Ik liefde

door Bas Derks

Liefde. Ik heb mijn broer Maikel er wel eens over gehoord. Om de zoveel tijd komt hij met een ander meisje thuis. “Deze keer is het anders, mam, dit is echte liefde!”, beweert hij dan in de keuken, terwijl het meisje – alles horend – zenuwachtig naast mij schuift. Ik zie het en lach geruststellend naar haar. Vanbinnen weet ik dat er over een maand een ander meisje zal zitten, met hetzelfde gesprek in de keuken. Het is een film die ik al veel vaker heb gezien, alleen verandert de hoofdpersoon.

Ik zie liefde daarom als iets uit het verleden. Het is iets dat er was en er nu niet meer is. De ouders van Bram zijn gescheiden. ‘Ze vinden elkaar niet meer lief,’ legt Bram uit. ‘Daarom wonen ze nu apart.’ Klinkt heel logisch. De meisjes die mijn broer niet meer lief vindt, komen ook niet meer bij ons thuis. Liefde is de verleden tijd van lief.

Als iemand in de klas verliefd op de ander is, hoor je te vragen: ‘Ik vind je lief, wil je met mij?’ Vervolgens schreeuwt de rest van de klas ‘Lora hartje Bart! Bart hartje Lora!’ Tenminste, dat mogen wij heel vaak roepen. Bart en Lora hebben verkering, maken het weer uit en daarna vraagt Bart het weer. Net of de vraag het leukste onderdeel van de verkering zelf is. Daarom begin ik er niet aan, aan dat handje vasthouden en kusje op de mond geven.

Mijn ouders zijn trouwens nog wel bij elkaar. Die zijn twee handen op één buik. Thomas zegt altijd: ‘Als ik geen cola van mijn moeder mag, ga ik naar mijn vader. Van hem mag het dan wel.’ Thomas is een geluksvogel. Bij mij thuis werkt dat niet. Mijn vader en moeder zeggen precies hetzelfde. Als ik het vraag aan mijn moeder, zegt ze dat ik het aan papa moet vragen. Vraag ik het aan mijn vader, zegt hij dat ik het aan mama moet vragen. Dan geef ik het maar op, pak ik geen koekje. Precies wat mijn ouders willen.

Verder zijn ze aardig hoor, mijn ouders. Bij hen zie je heel goed dat ze elkaar lief vinden. Ik hoop later ook een vrouw te vinden waar ik het altijd mee eens ben. Net zoiets als mijn moeder, maar dan anders. Lijkt me makkelijk! Voorlopig wacht ik daar nog even mee. Heb liever één vriendin voor altijd, dan altijd veel vriendinnen, zoals mijn broer. Hij heeft er namelijk ook vaak ruzie mee. Dat hoor ik door het gebonk in zijn kamer. Hoop gezucht en gesteun. Nee, voorlopig hoef ik nog geen verkering. Teveel gedoe.

Lijndert heeft wel een vriendin. Ze heet Dorianne. Dorianne is een meisje. Meisjes doen meisjesdingen. Paardrijden bijvoorbeeld. Of met andere meisjes praten over meisjes die er niet zijn. Dat is niets voor jongens, die horen te voetballen of ruziemaken. Volgens mijn vader niet, maar hij gaat teveel om met mijn moeder. En mijn moeder is een vrouw. Die houdt niet van voetballen of ruzie maken. Maar goed, Lijndert is blij met zijn vriendin, dus roepen wij: “Lijndert hartje Dorianne! Dorianne hartje Lijndert!”.

Naar mijn broer roep ik nooit ‘Maikel hartje …’. Dat heeft twee redenen. De eerste is dat hij mij dan direct van het gras laat proeven. En als er geen gras in de buurt is, pakt hij een willekeurig tijdschrift, scheurt daar een bladzijde uit en propt het in mijn mond. ‘Zo, dan blijft die lariekoek tenminste in je kwebbel,’ zegt hij dan. Uit ervaring blijkt dat gras iets lekkerder is dan papier, maar liever beide niet. Ten tweede onthoud ik al die namen van zijn vriendinnetjes niet. Heb al eens Sarah tegen Laura gezegd, Laura tegen Bente en Rick tegen Tessa. Sorry Tessa, ik vond je gewoon erg lijken op onze buurjongen met een snor. Die heet ook Rick.

TRING. Ik schrik op uit mijn gedachten over Rick en mijn broer. De schoolbel is gegaan. We willen voetballen vanmiddag. Lijndert kan niet. Lijndert gaat naar zijn vriendin. Hij moet haar nieuwe kleding bekijken. Heeft ze pas gekocht met haar moeder. Bluh, ik dans nog liever achterstevoren met de hond van de buren over het schoolplein, dan dat ik met een meisje naar kleding kijk. Maar Lijndert gaat toch. ‘Hoort erbij,’ zegt hij dan. Nou, dan hoop ik dat Dorianne ook een keer komt voetballen. In haar nieuwe kleding. Maar dat zie ik niet gebeuren. Het is een meisje.

Liefde. Ik heb mijn broer er wel eens over gehoord. Dat vind ik voorlopig genoeg.
Liefde is niets voor mij.

Volg Derks op Instagram / Facebook / YouTube of Snapchat: ditisderks. Of doneer.

WhatsApp-iconEen WhatsAppje bij nieuwe schrijfsels?
Voeg 06-57835955 toe, stuur een berichtje en blijf op de giga-hoogte!

Vind jij ook leuk

15 comments

Ik ben vreemdgegaan en heb er geen spijt van - Dit is Derks september 2, 2016 - 9:52 am

[…] Lees ook: Ik liefde […]

Reply
Arin Klein juli 11, 2016 - 1:49 am

Niels Oosterom

Reply
Emily Klein Wolterink juli 10, 2016 - 12:39 pm

Blijft leuk!!

Reply
Alinda Pleijsier juli 10, 2016 - 9:16 am

Wauw

Reply
Nienke Hendriksen juli 9, 2016 - 10:33 pm

Roos Bloemendal

Reply
Roos Bloemendal juli 9, 2016 - 10:34 pm

Had dr al n screenshotje van gemaakt

Reply
Eline de Graaf juli 9, 2016 - 9:32 pm

Verdikkie! Ik wist niet van je hebshop, nu wordt ik nog hebberig ook XD

Reply
Bas Derks juli 10, 2016 - 10:20 am

Wat vervelend!

Reply
Anita Kanters juli 9, 2016 - 8:12 pm

Mooi…

Reply
Beste liefde, je date iets met mij! februari 14, 2016 - 8:55 pm

[…] weer verlies ik mijzelf in de liefde. Verdrink ik in vlinders die nooit rupsen zijn geweest. En vergeet ik mijn eigen lichaam, mijn […]

Reply
Daan Kusen mei 21, 2015 - 12:57 pm

Haha wat een geweldig stuk!

Reply
Das Berks mei 18, 2015 - 10:06 am

Reply
Linda Jollie mei 17, 2015 - 8:45 pm

Je hebt helemaal gelijk. Niet aan beginnen..liefde.

Reply
Kees Van de Wiel mei 17, 2015 - 8:03 pm

Je bent een bijzondere schrijver en je verhalen brengen altijd iets van een glimlach op mijn gezicht.
Wat is je broer een boef.

Reply
Johan Verweij mei 17, 2015 - 5:17 pm

Je bent echt een begenadigd schrijver 🙂

Reply

Laat een comment achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koeken. Is dat goed? Ja hoor Meer lezen

Privacy & Cookies Policy