SheMail #02 | Zou abortus verboden moeten worden?

door Bas Derks

Bas en Astrid zijn geslachtstegenpolen. Bas is een vrouw, Astrid een man. Tenminste, dat horen ze vaak. Samen zijn ze SheMail. Of Bastrid. Wat jij wil. Ze schrijven elkaar over zaken die ze niet begrijpen. Vandaag: abortus.

Aan: kalebas_derks@live.nl
Onderwerp: Abortussendoor

Baarmoederloze Bas,

Ik vermijd Trump, praat er liever niet over, heb nog geen mening over de oranje getinte man en kijk voorlopig even niet het nieuws. Ondanks mijn ontwijkende manouvres kwam ik een artikel tegen waarin wordt uitgelegd waar Trump voor staat. Eén van deze punten ging over abortus. Volgens meneer Donald zou abortus alleen mogen, indien de zwangere vrouw verkracht is, óf wanneer de zwangerschap een gevaar is voor de vrouw zelf. Ondanks dat ik nog nooit een bevrucht eitje in mijn baarmoeder heb gehad, begon het onderwerp “abortus” te malen in mijn hoofd.

Is abortus het afnemen van een leven? Oftewel, is het moord? Enerzijds wordt er een klompje cellen die zich ontwikkelt tot een nieuw leven afgenomen. Anderzijds kan een nieuw leven ook het “leven” van de moeder afnemen. Onbekend is wat voor verhaal er achter de bevruchting en/of de keuze van de abortus zit en wat voor gevolgen het nieuwe leven voor de moeder heeft. Kan hier dan een algemene mening over worden gegeven? Ik denk van niet, iedere situatie is anders en daarmee mijn mening ook.

Toch heb ik, ondanks mijn mannelijkheid, echt een baarmoeder, met als gevolg moederlijke hormonen die door mijn lijf gieren. Daarom aan jou de vraag baarmoederloze, Bas: zou abortus verboden moeten worden?

Na het schrijven van deze mail vraag ik me wel af wie het “Kindersuprise ei” heeft bedacht. Maar goed, dat terzijde.

De vragende groeten,
Astrid (van Breinbreisels.nl)

____________________________________

Aan: astrid_kattenplaatjes@msn.com
Onderwerp: RE: Abortussendoor

Lievige Astrid,

Ik vind het lastig om daar een antwoord op te geven. Want bij elke zaadlozing sterven er miljoenen potentiele levens. De dood is niet te voorkomen. Abortus daarentegen wel. Misschien zit daarin het verschil. Moord is een keuze. En bij abortus heb je (in het grootste deel van de gevallen) die keuze. Niet één van weelde, maar wel een keuze.

Als ik dat laatste meeneem in de overdenkingen van een vrouw die naar een abortuskliniek gaat, dan zal diegene er geenszins heengaan alsof ze een stracciatella-ijsje bij de Italiaan bestelt. Of een kapot product terugbrengt. Diegene heeft alle nachten voor dit moment wakker gelegen. Het gevoel gehad van ‘waarom ik?’ en ‘waarom nu?’.  Vele tranen gejankt. En tot iedere god gebeden voor een tijdmachine. De keuze voor een abortus lijkt mij een verschrikkelijke nachtmerrie, die ook na de operatie nooit volledig zal verdwijnen.

Daarom kan ik niet tegen mensen die zich over zo’n vrouw uitlaten alsof ze grootste moordenaar op aarde is. Van die mensen die nooit een dergelijke beslissing hoefden te maken, maar er wel van alles over vinden. Alsof zij de baas zijn over andermans buik/leven. Lijkt mij niet. Fijner zou zijn als al die tegenstanders van abortus zich kandidaat stellen voor opvoeder van het (door hun) alsnog geboren kind. Dan hebben we er tenminste nog wat aan. Geen woorden, maar daden.

Ik hoop vooral dat er over een abortus heel goed is nagedacht: het is en blijft een levensveranderende gebeurtenis. Daarom wil ik het nooit stimuleren, maar ook niet verbieden. Ik beslis namelijk niet over het leven van een ander. Bovendien heb ik het liever over de preventie dan het stoppen van abortussen. Laten we daarom het hele taboe rondom seks (toch één van de grootste levenszaken, ‘organisme’ en ‘orgasme’ verschillen immers maar twee letters) opheffen en er openlijk over spreken. Aan ieder individu duidelijk maken dat seks meer gevolgen kan hebben dan een extatisch spettergevoel. Daarmee zal ook de abortusdiscussie als sneeuw voor de eicel verdwijnen. Nooit volledig helaas, maar ik dweil liever met de spermakraan dicht.

Brengt mij bij het laatste punt: had de vader van Trump nou maar een condoom gedragen… Grapje, Donald.

Vrij veilig,
Bas

SheMail #01: Kijken vrouwen porno?

Onderwerp insturen voor SheMail? Dat kan: WhatsApp mij via 06-57835955 of mail naar mail@ditisderks.nl. Knufsels!

Volg Derks op Instagram. Snapchat: ditisderks. Of Spotify. Of doneer.

App 06-57835955 en blijf op de giga-hoogte!

Vind jij ook leuk

8 comments

SheMail #04 | Ben jij een tieten- of een billenmens? - Dit is Derks december 1, 2016 - 7:14 pm

[…] een tieten- of… SheMail #03 | Heeft ieder mens een psycholoog… Waar bent u, lieve oma? SheMail #02 | Zou abortus verboden moeten worden? Geluk maakbaar? M’n reet (wel)! Ik ben niet gemaakt voor de monogame liefde Heb jezelf lief […]

Reply
SheMail #03 | Heeft ieder mens een psycholoog nodig? - Dit is Derks november 24, 2016 - 7:58 pm

[…] gelezen: SheMail #03 | Heeft ieder mens een psycholoog… Waar bent u, lieve oma? SheMail #02 | Zou abortus verboden moeten worden? Geluk maakbaar? M’n reet (wel)! Ik ben niet gemaakt voor de monogame liefde Heb jezelf lief […]

Reply
Liset Rietman november 18, 2016 - 2:06 pm

Amen to that

Reply
Erica Blenkers november 18, 2016 - 1:25 pm

Wat prachtig verwoord. Met respect geschreven.
Zulke beslissingen gaan over het algemeen inderdaad niet over 1 nacht ijs en dat mensen die nog niet eens in de buurt van zo’n situatie zijn gekomen daar een besluit over mogen nemen lijkt me geenszins juist. Fijn om er zo’n open discussie over te lezen 🙂

Reply
Caleb Ketting november 17, 2016 - 4:15 pm

Moord moet kunnen

Reply
Dit is Derks november 17, 2016 - 4:19 pm

Je stelt je beschikbaar?

Reply
Caleb Ketting november 17, 2016 - 4:31 pm

Dit is Derks (sarcasme) (;

Reply
Dit is Derks november 17, 2016 - 4:48 pm

Van mij niet. Gnagna.

Reply

Laat een comment achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koeken. Is dat goed? Ja hoor Meer lezen

Privacy & Cookies Policy