Je mag mij alleen nog maar leuk vinden

door Bas Derks

“Ja oké, doei.” Een ongemakkelijke knuffel volgt. Mijn kansen slinken zienderogen. Ik kijk haar nog één keer aan, haar helderblauwe ogen stralen. Ze heeft vast ook genoten van deze avond, maar ik twijfel of mijn bijdrage daar zo belangrijk in geweest is. We hebben alleen gedanst, niet eens gesproken. Ik weet enkel haar naam. Toch schreeuwt elke vezel in mijn lichaam om een tweede afspraak. En een derde. En een 512e. Verstijfd zie ik hoe ze wegloopt, richting vriendinnen, de hoek om. “Wat is je nummer?” Fluister ik onhoorbaar. “WAT?!” Zegt een man naast me. “Niets”, antwoord ik. Ik stuur haar wel een Facebookberichtje.

Ik durf alles. Uitstappende treinreizigers – zonder zweethandjes – een staande ovatie geven? Prima, is mijn hobby. De koning opbellen om te vragen of hij varkenspootjes verkoopt? Geen probleem. Vijfhonderd nieuwe mensen op een dag leren kennen? Graag! Ik durf dingen voor te dragen, te presenteren, mijn allerdiepste gevoelens met de wereld te delen en confrontaties aan te gaan. Maar als het om de liefde gaat, transformeer ik van koene ridder in een regelrechte lafbek. Ik bekijk de liefdesoorlog liever met een bak popcorn op de bank (FIRST DATES), dan dat ik zelf ten strijde trek. Ik zwiep liever hoofdjes van links naar rechts, dan dat ik mijn eigen hoofd in werkelijkheid laat keuren…

Alle afgewezen matches en bewust achterwege gelaten likes voel ik niet.

Afwijzing
Ik ben bang voor iedere vorm van afwijzing. Ben een ‘Nee’ nauwelijks nog gewend. Krijg geen cijfers meer voor wat ik maak, ontvang louter omhooggestoken duimen en zie enkel de personen die mij naar rechts swipen op mijn beeldscherm verschijnen. Heeft ze onze match niet opgemerkt? Dan zit ze vast niet meer op Tinder. Heeft ze mijn Facebookberichtje niet beantwoordt? Dan zal ze het wel druk hebben. Alles wat lichtelijk de contouren van een ‘nee’ heeft, praat ik goed. Dat kan ook makkelijk, want alle afgewezen matches en bewust achterwege gelaten likes voel ik niet.

Er zijn genoeg mensen die langs je perfect geposeerde foto of ‘Ik heb lekker geshopt met mijn besties in Dokkum’-post scrollen en denken: Jak, heb je hem/haar weer met der stomme updates! Deze negatieve gedachten heb ik ook vaak genoeg als ik door mijn digitale tijdlijn dwaal. Maar ja, die opmerkingen hoort (helaas) niemand. Je ziet geenszins wat mensen aan de andere kant van het scherm zien, denken of doen. Dus maakt mijn brein er altijd iets positiefs van. Zo word ik alleen nog maar leuk gevonden. In mijn eigen, individuele bubbel.

In Japan zijn tienduizenden mannen verliefd op een computervrouw

Virtual love
Werkelijke liefde is toekomstige nostalgie. Het condoom scheidde seks voor het plezier en seks voor voorplanting van elkaar. Pornografie bracht fantasieën uit je hoofd naar het beeldscherm in je woonkamer. In de nabije toekomst kan je door teledildonics (virtuele seksspeeltjes) zelfs met neppe vriend(innet)jes van digitale jetje gaan. Zonder dat die ander zegt geen zin of (hoofd)pijn te hebben. Alles gebeurt, wat of wanneer je het ook wil. Je wordt alleen nog maar bevestigd.

Door de virtuele ervaring kan elk mens (of zelfs object) worden geprojecteerd als de ideale partner. Waardoor het dus mogelijk wordt om in de praktijk een ‘levensechte’ seksuele ervaring te hebben met iemand waar je je doorgaans niet tot aangetrokken voelt. Zo zijn er in Japan al tienduizenden mannen verliefd op hun computerspelletje Loveplus+, waarin je digitale vriendin alleen nog maar ja, amen en lieve dingetjes zegt. Eén man is recent met zijn computervrouw getrouwd. Hoera voor vooruitgang!

