sigaret roken ongezond meeroken

Ik hoop dat je het ook (even) zonder sigaret

door Bas Derks

Vol vurige irritatie gaat mijn blik richting een man. Een zatlap die door het festivalpubliek zwalkt en dansjes uit de maat produceert. Kan die gast niet weg? Op het moment dat ik mijn opgetogen festivalhumeur bijna door een dronken dodo laat verpesten, gaan mijn neusgaten open en ruik ik hetgeen waar ik mezelf eigenlijk aan zou moeten ergeren: een sigaret. En dat is er niet eentje, maar in een paar seconden tel ik zo’n 12 nicotinestokjes in een straal van 5 meter.  Die zatte man heeft uiteindelijk vooral last van zichzelf, maar van sigaretten hebben mijn lijf en ik ook last.

Roken is dodelijk. Ja, suiker ook. Of vet. Zelfs leven is dodelijk. Maar goed, daar heb ik het nu niet over. Roken is onomstotelijk kankerverwekkend (ken genoeg mensen die gestorven zijn aan de gevolgen van jarenlang nicotine-nippen). En meeroken ook. Meeroken vergroot de kans op hart- en vaatziekten, zoals een hartaanval (25-30% meer kans) of een beroerte (20-30% meer kans). Meeroken vergroot de kans op longkanker met 20 tot 30%. Daarnaast zijn er duidelijk aanwijzingen dat meeroken ook het risico kan verhogen op longziekten en andere ziekten die met roken te maken hebben.

Sigaret

Ik voel mezelf een healthy zeikerd, maar na gisteren meerdere malen die tabakslucht langs mijn neusvleugels te hebben gevoeld (ook als ik door de stad loop of op het perron), zie ik liever dat roken alleen nog mag in rokershokjes. Of binnen de grenzen van je eigen huis (hopelijk zijn er geen kinderen in de buurt). En dat dat de enige plekken zijn waar je die stokjes in je mond mag proppen. Natuurlijk kan ik niets zeggen over hoe het is om een rookverslaving te hebben, maar ik mag toch wel vragen om aan mij de keus te laten of ik eraan mee wil doen?

Ik hoop dat je – tot je alleen bent – het ook even zonder sigaret en dat die schandalige dingen überhaupt uit de handel gaan (gun niemand die verslaving). Nemen we tot die tijd samen een 0,0-biertje.

D(r)ankjewel.

Lees nu: “Ah joh, nog één drankje”

Fotograaf: Joylé Photography.

Vind je dit leuk en wil je Derks steunen? Koop dan één van de poëzieposters in de Hebshop! Bedankjewel. Liefduhh

Volg Derks op Instagram. Snapchat: ditisderks. Of Spotify. Of doneer.

App 06-57835955 en blijf op de giga-hoogte!

Vind jij ook leuk

Laat een comment achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koeken. Is dat goed? Ja hoor Meer lezen

Privacy & Cookies Policy