“Alle mannen zijn zakken”, een vriendin spuwt haar gal na één mislukte date. Gelaten horen mijn ‘mannen’oren het aan. “Waarom precies?”, vraag ik. “Hij wil niet nog een keer afspreken, maar doet het alleen om het fysieke.”, is het bozige antwoord. Ik neem er geen genoegen mee: “En daar heeft hij over gelogen? Hij schetste een gezamenlijk toekomstbeeld, maar is bij de eerste potloodstrepen weggerend? Of heeft hij je gedwongen tot seksuele handelingen?” “Nee nee, alles ging met mijn toestemming en hij is duidelijk geweest, maar hij wil gewoon niet nog een keer afspreken…”, beantwoordt ze mijn vragenvuur. “Dus hij is alleen een zak, omdat hij er een andere mening op nahoudt en jou niet leuk vindt?” “Uhm, ja.”
Deze gesprekken, in verschillende vormen, maar met dezelfde kernboodschap houd ik de laatste tijd veel vaker. Mensen die andere mensen niet snappen of er andere wereldbeelden op nahouden en daarom die andere mensen als gekkies wegzetten. Eigen waarheid = wet. En als de ander niet dezelfde denkbeelden heeft als jij, is diegene meteen een rare snuiter. Een buitenstaander. Een zak. Zo ben ik ooit uit de mopshonden-facebookgroep gekickt, omdat ik kritisch was op bepaalde oproepjes over benauwdheid. Andere mening? Weg ermee.
Op het internet en daarbuiten vieren we graag het feest der gelijkgestemden. Vind je Zwarte Piet ook racistisch? Welkom tot de groep! EN ANDERS BEN JE ZELF EEN RACIST. Ben je van mening dat Zwarte Piet moet blijven? Welkom tot de groep! EN ANDERS GAAN WE JE KAPOTSLAAN. De nuance is weg en het gesprek is vrijwel uitgesloten. We hangen iemands persoonlijkheid op aan iemands mening. Schrijven iemand af om zijn of haar standpunten. Willen er niets meer mee te maken hebben. En we doen dat niet alleen bij deze (zwarte) pietluttige discussie, maar ook bij de liefde, politieke voorkeuren, vriendschappen of geloof. Zelfs superslimme wetenschappers en boswachters worden met de dood bedreigd, omdat ze beslissingen maken die niet stroken met eigen ideeën.
Ik merk het ook bij mezelf. Ik ben zo gericht op overeenkomsten, op de weg van de minste weerstand, dat ik andere wereldbeelden – waar het kan – uit de weg ga. Zo heb ik een aantal vrienden verloren na een meningsverschil (of gebeurde het andersom, ik ben niet de enige zak kloten op deze aarde haha). Heb ik een date gecanceld, omdat ze een andere muzieksmaak had. En ontvolg of ontvriend ik mensen als ze teksten, video’s of plaatjes delen waar ik het geenszins mee eens ben.
De ander past niet binnen mijn eigen wereldkader. En in plaats uit mijn eigen hok te stappen, doe ik liever de luikjes dicht en beschouw ik de buitenwereld als een gekke plek. Bovendien is het heel makkelijk om in die eigen veilige bubbel te blijven hangen: gepersonaliseerde advertenties, muzieklijsten en facebookgroepen. Er is altijd wel een wezen te vinden dat mijn mening onderstreept. En anders is diegene met gemak te verwijderen of te ontwijken. Zo verzeker ik mezelf van een omgeving waarin het merendeel het met elkaar eens is, of beter nog: het met mij eens is.
Iemand is geen mening, maar heeft er eentje. In plaats van erop los te slaan of te schelden, of de andersdenkenden de rug toe te keren, kan je ook doorvragen. Erachter komen waar een bepaald idee of denkbeeld vandaan komt. En nieuw licht werpen op je eigen, misschien foutieve of vastgeroeste standpunten. Niet dat je het altijd met elkaar eens hoeft te worden, maar je zult elkaar in ieder geval beter begrijpen. Kunnen we daarna samen vooruit in plaats van (letterlijk) blijven botsen, want ook mensen die allesbehalve op jou en mij lijken zijn mooie mensen.
Maar ja, dat is mijn mening.
Fotograaf: Joylé Photography.
Dit bericht bekijken op Instagram
Vind je dit leuk en wil je Derks steunen? Koop dan één van de poëzieposters in de Hebshop! Bedankjewel. Liefduhh
Volg Derks op Instagram. Snapchat: ditisderks. Of Spotify. Of doneer.
App 06-57835955 en blijf op de giga-hoogte!
1 Reageer
[…] Column […]