transgender jurk

Ik deel deze foto’s, omdat het mijn eigen keus is.

door Bas Derks

“Ik wil geen transgender zijn, maar een meisje.” Bij BEAM spraken we Joyce over haar transitie van man naar vrouw. Dit was de eerste keer dat Joyce er zo open over was. Ze vertelde dat ze liever het label vrouw heeft dan transgender. Dapper, maar vooral: Joyce koos er zelf voor. Net als ik er nu voor kies om deze jurkfoto’s van mij te delen, maar daarover straks meer.

Maandag kwam Nikkie van nikkietutorials uit de kast. Ik zag Nikkie als die supergrappige chick van Wie is de Mol en als een vrouw die op geniale manier beauty verkoopt via YouTube. En nu kwam daar plots het label van ‘transgender’ bij: Nikkie blijkt te zijn geboren met het lichaam van een jongen.

Transgender

‘Boegbeeld voor transgenders’ en ‘Nikkie is eindelijk zichzelf’ was de strekking van de krantenkoppen. Ik vond het eerst prachtig om te zien hoe één coming-out zoveel levens verandert, maar toen sprak ik Laurens – ik filmde ooit zijn transitie – en zijn antwoord raakte mij diep: “Ik weet niet hoe Nikkie zich echt voelt, maar iedereen lijkt te vergeten dat ze door dreigementen haar coming-out heeft gedaan, anders was het misschien nooit gebeurd. Ze zei dat ze opgelucht was, maar waarschijnlijk omdat ze eindelijk van die chantage af was. Je doel als binair transgender is vaak om volledig als man of vrouw gezien te worden, maar dat geluk is haar nu grotendeels ontnomen, doordat andere mensen haar uit de kast hebben getrapt…”

Jurkjes

Deze foto’s zijn 5 jaar geleden van mij gemaakt, omdat ik oprecht nieuwsgierig was hoe het zou zijn om jurkjes te dragen. Waarom ik dit nu post? Omdat ik het nooit durfde en noodzakelijk vond, maar nu wel. Ik wil laten zien dat niemand mij door chantage dwong om dit te delen. Dat voelt als vrijheid, als een eigen keus. Ja, ik ben voor openheid, maar mogen mensen alsjeblieft zelf bepalen wanneer én of ze dat zijn? Vooral als het om nog delicatere onderwerpen dan een jurkjesfoto gaat, zoals een coming-out. Iedereen kiest daar een eigen tijd en moment voor. Misschien wel nooit, omdat diegene gelukkig is met de huidige situatie.

Want Nikkie, Joyce en Laurens zijn misschien transgenderpersonen, maar vooral zoals jij en ik. Mensen.

Lees nu: Nu ik de liefde heb gevonden, kan ik het plots ook verliezen

Vind jij ook leuk

Laat een comment achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koeken. Is dat goed? Ja hoor Meer lezen

Privacy & Cookies Policy