singles' day vrijgezel wat je altijd hoort

Singles’ Day | “Ach joh, de juiste komt nog wel op je pad.”

door Bas Derks

Het is 11 november vandaag. 11-11. Happy Singles’ Day! Deze (commerciële) dag is in het leven geroepen voor alle vrijgezellen. Onder andere voor mij dus. Als tegenhanger van Valentijn. Vandaag mag ik mezelf verwennen. Een cadeautje kopen, trots zijn op mezelf en iets lekkers koken. Kan ik de rest van het jaar weer alleen en chagrijnig maaltijdsalades wegwerken

De hele maatschappij is ingesteld op (hetero) stellen. Op je 30e moet je minimaal gelukkig gesetteld zijn. En als het kan, komen de koters er ook aan. Of ze zijn er al. Bovendien is een huis huren of kopen in je eentje bijna onmogelijk en worden er vanzelf ongevraagde adviezen en misschien goedbedoelde, maar slecht ontvangen opmerkingen gemaakt: “Ach, de juiste komt wel.”, “Maar je bent zo leuk!”, “Minder kritisch zijn.”, “Moet je niet meedoen aan First Dates?”, “Ik ben zo benieuwd met wie jij thuiskomt.”, “Ik gun het je zo!”, “Het gebeurt op het moment dat je stopt met zoeken.”, “Ik ken nog wel iemand.” Et *zucht* cetera.

Ik werd verliefd op het idee van een relatie.

Toch nam ik deze opmerkingen serieus. Ik ging mezelf spiegelen aan mijn omgeving. Mijn hele vriendenkring zag ik namelijk vlinders fabriceren, bij elkaar logeren, in slecht weer verkeren, leren communiceren, samen gaan kamperen en tot getrouwd stel ‘promoveren’. Verkering, trouwen, kinderen werd (en wordt) gezien als ‘een fase verder’. Bah, dat wilde ik ook. In ieder geval niet achterlopen.

Ik werd verliefd op het idee van een relatie. Niet op mensen zelf. Ging wanhopig op zoek naar een dame voor de volgende fase. Tinder, happn, Inner Circle, Bumble. De trein doorspitten. Ik was bang dat ik dégene elk moment kon mislopen. Vond dat ik minder kieskeurig moest zijn. Meer op innerlijk moest letten. Meer mijn best moest doen. En nog een beetje meer.

Toen mijn relatie in mei uitging (voordat er misverstanden ontstaan: bij haar was ik niet verliefd op het idee van een relatie, maar op de persoon) en ik bij mijn ouders uithuilde om het feit dat ik ‘weer van voren af aan kon beginnen’, kwam mijn vader met een advies. Ik was bang dat hij mij ging geruststellen met de woorden dat het juiste meisje nog wel op mijn pad zou komen, maar het tegenovergestelde bleek het geval: “Als je alleen blijft is het ook goed.” Die onverwachte woorden raakten mij diep. Het besef dat het leven alleen net zo mooi is, heb ik door alle liefdesadviezen nooit gehad.

De vlinders buiten mijn buik zijn net zo prachtig.

Sindsdien heb ik mijn wanhopige zoektocht naar ‘de ware’ losgelaten. En nee, ik ga nu niet vertellen hoe fijn vrijgezel zijn is, of hoe stom een relatie. Daar gaat het namelijk niet om. Het gaat erom of je de situatie kan accepteren zoals die is. En daar het meeste wil uithalen. Of je nou vrijgezel, gehuwd of Derks bent. En dat kon ik tot afgelopen zomer niet.

Niet dat ik niet meer voor een relatie opensta (integendeel: ik date gewoon), maar ik kan weer optimaal genieten van vrijgezel zijn. Er zit geen moeten achter. Vind het leven meer dan prima zo. En hoe het verder gaat lopen: dat zie ik wel. De vlinders buiten mijn buik zijn namelijk net zo prachtig. Niet alleen vandaag, maar iedere dag.

Happy (Singles’) Life!

Lees nu: Ik lach om relaties

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Bas Derks (ditisderks.nl) (@scharminkel) op

Vind je dit leuk en wil je Derks steunen? Koop dan één van de poëzieposters in de Hebshop! Bedankjewel. Liefduhh

Volg Derks op Instagram. Snapchat: ditisderks. Of Spotify. Of doneer.

App 06-57835955 en blijf op de giga-hoogte!

Vind jij ook leuk

Laat een comment achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koeken. Is dat goed? Ja hoor Meer lezen

Privacy & Cookies Policy