stuk! Het zet je aan het denken, dat is positief!

Reply
Romy februari 28, 2017 - 12:00 am

Verliefd op dit stuk! Love it!

Reply

Laat een comment achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koeken. Is dat goed? Ja hoor Meer lezen

Privacy & Cookies Policy