Niets eenvoudiger dan de liefde

door Bas Derks

Valentijnsdag is in aantocht. De dag van kleffe briefjes, plakkerige lolly’s en slijmerige boeketjes. De dag waarop Cupido omkoopbaar is. De dag van een commercieel product: de liefde. Heb mij er op het toetsenbord nooit aan gewaagd. Nada, noppes, nimmer. Het is naar mijn mening het meest beschreven en besproken onderwerp. Het té vaak beschreven en besproken onderwerp. Ook wel logisch. Niets ongrijpbaarder dan de liefde. Niets verschrikkelijker of mooier dan de liefde. En vooral: niets gecompliceerder dan de liefde.

Het is zaterdag en ik werk. Renkum. Dag voor de dooi. Betere temperaturen op komst. Hopelijk. Twee onherkenbaar ingepakte figuren betreden de winkel. Ze hebben als eenheid het weer doorstaan. Door de witte, winterse wondervlokjes heen. De mutsen worden afgenomen. Een bruinharig en een bebaard zwartharig koppie komen tevoorschijn. De mannelijke helft herken ik. De vrouwelijke is onbekend in mijn geheugen. Onschuldig grijnzend vraag ik de knaap: ‘Nieuw vriendinnetje?’

De meid spitst haar bevroren oortjes en uit een ijzige ‘Hoezo?’. Bedeesd antwoord ik dat hij vorige week toch echt nog met een blonde was. De bruinharige draait richting jongen. Ogen schieten onhoorbaar met scherp. Voordat mijn lippen zich tot grapje kunnen vormen, slaat de deur al onverbiddelijk dicht. Wolk van winter tot gevolg. Het meisje is verdwenen. De kou in. Solo. Een verbijsterde jongeman achterlatend. Of mijn joligheid net een relatie gebroken heeft? Het heeft er alle schijn van.

Mijn fout? Mwah, men loopt te makkelijk weg voor problemen. Vooral die in relaties. Dit is een vereenvoudigd voorbeeld van de werkelijke werkelijkheid. Klopt. Maar er wordt tegenwoordig te weinig gewerkt aan de liefde. Een jaar samen noemt men lang en een paar jaar wordt betiteld als eeuwigheid. Scheiden is het nieuwe trouwen. En relaties? Het zijn net broeken. Bij kleine scheurtjes deed men vroeger nog aan reparatie, hedendaags aan weggooien. Zoeken we toch een nieuwe. Ja joh, waarom niet. Er is namelijk niets – maar dan ook helemaal niets – eenvoudiger dan de liefde.
Volg Derks op Instagram / Facebook / YouTube. Of doneer.

WhatsApp-iconEen WhatsAppje bij nieuwe schrijfsels?
Voeg 06-57835955 toe, stuur een berichtje en blijf op de giga-hoogte!

Vind jij ook leuk

Laat een comment achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koeken. Is dat goed? Ja hoor Meer lezen

Privacy & Cookies Policy