eenzaam derks alleen zijn eenzaamheid

Jij bent niet knap, bruin en gespierd genoeg!

door Bas Derks

“Lex heeft een operatie aan zijn oren gehad.” Zo start de juf een doordeweekse dinsdag (ha, dinsdag is altijd doordeweeks). We praten over groep 7 van mijn dorpse basisschooltje. Lex is geholpen aan zijn gehoorschelpen. Die staken een beetje uit namelijk. Flappie werd nog vaker naar zijn hoofd geslingerd dan men tegenwoordig voedsel, luchtkleuren of de eigen snoet fotografeert, filtert en verspreidt. Blij met die koosnaam van een kerstkonijn was Lex allerminst. Hij schaamde zich voor zijn oren. Uiteindelijk ging Lex onder het mes.

Onzekerheid is vaak de oorzaak van pijnigende twijfels. Twijfels aan eigen kunnen of lichaam. Waarna we datzelfde lichaam dolgraag willen veranderen en tweaken. Ik zie steeds vaker meiden hun lippen fillen, klagen over de grootte van hun borsten of dikte van hun benen. Jongens die onder de zonnebank of gewichten duiken. Mannen en vrouwen die zich dagelijks uitsloven in de keuken of tijdens een work-out. Hun lijf tonen op TikTok of Instagram. Alsof gladgeschoren, rondborstig, vollippig, opgepompt en zongebruind het nieuwe normaal is.

“Vandaag komt Lex weer op school,” gaat juf verder. “Maar ik wil nog wel even tegen jullie zeggen: de operatie heeft geen nut gehad. Dat weet hij alleen zelf niet…” Na de eerste voetstappen van Lex zijn de woorden van de juf vergeten. “Flappie!” In plaats van het vroegere ineenkrimpen van hoofd en schouders, loopt Lex nu onverschrokken en trots naar zijn tafel. De beschimpingen doen hem niets meer. Zijn hoofd volgeladen met overtuiging dat de operatie heeft geholpen. Dat wij hem nog Flappie willen noemen, was vanaf toen ons probleem.

Van mij mag je lipfillers doen, je borsten verbouwen, je vet laten wegzuigen, anabolen gebruiken. Het is jouw lijf, jouw leven. Zolang je maar nooit denkt dat de nieuwe werkelijkheid is. Je bent namelijk allang perfect zo. En als je daar (net als Lex) maar zelf in blijft geloven, word je er vanzelf – zonder lichamelijke aanpassing – een mooier mens van.

Het gaat er niet om hoe je oren eruitzien, maar of het daartussen goed zit.

Lees nu: Als je het nooit probeert, lukt het sowieso niet

Vind jij ook leuk

1 Reageer

Laat een comment achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koeken. Is dat goed? Ja hoor Meer lezen

Privacy & Cookies Policy