Swipe maar dag met je handjes
Het leven loopt zoals het loopt, maar ik ben niet van plan om van lafbek ook nog te veranderen in zo’n geesteloze robot die niet meer wordt uitgedaagd, maar louter gesteund en geplezierd door andere robots. Met digitaal als enige taal der liefde. Daarom heb ik sinds de break-up van twee maanden geleden met mezelf afgesproken geen datingapps meer te installeren of vrouwen digitaal voor een eerste date te vragen. Niet omdat swipen zo slecht is, maar omdat ik mezelf wil dwingen tot het aangaan van mogelijke afwijzingen. Tot het mogelijk horen van een ‘Nee’.

Ik wil een blauwtje durven lopen. Ik wil het ongemak – in de vorm van een aantrekkelijke treindame of danspartner – recht in de ogen kijken, zonder dat ik na de tijd een berichtje stuur of hoop dat ze op Happn langskomt. Ik wil op dat moment, met trillende handjes en rood aangelopen wangen face to face vragen:

“Wil je een keer met mij afspreken?”

Lees nu: Het leven is geen sims

Fotograaf: Joylé Photography.

Vind je dit leuk en wil je Derks steunen? Koop dan één van de poëzieposters in de Hebshop! Bedankjewel. Liefduhh

Volg Derks op Instagram. Snapchat: ditisderks. Of Spotify. Of doneer.

App 06-57835955 en blijf op de giga-hoogte!

Vind jij ook leuk

22 comments

365 dagen 2017 - Dit is Derks december 28, 2017 - 8:34 pm

[…] Column […]

Reply
Amarentia van Kruistum november 21, 2017 - 5:24 am

Hannah van Kruistum ff lezen

Reply
Hannah van Kruistum november 21, 2017 - 8:13 am

Moet ze dan op dat moment wel “NEE” durven zeggen…

Reply
Hannah van Kruistum november 21, 2017 - 8:13 am

Moet ze dan op dat moment wel “NEE” durven zeggen…

Reply
Britt Grevelink november 20, 2017 - 10:46 am

Respect!

Reply
Yolanda Koerting november 20, 2017 - 8:33 am

Herkenbaar. Genoeg levenservaring om de wereld aan te kunnen maar een nee van een ” oh hij is wel héél erg leuk of zal vast bezet zijn ” man is toch echt een ding.. . Goed voornemen voor 2018

Reply
Bas Derks november 20, 2017 - 7:57 am
Reply
Anne-Lin Peters november 19, 2017 - 9:37 pm

Sanne Maas ben fan

Reply
Charlotte Caspers november 19, 2017 - 9:05 pm

Elise Caspers wat hij zegt over first dates = me ☝ wat hij zegt over tinder = you HAHA

Reply
Martine Zeissink november 19, 2017 - 9:02 pm

Roosmarijn van Oldenbeek Kim Ariaans echt, zijn verhalen he. Pure liefde gewoon

Reply
Bas Derks november 20, 2017 - 7:57 am

🐨🐨

Reply
Martine Zeissink november 20, 2017 - 8:23 am

🙇🏼‍♀️

Reply
Mascha Vermeulen november 19, 2017 - 8:38 pm

Ik hoop dat er meer mensen zijn zoals jij. Ik vind niks aantrekkelijker dan een man die je verlegen mee uit vraagt. Mijn huidige vriend heeft (na enige tijd alleen signalen) ook laten weten me leuk te vinden. Een maand later (ik twijfelde nog) waren we samen. En das nu 1.5 jaar geleden.

Reply
Bas Derks november 20, 2017 - 7:56 am

♥️

Reply
Patries Van Den Bosch november 19, 2017 - 8:38 pm

Doen !! Voel…ervaar… geniet….loop een blauwtje (of 3) …doe het gewoon!

Reply
Ruben Den Dekker november 19, 2017 - 8:27 pm

Naomi Den Dekker dit dus ook wel

Reply
Naomi Den Dekker november 19, 2017 - 9:00 pm

Hahaha gelukkig hoef ik dat niet te doen

Reply
Natalia Smit november 19, 2017 - 8:26 pm

ja! applaus voor dit

Reply
Nel Bak november 19, 2017 - 8:11 pm

Al doende leert men Bas, dus toch een keer de stoute schoenen aantrekken (misschien als zwarte Piet).

Reply
Nel Bak november 19, 2017 - 8:11 pm

Al doende leert men Bas, dus toch een keer de stoute schoenen aantrekken (misschien als zwarte Piet).

Reply
Aram Konijn november 19, 2017 - 8:08 pm
Reply
Aram Konijn november 19, 2017 - 8:08 pm
Reply

Laat een comment achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koeken. Is dat goed? Ja hoor Meer lezen

Privacy & Cookies Policy