Ik zwijg, maar ik ben er wel

door Bas Derks

Ik zwijg. Omdat ik niet weet wat ik moet zeggen. Omdat ik niet mee wil schreeuwen. Omdat ik twijfel over de toevoeging van mijn woorden. Ik zwijg. Omdat ik het gevoel heb dat iets zeggen geen zin heeft. Omdat iedereen toch wat anders zegt. Omdat ik bang ben iets verkeerds te zeggen.

Ik zwijg. Omdat ik geen (zelfverklaard) wetenschapper ben. Geen politicus. Geen artikelen op in elkaar geflanste wordpress-sites vertrouw. Niet ga googelen naar mijn eigen gelijk. Ik zwijg. Omdat ik soms bang ben, maar deskundigen blijf vertrouwen.

Ik zwijg. Omdat ik het niet altijd eens ben met (beslissingen van) de regering, maar de democratie vertrouw. Ik zwijg. Omdat ik niet wil speculeren, geen ongegronde twijfels wil zaaien. Omdat ik Nederland en het leven niet altijd leuk vind, maar wel liefheb.

Ik zwijg. En probeer me zo goed mogelijk aan de maatregelen te houden. Te doen wat gevraagd wordt. Ik zwijg. Ook al is deze tijd verschrikkelijk saai, eenzaam en gevoelsmatig oneindig. Ik zwijg. Omdat ik heb gezien dat corona niet met een griepje te vergelijken is. Ik zwijg. Omdat ik hoop straks luidkeels te kunnen zingen. Met alle andere mensen die nu zwijgen.

Ik zwijg. Omdat ik probeer te luisteren. Naar wat andere mensen meemaken. Hoe zij het leven ervaren. Waar zij tegenaanlopen. Ik zwijg. Omdat ik niet alles weet en daar bewust van wil blijven.

Ik zwijg, maar stem niet toe. Dat politici worden bedreigd, thuis opgezocht of voor pedo’s uitgemaakt. Ik zwijg, maar stem niet toe. Dat uit naam van traditie of eigen gelijk geweld of racisme wordt gebruikt. Ik zwijg, maar stem niet toe. Dat mensen hun eigen mening als waarheid zien.

Ik zwijg. Omdat ik hoop dat de storm vanzelf gaat liggen. Dat de wereld vanzelf tot rust gaat komen. Ik zwijg. Omdat ik zeker weet dat ik niet als enige stil ben. Omdat het merendeel van de wereld zwijgt. Ik zwijg. Omdat ik geloof dat de meeste mensen deugen.

Ik zwijg. Maar ik ben er wel.

(meer gedichtjes/verhalen via www.instagram.com/scharminkel)

Vind jij ook leuk

Laat een comment achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koeken. Is dat goed? Ja hoor Meer lezen

Privacy & Cookies Policy