knuffelen nazi baudet forum voor democratie

Laten we elkaar Nazi noemen en dan gaan knuffelen

door Bas Derks

“Heil Hitler, heil Baudet!” Naast fopintellectueel, übernarcist en vrouwenracist is Thierry Baudet in mijn internetbubbel het meest vergeleken met Hitler en de FvD-stemmer met een nazi. Ik schrik daarvan. Van überhaupt die vergelijking, maar ook dat mensen zo agressief worden van iets dat via de legale weg tot stand is gekomen: een overwinning van Forum voor Democratie.

Toch vindt Freek de Jonge het nodig om een minuut stilte voor Utrecht te verstoren om iets over Baudet te roepen. Meldt een docent aan de Universiteit Utrecht dat hij Volkert van der G. mist. En zie ik de vergelijking met fascisme en neonazisme dagelijks voorbijkomen. DOE NORMAAL. Gebruik je hoofd. Tel tot tien, desnoods tot 1945. En reageer uit de rust van je verstand.

Pure democratie

Ten eerste is Forum van Democratie alleen (indirect) gekozen in de Eerste Kamer en heeft de partij bij lange na niet de meerderheid. Daarnaast werkt ons land nou eenmaal zo: degene met meer stemmen, krijgt meer zetels. Op zich een fantastisch systeem (beste van slechtste). Het is geen chantage, geen fraude, geen staatsgreep. Gewoon democratie in haar zuiverste vorm. Daar kan je boos op zijn, maar accepteren lijkt me handiger. Slik je persoonlijke verlies.

Ja, ook ik was woensdag teleurgesteld over de verkiezingsuitslag en vond de Minerva-uil-toespraak opmerkelijk en heb daar tientallen bedenkingen bij, maar er hebben niet voor niets 1 miljoen(!) mensen op Forum van Democratie gestemd. Gewone mensen. Geen witte mensen. Geen boze mensen. Geen domme mensen. Geen fascisten. Geen neo-nazi’s. Gewone mensen. Zoals jij en ik. Met dezelfde (stem)rechten, dezelfde liefde voor ons land. Maar dan met een andere mening en een andere visie.

Je hebt een mening, maar bent het niet

Ik heb nog nooit iemand voor Hitler uitgescholden, waarna diegene tegen mij zei: “Oh, je hebt gelijk, ik ga mijn gedrag aanpassen, dankjewel.” Ik heb nog nooit iemand nazi genoemd, waarna we lieflijk gingen knuffelen (wellicht gebeurt dat in SM-kelders). Ik heb nog nooit als tegenargument iemand in zijn gezicht gespuugd, waardoor ik de discussie overtuigend won. Schreeuwen levert geschreeuw op. Haat geeft wederhaat. Agressie wekt agressie op.

Ik zeg niet dat we moeten zwijgen en alles wat gezegd wordt zomaar toestaan, ik snap de boosheid van anti-FvD, maar in gesprek blijven lijkt me een mooier alternatief dan al dat ge-Hitler. Elkaar langs de linker- en rechterzijlijn kapot schreeuwen vergroot de afstand meer dan door allebei het veld te betreden en een eerlijke wedstrijd proberen te spelen. Luisteren. Andermans emoties serieus nemen. En in waarde laten. Van beide kanten. Ook als je het helemaal niet eens bent. Iemand heeft een mening, maar is het niet. We moeten met elkaar verder, dus beter zoeken we onze

Heil samen!

Lees nu: Deze is voor de dame die vanochtend uit de trein viel

Vind jij ook leuk

5 comments

ITO april 29, 2021 - 4:30 pm

Vanuit mijn ervaring met SM-bijeenkomsten (niet persé in kelders) kan ik je verzekeren dat we elkaar nooit voor Nazi uitmaken en daarna gaan knuffelen…. 😉

Reply
Het ongemak van de egocentrische, witte heteroman. - Dit is Derks maart 31, 2019 - 7:40 pm

[…] Column […]

Reply
M Kroon maart 24, 2019 - 11:28 pm

Relativering is zeker welkom, maar je opmerking dat intolerantie jegens intolerantie geen tolerantie oplevert lijkt logisch, maar is het helaas niet. Welkom in wondere wereld van de de Paradox van Tolerantie: https://en.wikipedia.org/wiki/Paradox_of_tolerance

En laten we niet vergeten dat de NSDAP volledig democratisch is gekozen. Ik zeg daarmee niet dat FvD nazi’s zijn (ook ik denk of hoop dat de meeste mensen die op hem stemmen normale mensen zijn) maar ik zeg daarmee wel dat je de waarden van je samenleving met hand en tand moet verdedigen als een partij aan de macht wordt geholpen die juist die waarden wil kapotmaken.

Reply
Bas Derks maart 24, 2019 - 11:31 pm

Heee, je hebt gelijk hoor. Bedoel meer dat we de intolerantie aan de kaak moeten stellen en bevragen, maar niet terug gaan schreeuwen met kogels en scheldwoorden. Dat werkt naar mijn idee averechts.

Reply
M Kroon maart 26, 2019 - 10:20 pm

Ik ben zeker voor meer begrip voor elkaar proberen op te brengen, hoe moeilijk dat ook kan zijn. Thierry ter dood wensen is wel het laatste wat je dan moet doen… Maar goed, mensen blijven mensen en ook linkse mensen kunnen hele domme dingen zeggen en doen. Ik hoop dat FvD gaat bijdragen aan een klimaat waarin we samen problemen proberen op te lossen, maar ik ben bang dat het bij de eeuwige proteststem blijft.

Reply

Laat een comment achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koeken. Is dat goed? Ja hoor Meer lezen

Privacy & Cookies Policy