Ik schaamhaar

door Bas Derks

Ik wist eerst niet dat het er zat. Ontdekte het laatst op het toilet van school. Meestal plas ik zonder te kijken. Plassen is namelijk het saaiste wat er is. Eerst gaat er boven water in en dat komt er van onderen weer geel uit. “Als ik nou niets drink, dan hoef ik ook niet te plassen,” zei ik pas tegen mijn moeder. Leek me handig en dan had ik meer tijd voor andere dingen. Het water mocht ze wel naar Afrika sturen. Daar hebben ze het nodig. Maar nee, ‘zo werkt het niet’.

Waar was ik? O ja, mijn ontdekking! Waar mijn plaspipetje eerst een kalende woestijn was, heeft het nu gezelschap gekregen van een paar donkerzwarte sprietjes. Verbaasd kijk ik naar de gekrulde beharing onderaan mijn buikhuid. Plots hoef ik helemaal niet meer te plassen. Gefascineerd raak ik het aan. Het is harder dan mijn hoofdhaar. En donkerder ook.

Snel trek ik mijn broek op en storm terug de klas in. Alle ogen die zich eerst nog over een willekeurige rekensom bogen, staren nu geschrokken naar mijn verschijning. Ik sta half hijgend in de deuropening. “Ik heb haar boven mijn plasser!”, kwetter ik de klas in. Juf Moniek kijkt mij met grote ogen aan. Vlug komt ze vanachter haar bureau mijn kant op. “Bas, ga zitten,” fluistert ze berispend. “Oké oké, ik wilde het alleen maar even zeggen,” antwoord ik, terwijl mijn benen zich stapvoets naar eigen tafel verzetten. De klas is ondertussen veranderd in een mengeling van pret en verbijstering. Van rekenen komt niets meer terecht.

‘s Middags ga ik direct op ontdekkingsreis. Via internet. Razendsnel typen mijn vingers haar en piemel in een zoekmachine. Eerst zie ik allemaal foto’s van behaarde pielies, maar uiteindelijk kom ik op een site die uitleg verschaft: ‘In de leeftijd van 9 tot 17 jaar ontstaat haargroei in het gebied onder de buik, de schaamstreek genaamd. Deze volwassen haargroei draagt de naam: schaamhaar.’ Schaamhaar, schaamhaar, schaamhaar. Het woord blijft in mijn hoofd hangen. Ondertussen belt Bram en vraagt hij of ik kom voetballen.

Als we na een uur uit vermoeidheid geen trap meer tegen de bal kunnen geven, zakken we onderuit tegen één van de doelpalen. “Hebben jullie ook schaamhaar?” Zes ogen kijken me vragend aan. Ik leg uit wat ik op mijn lichaam ontdekt heb en dat internet het fenomeen ‘schaamhaar’ noemt. “Geen idee”, antwoordt Thomas en opent zijn broek. Hij staart een paar tellen tussen zijn benen. “Nee, ik niet.” Bram en Lijndert kunnen hun nieuwsgierigheid ook niet meer bedwingen. Ze speuren naar aanwijzingen van een beginnend harenbos. Alleen Bram lijkt wat gevonden te hebben. “Maar het kan ook gras zijn”, relativeert hij vlug.

Het schaamhaar is vervolgens het onderwerp van gesprek. Mijn voetbalmaatjes noemen mij ‘een echte man’. Ik zeg dat ze niet zo moeten overdrijven. “Als het iets om trots op te zijn, waarom heeft het dan die naam?” Daar weten zij het antwoord ook niet op. Er zal vast een goede reden voor zijn. Tijdens deze onschuldige schaamhaarfilosofie rammelt de klok dat het etenstijd is. Als een razende scheur ik terug naar huis, alwaar ik word opgewacht door een onthutste moeder.

“Wat heb jij op de computer uitgespookt, Bas?” Ik denk terug aan vanmiddag en bedenk me dat ik de site niet heb afgesloten. “Gekeken wat dat haar daar beneden is, hoezo?” Mijn moeder bijt zuchtend op haar lip. “Schat, dat is schaamhaar.” Ja ja, dat weet ik mam. “Dat hoor je niet met iedereen te bespreken, dat is iets persoonlijks,” gaat ze op dezelfde, vermanende toon verder. “Maar mam, ik ben nu een man!” probeer ik nog. Ze luistert niet. Mag het er niet meer over hebben en al helemaal niet laten zien.

Schaamhaar, ik wist eerst niet dat het er zat en nu moet ik verzwijgen dat het er zit. Vreemde volwassenen. Ik word nooit zo.

Volg Derks op Instagram / Facebook / YouTube. Of doneer.

WhatsApp-iconEen WhatsAppje bij nieuwe schrijfsels? Voeg 06-57835955 toe, stuur een berichtje en blijf op de giga-hoogte!

Vind jij ook leuk

5 comments

Anoniem januari 11, 2015 - 1:13 pm

Geweldig stukje. Je kan goed schrijven!

Reply
Bas Derks maart 1, 2015 - 5:04 pm

😀

Reply
Marleen Bevelander november 4, 2014 - 5:54 pm

leuke/mooie en bij deze vooral grappige collums man !

Reply
Dit is Derks november 4, 2014 - 9:25 pm

Merci, vrouw!

Reply
Niels van den Bovenkamp november 2, 2014 - 7:34 pm

Briljant!

Reply

Laat een comment achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koeken. Is dat goed? Ja hoor Meer lezen

Privacy & Cookies Policy