Sesamstraathaat

door Bas Derks

Donders veel heb ik gehad aan de gekke poppen van die onbestaande tv-straat. Door hen dijde mijn kennis op een speelse manier uit. “Is het een letter of een cijfer? En als het een letter is, ja welke dan, ja welke dan?” Luidkeels zong ik alle liedjes mee. Ook hielp ik Tommie met liefde raadsels oplossen. Gierde ik het uit bij Koekiemonster. Of luisterde ik aandachtig naar Kermits wijsheden.

Elke avond vaste prik. Gevolgd door Klokhuis en het Jeugdjournaal. Een uurtje deugdelijke televisie waar ik mij de hele dag op kon verheugen. En mijn ouders stiekem ook. Daarna als de wiedeweerga naar boven. Gelukzalig slapen. Dat waren nog eens tijden!

Nu verdwijnt Sesamstraat uit de standaard programmering. Dat zal je vast wel al gehoord/gezien hebben. Nederland is furieus. Volwassen Nederland welteverstaan. De mensen die ermee zijn opgegroeid. Bij wie Pino, meneer Aart, Ernie, Bert, Sien, Ieniemienie, Grover, Graaf Tel en alle anderen een belangrijk onderdeel van de opvoeding zijn geweest. Net zoals bij mij.

Er komen nu petities, verschillende Facebookpagina’s, artikelen, deel-acties met ‘Pino moet blijven’ (terwijl die niet verdwijnt), duizenden geschokte reacties, etc. Allemaal voor het behoud van Sesamstraat op de publieke omroep. Plots zijn we wel een land die onbekenden een warm welkom geeft.

Maar, Sesamstraat wordt niet zomaar verplaatst naar het themakaal. Dat heeft een reden. Blijkbaar vindt de huidige jeugd de dingen uit onze jeugd niet interessant genoeg. Kijken ze liever een animatieserie via Netflix of willen ze op hun iPad meezingen met Frozen. Prima, want dingen veranderen nou eenmaal. Daarom is ook Lingo naar de geschiedenisboeken geschreven. Bestaat TMF niet meer. En zijn Fox Kids en Jetix vergane namen.

Dat we zo massaal in opstand komen, heeft te maken met een stukje cultuur. Alles om ons heen verandert met een snelheid waarbinnen Tommie niet eens “Poehee” kan uitspreken. Iedere zaak die ons nog een beetje de zweem van nostalgische onvergankelijkheid geeft (Zwarte Pieten, Sesamstraat), wordt daarom omarmd en overbezorgd beschermd.

Toegegeven, ook ik schrok van het nieuwtje en vond het jammer. Tegelijk kijk ik al jaren niet meer naar Sesamstraat. Heb dus totaal geen recht van spreken. Kan wel een petitie tekenen, ‘Sesamstraat moet blijven’ liken of een protestpost delen, maar dat brengt de kijkcijfers niet omhoog. In plaats van op de barricades staan, kunnen we daarom beter maandag voor de buis gaan zitten. En dinsdag ook. En woensdag. En donderdag. En vrijdag.

17:35, NPO 1. Schuif gezellig aan en laat je speelgoed staan. Poehee!

Volg Derks op Instagram / Facebook / YouTube. Of doneer.

WhatsApp-iconEen WhatsAppje bij nieuwe schrijfsels?
Voeg 06-57835955 toe, stuur een berichtje en blijf op de giga-hoogte!

Vind jij ook leuk

2 comments

Lijndert Kooiman november 7, 2015 - 9:14 am

Het allermooist vind ik nog dat het stripje dit keer helemaal niet zo ver afwijkt van de realiteit <3

Reply
Bas Derks november 7, 2015 - 10:06 am

Sssssst. Vent.

Reply

Laat een comment achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koeken. Is dat goed? Ja hoor Meer lezen

Privacy & Cookies Policy