Dit is echt een schijtverhaal.

door Bas Derks

“Goedemiddag buurman!” roept Katja de Koeienvlaai tegen Leandro de Leeuwenkeutel. Ze zijn zojuist naast elkaar gelegd. Leandro kijk een seconde naar links en draait dan – zonder een woord te zeggen – zijn hoofd weer weg. Zo gaat het sindsdien iedere dag. Katja begrijpt er niets van en denkt dat Leandro haar niet goed gehoord heeft. “Hallo buurman!” roept ze, steeds een tikkeltje luider.

“Ik versta je wel”, snauwt hij. “Maar hoe kan ik, de koningskeutel, ‘hallo’ zeggen tegen een koeienvlaai? Ik behoor tot de rijke stinkerds. Heb tienduizend volgelingen. Jij bent slechts het restant van een dier dat ooit gegeten wordt. Bent vele malen onbelangrijker. Ik heb meer geld, meer bekendheid en meer macht dan jij ooit zult hebben. Ik hoef jouw shit niet aan te horen.”

Vol verbazing luistert Katja de Koeienvlaai naar Leandro de Leeuwenkeutel en antwoordt hem dan: “Dat zijn meer woorden dan een schamele wedergroet, meneer de Leeuwenkeutel. En het is helaas niet de eerste keer dat ik dit meemaak. De gehele poepheid (poeple) wordt individualistischer. We hebben schijt aan anderen. Hebben geen respect meer voor elkaar. Denken alleen aan ons eigen hachje. Voelen ons beter. En weigeren beleefd te groeten.

Wellicht zal jij je vrouw nooit ‘me scheetje’ noemen. Heb je geenszins de behoefte om de muziek te luisteren die ik leuk vind. Zal je nimmer een voetbalwedstrijd bezoeken. En wil je niet in het binnenland op vakantie, omdat je anders niet ‘bruin’ wordt. Dat kan. Maar dat maakt mij niet minder dan jij. Hoogstens anders. Want Leandro: we worden allemaal koud. Gaan allemaal dood. Worden allemaal weer opgenomen door de wereld. Maakt niet uit wie je voorouders zijn, welke getallen op je bankrekening staan, wat je werk is of hoe je leven eruitziet.

Hoe je ons ook wendt of keert – wat ik je overigens af wil raden – we zijn allemaal poep. Poep van verschillende soorten en uit verschillende milieus, maar wel poep. Iedereen is ‘de shit’. Stuk voor stuk geven we de aarde nieuw leven. Bemesten we deze planeet met verse ideeën, duurzame ontwikkelingen en biedt onze erfenis nieuwere generaties betere kansen. Tenminste, als we liefdevol en gelijkwaardig met elkaar omgaan.

Dat werkt alleen als je jezelf niet boven anderen plaatst. Als je jezelf en je leven niet zo serieus neemt. Want een beetje meer schijt aan jezelf, aan je ego, siert ieder individu. Daar zal de wereld een stuk ‘schoner’ van worden.

Een hele goedemiddag, buurman.”

Lees nu: Goedemorgen is een liefdesverklaring

Fotograaf: Joylé Photography.
Volg Derks op Instagram. Snapchat: ditisderks. Of Spotify. Of doneer.

App 06-57835955 en blijf op de giga-hoogte!

Vind jij ook leuk

5 comments

Rifka Koudijs november 7, 2016 - 12:46 pm

Nina van Blerck

Reply
Petra Douwstra november 7, 2016 - 12:11 am

Doet mij denken aan een uitspraak van mijn moeder ooit tegen een “Leandro de Leeuwenkeutel” ZEG HOOP STROND, WIE HEEFT U GESCHETEN :p

Reply
Maxime Warnier november 6, 2016 - 9:38 pm

Precies waar we het over hadden. Maar dan iets bruiner omschreven. Melanie de Jongh

Reply
Melanie de Jongh november 6, 2016 - 9:40 pm

Hahahahaha

Reply
Sanny Stoit november 6, 2016 - 8:58 pm

‘poeple’, prachtig.

Reply

Laat een comment achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koeken. Is dat goed? Ja hoor Meer lezen

Privacy & Cookies Policy