wereldreis gaan samenleving derks

Ik wil op wereldreis, omdat iedereen op wereldreis gaat

door Bas Derks

[BEVESTIG] Net voordat ik de knop indruk, bevries ik. Wil ik dit echt? 5 maanden op wereldreis. 150 dagen weg van huis. Mijn lijf en geest op duizenden kilometers van het stabiele Nederland. Met slechts een beperkte backpack en schaarse Skype-mogelijkheden…

Ik heb een tussenjaar. Na een onafgeronde master-opleiding zie ik mijn kans schoon om te doen wat iedereen op Instagram lijkt te doen in zo’n periode: je backpack volstoppen om vervolgens met veel fotogeweld over de wereld te reizen. Ik ben bezig met mijn tickets te boeken voor Zuid-Amerika. Lekker ver weg van huis en ‘unieker’ dan Thailand en omstreken, volgens de vele millenials op het internet. Maar op dat moment spoken de twijfels door mijn heimweehoofd: is dit wat ik zelf wil?

Wereldse wereldreis

Nee, eigenlijk niet. Ik wil op wereldreis, omdat iedereen op wereldreis gaat. Dat heb ik wel vaker, dat ik de rest van de aardkloot dingen zie doen er schaapachtig achteraan dartel. Zo ging ik om die reden een paar keer naar de sportschool (ik vond het een regelrechte verschrikking). Of meet ik mezelf elk jaar een nieuwe kledingstijl aan, zoals een andere variant zonnebril, omdat ik dat overal om mij heen zie. Ik doe/koop/zeg (“Lit!”) allemaal dingen die niet bij mij passen, maar omdat ik ermee geconfronteerd word, wel gedachteloos overneem. 

Ik ontdekte dit jaar hoe waanzinnig mooi Nederland zelf is. De feeërieke bossen van Drenthe, de heidevelden (en edelherten) van de Veluwe, de autovrije rust van Schiermonnikoog, de duinen van Texel, de ‘Franse’ heuvels van Limburg. LAV IT. En al kan er heel veel beter: ik vind Nederland een kneitersfijn land om in te wonen.

En de wereldreis? Die is uitgesteld. Iets voor later, of nooit. Ook helemaal prima. Zolang ik maar niet iets doe, omdat iedereen het doet. Als ik – meer dan de gemiddelde Nederlander – van thuis zijn houd, maakt dat mij niet saai, maar anders. Dat moest ik eerst even ontdekken.

[ANNULEREN] is ook leren. *klik*

Vind jij ook leuk

Laat een comment achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koeken. Is dat goed? Ja hoor Meer lezen

Privacy & Cookies Policy