bastrid maakte podcast over ongesteldheid menstruatie

Ik kwam erachter hoe weinig ik weet van ongesteldheid

door Bas Derks

iedere etenskruimel verover ik als een hongerige hond
k*t, kl*te en meer vleeswaren sproeien uit mijn mond
tenenkrommend krampen overwinnen
nú al janken en dan moet het echte werk nog beginnen
kinderen moeten worden gebaard
met nog meer krampen
oh my, is dit het waard
al dat scheldend stampen

au au au
ik ben een vrouw
ik wou
dat het niet zo pijnlijk
wezen zou

Voorzichtig, vol medelijden en met fluwelen handschoentjes benader ik haar. Chocolade gekocht, lieve woorden geoefend en een rekening vol met rekening houden bij elkaar gespaard. Ik vraag haar toestemming om iets te mogen zeggen, ben bedachtzaam. Toch kijkt ze mij met gefronste wenkbrauwen aan: “Stel je niet aan, het is maar ongesteldheid.”

*zucht* Dit heb ik dus telkens. Ik houd te veel of te weinig rekening met de menstruatie van een vrouw. Eigenlijk weet ik er ook geen reet (of ja, dat geslacht aan de voorkant) van, ondanks dat 50% van de wereldbevolking er mee te maken heeft. Er is sinds afgelopen week zelfs (eindelijk) een ongesteldheid-emoji. Ik praat er nooit over, met geen man en met geen vrouw. Omdat ik er geen last van heb, denk ik.

Toch leek het mij goed om het er wél over te hebben. Zodat eerdergenoemde misverstanden voorkomen kunnen worden en om iets meer te begrijpen van iets wat ik geenszins maandelijks meemaak. Dus vroeg ik Astrid – die bovenstaand gedicht schreef – de tampon uit het lijf over de terugkerende vaginale feestjes. Over het verschil tussen inlegkruisjes en maandverband (weet ik veel). Over wat ik kan doen of juist moet laten.

Astrid vertelde mij alles over wat ongesteldheid voor haar betekent. En dat de kenmerken dus per vrouw gigantisch kunnen verschillen. De één wil chocolade, de ander vooral met rust gelaten worden. Ik leerde dat het gewoon best wel naar is, je er best chagrijnig over mag zijn (maar daar geen honende opmerkingen over wil horen) en er niet één per se oplossing is om een ongestelde vrouw te benaderen. Als ik er voor haar wil zijn, moet ik het niet invullen, maar alleen even – bloedeerlijk – vragen.

Luister ons gesprek over menstruatie nu via Spotify:

Vind jij ook leuk

Laat een comment achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koeken. Is dat goed? Ja hoor Meer lezen

Privacy & Cookies Policy