eenzaamheid liefde

Ik was bang dat ik jou gebruikte tegen mijn eenzaamheid

door Bas Derks

*pling* Tinder: je hebt een match! Nieuwsgierigheid wint het van geduld (eerlijk: zo vaak kreeg ik geen match). Jij bent het. Je foto’s zien er spontaan uit en je blijkt interieurstyliste. Ik stuur je een berichtje. “Zijn iemands meubels dan een afknapper voor jou?” Tjiep, I know, maar blijkbaar wel effectief. We raken in gesprek.
⁠⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Toen dit Tindergesprek begon, was ik al maanden supereenzaam. Ik woonde op mezelf, had genoeg afspraken met vrienden, maar voelde de connectie niet. Alsof ik een eiland was dat af en toe aanmeerde, maar uiteindelijk weer moederziel alleen ronddobberde. Sommige weekenden – als ik vergeten was iets af te spreken en vrienden hun agenda’s al volgepropt hadden – sprak ik alleen caissières. “Nee, geen bonnetje.”
⁠⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Genoeg sociale relaties, maar geen intieme. Niemand waartegen ik kon klagen over treinvertragingen. Of waarmee ik zwijgend een serie kon kijken. Afspraken waren allemaal intense bijpraatsessies, waarna ik weer alleen thuiskwam. Emotionele eenzaamheid noemen ze dat, ontdekte ik langzaam. Ik durfde het met niemand te delen…
⁠⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Maandenlang hebben we gedate. Ik hield je op afstand, omdat ik bang was dat ik je gebruikte om mijn eenzaamheidsleegte op te vullen. Bang dat ik te veel ging hangen op de ander om mijn problemen op te lossen. Bang dat ik mijn controle zou verliezen. Tot na de zoveelste date de vonk toch sterker was dan de angst en ik het mijn hart toestond om (tot nu toe) blijvend vlam te vatten.
⁠⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Onze *pling* is vandaag precies een jaar geleden. De emotionele eenzaamheid is – door jou en vrienden – stapje voor stapje uit mijn lijf geslopen. Niet dat liefde dé oplossing is, maar aan een paar intieme connecties heb je blijkbaar meer dan aan duizend vrijblijvende. Verbinden (in vriendschap of liefde) vond én vind ik supermoeilijk, oncontroleerbaar en kwetsbaar, maar blijkt zoveel krachtiger dan iemand loslaten en op afstand houden. Gelukkig kreeg ik van jou de tijd om dat te ontdekken.
⁠⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Dankjewel daarvoor, Roos. Ook voor het goedkeuren van mijn meubels. Luffumutsie. 🧡

Lees nu: Ik ben een racist. En jij?

Vind jij ook leuk

Laat een comment achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koeken. Is dat goed? Ja hoor Meer lezen

Privacy & Cookies Policy