Sprookjeshuwelijk

door Bas Derks

Er was eens een Viking. Hij had alles wat zijn hartje begeerde. Heerste over al het land waarover hij wilde heersen. At iedere dag wat hij wilde eten. En was gezegend met het eeuwige leven. Bovendien toverde zijn magische uiterlijk iedere jonkvrouw (en man) in katzwijm.

Klinkt als het begin van een zoetsappig sprookje, hè? Toch is de Viking zielsongelukkig. Hij heeft, kan en bezit alles, maar mist één ding: de liefde. Ja, iedere vrouw valt als een blok voor de Viking, maar de Viking valt voor geen enkele vrouw…

Terwijl de jaren rimpels in zijn gezicht vormen, worden zijn vrienden stuk voor stuk verliefd. Ze trouwen, gaan samenwonen en krijgen tientallen kinderen. De Viking ziet dit alles met een verdrietige glimlach aan. Hij ontdekt dat de liefde niet is te winnen met een oorlog, knap uiterlijk of ontelbare hectares. Nee, de liefde kiest zijn eigen weg. Buiten het bereikbare om.

Met dit besef gaat de Viking varen. Deinend op één van de zeven wereldzeeën overdenkt hij zijn bestaan. Hij die alles heeft, kan en bezit, kent de liefde niet. Is het leven dan wel levenswaardig? Is hij een mislukkeling? Of moet zijn tijd nog komen? Hij zoekt de antwoorden in de ondergaande zon.

Zo vaart en vaart de Viking. Tot een liefdevol gezang hem uit zijn overpeinzingen haalt. Hij kijkt op en draait zijn linkeroor omhoog. Die stem! Zo zoetgevooisd en puur. Zoekend vaart zijn blik uit over de vuurrode horizon. Een slank silhouet op de rotsen blijkt de bron van de feeërieke klanken. Het is een Zeemeermin!

Op (zee)slag verliefd dirigeert de Viking zijn schip richting de prachtige klanken. Leunend op de reling luistert hij naar haar gehele oeuvre. Geen enkel benul van seconden, minuten of uren. Tot het moment dat de laatste noten van de Zeemeermin overgaan in een verleidelijke glimlach, dan kan de Viking zich niet langer beheersen. “Ik wil jou, alleen maar jou. En niemand die daar tussenkomt. Wij gaan trouwen!”

Vol vreugde neemt hij de Zeemeermin op zijn schip en varen ze naar zijn huis, naar het land. Eenmaal daar regelt hij de allermooiste jurk, het allerlekkerste eten en het allergrootste feest. De Viking kan zijn geluk niet op. Eindelijk is zijn leven compleet. Nu is hij daadwerkelijk de man die alles kan, heeft en bezit. Zelfs de liefde.

Op het dag van het huwelijksfeest wacht de Viking buiten op de Zeemeermin. Zijn aanstaande vrouw! Zenuwachtig schuift hij zijn strik recht en plukt hij een dood blaadje uit de bos bloemen in zijn linkerhand. Maar hoe lang hij en de duizenden huwelijksgasten ook wachten: er komt geen prachtige bruid…

Boos en verontrust rent de Viking naar haar kamer. Hoe durft zij hun huwelijk te verpesten?! Op het moment dat hij de deuren openslaat, is zijn woede direct verdwenen. Daar ligt zijn bruid, zwak glimlachend en uitgedroogd naast haar trouwjurk. Terwijl ze iets van excuses mompelt, bedenkt de Viking zich geen moment. Hij tilt haar op en rent naar de zee.

Een week later is ze weer de oude en komt het trouwfeest er alsnog. Net voor de huwelijksvoltrekking neemt de Zeemeermin het woord:

“Lieve Viking,

Jij bent de man van het land en ik de vrouw van de zee. Jij bezit mij niet en ik bezit jou niet. Ik ben namelijk slechts in staat om even de aarde te betreden en jij kan maar een kort moment het water in. Op de grens van deze werelden – onze werelden – vinden wij elkaar. Daar ontstaat onze liefde. Vormen we golven en strand. En smelten we samen in de branding. Aarde lost niet op in water. En water niet in aarde. We mengen.

