“De wereld maakt al eeuwen temperatuurwisselingen door, dit is heel normaal.” Verschillende politici en mensen in mijn omgeving (geen politici) roepen dit luidkeels. Inclusief grote schare aanhangers. Echter blijkt uit meerdere, onafhankelijke studies dat verreweg de meeste klimaatwetenschappers – meer dan 97% – het eens zijn dat de aarde opwarmt door toedoen van de mens. STOP DAN MET ONTKENNEN. Sorry, ik word echt heel boos van mensen die geen kennis, maar wel een grote muil en macht hebben.
Klimaatverandering wordt omgedoopt tot religie: of je gelooft erin, of niet. Wat jij wil. En als je er niet in gelooft, hoeft er volgens de klimaatverandering-ongelovigen niet veel aan gedaan te worden. “Het moet wel leuk blijven voor de portemonnee.” Nee. Het moet leuk blijven voor de generaties na ons. En dat mag best wel wat kosten. We hebben het immers zelf veroorzaakt. Bovendien heeft klimaatverandering he-le-maal niets met geloof te maken.
Ziekte
Klimaatverandering is een ziekte, de mens het virus en de aarde de drager. We kunnen ontkennen dat we de aarde ziek maken, maar dan blijft de ziekte wel bestaan. En het breidt zich alleen maar verder uit. Ziekteverschijnselen als koorts (hittegolven van 50 graden of meer), braken (dodelijke overstromingen) en opvliegers (zware stormen) zijn aan de orde van de dag. En toch blijven we Moeder Aarde bijna twee keer zoveel misbruiken dan ze in een jaar terug kan geven, in Nederland zelfs zo’n 3,5 keer zoveel…
- Poolkappen smelten zienderogen: “Er verdwijnt nu meer smeltwater van de Groenlandse IJskap in de Atlantische Oceaan dan in enige andere periode in de laatste drie eeuwen, en vermoedelijk zelfs in de laatste 7000 jaar.”
- Bossen in de tropen zijn netto inmiddels een bron van broeikasgasuitstoot in plaats van CO2-opslag geworden: “De koolstof die bomen hebben opgeslagen, verdwijnt in de atmosfeer als ze worden gekapt.”
- Binnen een paar decennia MOETEN we de uitstoot onder controle brengen als we ons stabiele leefklimaat willen behouden.
Dieselrijders, bedankt!
Het probleem is zó gigantisch dat het bij voorbaat al een ondoenlijk plan lijkt om er ook maar iets aan te doen. Bovendien merk ik er zelf niets van. Of ja, afgelopen week liep ik alsof het hartje zomer was met korte mouwen door februari heen en zag ik menig Instagram-gebruiker de dieselrijders en vliegtuigfanaten bedanken (best pijnlijk en niet grappig). Toch wil ik geenszins onderdeel zijn van de genadeklap, ook al red ik de aarde nooit in mijn eentje en ben ik net zo schuldig.
Ergens ben ik zelfs van mening dat de mens beter helemaal niet kan bestaan, een virus blijft een virus, maar laten we in ieder geval een vredelievend virus zijn: even veel gebruiken als de aarde kan geven. Nu gooien we namelijk onze eigen ijsglazen in. Want wanneer het virus (mens) de drager (aarde) doodt, gaat ook het virus mee ten onder…
Stap voor stap (dus niet met de auto)
Dan (vlieg)rijst de vraag: waar te beginnen? Elke stap is er één. En we kunnen ze niet vaak genoeg herhalen: Eén dag minder vlees eten. Twee in plaats van drie keer vliegen per jaar. Fietsen naar de supermarkt in plaats van de auto pakken. Met de trein naar het werk. Verwarming graadje lager. En als dit normaal wordt, kijk je of je weer een stap kan zetten. Het doel is ogenschijnlijk onzichtbaar en ver weg, maar door stilstaan bereiken we het sowieso nooit. Niemand finisht de marathon in één sprongetje (of met het vliegtuig), daar zijn tienduizenden stappen en doorzettingsvermogen voor nodig.
Laten we elkaar alsjeblieft aanmoedigen bij iedere stap. Al is het een dagje demonstreren met helaas een McDonald’s-lunch. Elk hupje, hoe klein ook, is er één vooruit. Wijzen naar wat de ander verkeerd doet kan iedere klimaatprimaat, maar reflecteren op je eigen gedrag en daarnaar handelen maakt het daadwerkelijke verschil. Nu maar hopen dat de ziektekiemen in Den Haag (en de rest van de wereld) dat ook begrijpen.
Lieve aarde,
beterschap!
PS: Wil je met eigen ogen zien wat opwarming doet: kijk dan Reizen Waes in Groenland terug. “De ijskap smelt ieder jaar 110 miljoen Olympische zwembaden die in zee terechtkomen…”
Lees nu: “Doe je iets voor het klimaat? Pff, net of dat helpt.”
2 comments
[…] Column […]
Er zijn ook verschillende wetenschappers die het wél ontkennen en ons waarschuwen voor te weinig CO2 in de atmosfeer. CO2 doet bomen en planten leven, zoals je weet. Is er minder CO2 in de atmosfeer en dus de atmosfeer ietsje zuiverder is, dan kan de zonkracht op de aarde groter -of hoger zo je wilt- worden waardoor de aarde nóg sneller opwarmt. Kassen worden voorzien van CO2 installaties om de groeiende vraag naar voedsel te beantwoorden. Landen die weinig tot niets aan CO2 reductie doen, zijn de groenste landen van de wereld, écht overal is begroeiing.
Hiermee ontken ik niets maar ik ben me wel gaan verdiepen in allerlei onderzoeken hierover en trek daaruit zelf m’n conclusies.