Kwaad en goed hebben hetzelfde gezicht

door Bas Derks

Ik vraag me vaak af wat goed is en wat kwaad. Bijvoorbeeld moord, is dat per definitie een kwade daad? We vinden van wel wanneer een onschuldig kind van zijn leven wordt beroofd. Maar wat als ik IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi neerknal? Dan ben ik plots een internationale held. En zijn mobieltjes en social media slecht? Denk het niet. Het is meer hoe je er zelf mee omgaat. Je kan het ten goede of ten nadele van jezelf of anderen gebruiken. Net als geld, roem, macht en zelfs de liefde. Het gaat erom hoe jij het hanteert.

‘Toen Leonardo Da Vinci voor de kerk het Laatste Avondmaal schilderde, kreeg hij te maken met een groot probleem: hij moest het goede uitbeelden – in de figuur van Jezus – en het kwade – in de figuur van Judas, de vriend die Hem besluit te verraden tijdens het laatste maal. Halverwege stopt Da Vinci, hij zou pas verdergaan als hij de ideale modellen gevonden had.

Op een goede dag zag hij een koorknaap die naar zijn idee het perfecte model voor Christus was. Hij nodigde hem uit op zijn atelier en legde zijn gelaatstrekken vast in schetsen en studies. Er verstreken drie jaren. Het Laatste Avondmaal was bijna af; maar een model voor Judas had Da Vinci nog niet gevonden. De kardinaal – die verantwoordelijk was voor de kerk – oefende druk op hem uit en eiste dat hij het schilderij zo snel mogelijk afmaakte.

Na een speurtocht van vele dagen vond de schilder een vroeg oud geworden jongen: een laveloze dronkaard die ergens in de goot gedumpt was. Walgend vroeg hij zijn assistenten de jongen mee te nemen en naar zijn atelier te brengen, want voor het maken van schetsen was geen tijd meer. De bedelaar begreep nauwelijks wat er gebeurde. De assistenten hielden hem overeind, terwijl Da Vinci de goddeloosheid, de zonde en het egoïsme vastlegde die zo duidelijk tot uitdrukking kwamen in de gelaatstrekken van het model.

Toen Da Vinci klaar was, opende de bedelaar – bijgekomen van zijn roes – zijn ogen. Hij zag de schildering en zei met een mengeling van verbazing en verdriet: “Dit schilderij heb ik eerder gezien!” “Wanneer dan?!” vroeg een verbaasde Da Vinci. “Drie jaar geleden, voor ik alles verloor wat ik had. In de tijd waarin ik nog in een koor zong en het leven me toelachte. Toentertijd hebt u mij gevraagd model te staan voor het gezicht van Christus.”

Kwaad en goed hebben hetzelfde gezicht. Alles hangt af van het moment wanneer ze je pad kruisen. Je kan alleen beslissen over hetgeen wat er achter het eigen gelaat schuilgaat.

Heb je naasten lief als jezelf.’

Uit Paolo Coelho – De duivel en het meisje

Volg Derks op Instagram / Facebook / YouTube. Of doneer.

WhatsApp-iconEen WhatsAppje bij nieuwe schrijfsels?
Voeg 06-57835955 toe, stuur een berichtje en blijf op de giga-hoogte!

Vind jij ook leuk

7 comments

Anoniempje maart 22, 2023 - 8:42 am

Maar die meneer ís de tweede keer toch ook Jezus? Want Matheus 25 en zo.

Reply
Jeanne Kimberley januari 5, 2016 - 6:25 am

Cool!

Reply
Joke van den Bovenkamp januari 4, 2016 - 6:49 am

Mooi

Reply
Saphir Sangi januari 3, 2016 - 11:35 pm

Wauw nooit geweten ah zo leuk bas!!

Reply
Samma van der Meer januari 3, 2016 - 9:18 pm

Sigrid Kamperman

Reply
Aliënne Aangeenbrug januari 3, 2016 - 9:15 pm

Mooi!

Reply
Hanneke Van de Put januari 3, 2016 - 9:14 pm

Liefde

Reply

Laat een comment achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koeken. Is dat goed? Ja hoor Meer lezen

Privacy & Cookies Policy