Over de levenden niets dan goeds

door Bas Derks

“Ik houd van jullie, pap en mam.” Met moeite krijg ik het mijn mond uit. Niet omdat ik het niet voel, maar omdat ik het eigenlijk nooit zeg. ‘Ze weten het toch wel’, denkt mijn brein. Geen noodzaak om het te zeggen en het is supercheezy. Toch hoor ik de liefdevolle dankbaarheid in de stemmen aan de andere kant van de telefoon. “Wij ook van jou.”

Wanneer iemand dood is, wordt er over diegene vol liefde geschreven. ‘Je was fantastisch RIP’, ‘Ik houd van je’. Superlatieven schieten vaak tekort als er iemand overleden is. Over de doden niets dan goeds. Zo ook bij Kobe Bryant deze week, of Jules Deelder vorige maand. Prachtig dat iemand wordt geëerd na zijn of haar dood, maar waarom doen we het zo weinig tijdens het leven?

Een vriend van mij had ruzie met zijn moeder, ging boos slapen en de dag erna was ze plotseling overleden door een hartstilstand. Hij voelde zich heel lang intens schuldig dat hij het niet voor het slapen heeft uitgepraat. Dat ‘Rot op!’ het laatste was dat hij tegen zijn moeder had gezegd. Sindsdien spreekt hij zijn liefde veel vaker en makkelijker naar mensen uit.

Waardering

Ik zeg niet dat we bang hoeven te zijn voor de dood van de ander, maar misschien wel wat vaker de schoonheid van de ander mogen benoemen, terwijl diegene nog leeft. De liefdevolle woorden die ik sprak op mijn opa’s begrafenis had ik achteraf veel liever op zijn verjaardag uitgesproken. Ook de levenden verdienen (niets dan) goeds.

Complimenten of liefde hoeven we niet voor onszelf te houden, omdat we denken dat de ander het toch wel weet of uit angst voor ongemak. Spreek je waardering uit naar vrienden, partner en familie, app/bel/roep hoe belangrijk ze voor je zijn. Zelfs een compliment aan collega of leraar kan zijn of haar dag maken. De kracht van gemeende, liefdevolle woorden is nooit te onderschatten.

We spreken gemiddeld 16.000 woorden per dag. Alle ruimte dus om mooie zinnen te spreken. Om nog net iets vaker die vier uitgekauwde, maar o zo belangrijke woorden te gebruiken, puur en alleen al omdat die ander nu nog leeft.

Ik. Houd. Van. Je.

Lees nu: Opa, alles moet op

Vind jij ook leuk

1 Reageer

Lenie februari 9, 2020 - 1:30 am

Whow Derks wat geniet ik van jou, je Direkte taal, je wind er geen doekjes om! Chapeau!

Reply

Laat een comment achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koeken. Is dat goed? Ja hoor Meer lezen

Privacy & Cookies Policy