Laten we daarom vandaag beloven dat we de ander niet bezitten, maar liefhebben. Beloven dat we er zullen zijn. Dat jij in mijn buurt durft te zwemmen en ik in jouw nabijheid durf te lopen. Beloven dat het leven van de ander altijd boven dat van onszelf gaat. Laat ons dat vandaag alsjeblieft – oneindig lang en gelukkig – beloven. Als man en vrouw. Twee afzonderlijke geliefden.

Ja, ik wil… jou dienen.”

Lees nu: Ik heb een hart van glas

Volg Derks op Instagram. Snapchat: ditisderks. Of Spotify. Of doneer.

App 06-57835955 en blijf op de giga-hoogte!

Vind jij ook leuk

22 comments

Evelien Cats juli 25, 2017 - 9:24 pm

Ging helemaal met je verhaal mee. Zag het voor me. Hoe apart ook, met de zeemeermin haha!

Reply
Renske juli 25, 2017 - 9:55 pm

Heel mooi geschreven! X

Reply
Christa Reefhuis-Westland juli 25, 2017 - 8:47 pm

Hij blijft mooi Bas!

Reply
Jolien Pol juli 25, 2017 - 7:44 pm

Tja, dienen… klinkt een beetje ongelijkwaardig terwijl je juist de gelijkheid benadrukt in het stuk en elkaar in de waarde laat. ik zou schrijven helpen of ondersteunen. Verder mooi verwoord Bas.

Reply
Eymeke Verhoeven-Lobbezoo juli 25, 2017 - 9:00 pm

Zolang het wederzijds en in liefde gebeurt, vind ik dienen juist een van de prachtigste werkwoorden in een relatie. Niet steeds de belangrijkste (of even belangrijk) willen zijn, maar ook weleens de minste.

Reply
Zwiertje Van't Ende-van Langen juli 25, 2017 - 7:40 pm

Weer prachtig verwoord, ik kan hem zo aan mij kleinkinderen voorlezen.

Reply
Chrisje Seijkens mei 16, 2016 - 7:25 pm

Mooi bas!! Leuk om te lezen

Reply
Ruth Jong mei 16, 2016 - 1:42 pm

Jente “De Viking” haha

Reply
Joanne Minkjan mei 16, 2016 - 9:02 am

Helemaal mee eens Christa Westland …

Reply
Christa Westland mei 16, 2016 - 8:48 am

En het was prachtig!!

Reply
Bas Derks mei 16, 2016 - 11:18 am

🙂

Reply
Jacoline Stout mei 16, 2016 - 7:44 am

Lidewij Stout

Reply
Ashlyn Kuijlaars mei 15, 2016 - 9:05 pm

Hahah Nicole Rolvink Max Glasbeek

Reply
Max Glasbeek mei 15, 2016 - 9:14 pm

iedereen leert nog is wat van me

Reply
Larissa Bottenheft mei 15, 2016 - 8:38 pm

Heel nice geschreven dit!

Reply
Anouk Slik mei 15, 2016 - 8:25 pm

True love <3

Reply
Lotte Rensen mei 15, 2016 - 8:17 pm

❤️

Reply
Leonora Kraan mei 15, 2016 - 8:17 pm

Zo mooi! <3

Reply
Maaike Schoonderwoerd mei 15, 2016 - 8:16 pm

mooi gezegd!

Reply
Sanne Haarsma mei 15, 2016 - 8:13 pm

Prachtig!! Fantastisch mooi geschreven! Kim inspiratie

Reply
Annelein Sleurink mei 15, 2016 - 8:10 pm

Heerlijk!

Reply
Kautar Chaara mei 15, 2016 - 8:02 pm

Dit is geweldig

Reply

Laat een comment achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koeken. Is dat goed? Ja hoor Meer lezen

Privacy & Cookies Policy