Tinder is alleen voor seks

Bas Derks BEAM, Column, Schrijf 19 Comments

Zwiep, zwiep, zwiep. Mijn vingers vegen over tientallen gezichtjes. Spiegelkiekjes, groepsfoto’s, paarden, sportschoolselfies. Alles komt voorbij. Eén keer in de zoveel tijd is het beeld in combinatie met de tekst interessant genoeg om naar rechts te zwiepen, interessant genoeg om haar ‘te liken’. En zo zwiep ik door tot mijn mobieltje een *pling* produceert: ik ben ook geliked. Het is een match.

“Tinder is alleen voor seks”, “Alleen wanhopige mensen gaan via internet de liefde zoeken”, “Door Tinder ben je nooit tevreden en word je kieskeurig”. Er zijn veel vooroordelen over het gebruik van datingapps en daardoor schaamt menig menspersoon zich om toe te geven dat ze er eentje hebben geinstalleerd. Maar wanneer Tinder, Happn, of Bumble jouw telefoon siert, ben je daar alles behalve de enige in: 1,4 miljoen Nederlands swipen vanuit exact hetzelfde (lege) liefdesschuitje.

Tinder is voor seks
Ik snap niet zo goed waarom mensen zo moeilijk doen over een app waarbij je zelf bepaalt of én hoe je het gebruikt. Tinder zelf zorgt niet voor seks. Ik heb nog nooit een swipe-date gehad, waarbij een Tindermedewerker aan het eind van de avond een condoom kwam brengen. Je kiest er puur en alleen zelf voor om de app te gebruiken voor seksuele activiteiten. Een datingapp promoot dit niet. Het is een ontmoetingsplatform. Uiteindelijk beland je met en naast je eigen intenties onder de lakens.

Je wordt kieskeurig
“Datingapps zorgen ervoor dat je alleen maar verder blijft kijken naar beter, mooier, fijner. Nooit genoegen neemt met iemands imperfecties, omdat er een zwiep later wellicht alweer een volmaakter mens verschijnt”. Oké, met dit argument ben ik het een beetje eens. Als ik naar mezelf kijk, werkt swipen verslavend. Er is altijd een kans op een ‘geschikter’ persoon. Tegelijkertijd: zo werkt het echte leven ook. 9 van de 10 mensen passen niet bij je. Dat heb je al beoordeeld, voordat je überhaupt een gesprek begint. In realiteit laat je deze mensen links liggen, op internet zwiep je ze links.

Wanhopig
Als ik naar mijn eigen Tinderstories kijk, zijn ze hilarisch, ongemakkelijk, kortstondig, maar bovenal: onmisbaar. Ik heb verschillende vriendschappen opgedaan die nu al maanden tot jaren standhouden en zonder een datingapp nooit waren begonnen. Internet kan ervoor zorgen dat twee – tot voor kort – totaal onbekende werelden (zonder gemeenschappelijke vrienden) elkaar ontmoeten. Dat levert nieuwe inzichten en hele fijne contacten op, zonder dat er een intiem contact aan te pas komt (oké, soms wel).

Ik zie het installeren van Tinder niet als een wanhoopsdaad, maar als het voordelig toepassen van nieuwe technieken. Voor mij is een datingapp als een mes. Want waarom zou je de kip (chickie, muhaha) met je handen snijden als je er ook een handig hulpmiddel voor hebt? En natuurlijk kan je een mes ook voor ‘slechte’ doeleinden gebruiken, maar dan is het de kunst om ‘m alleen op de goede manier toe te passen en er je voordeel mee te doen. Een vriend van mij heeft nu al een jaar een alleraardigste vriendin overgehouden aan een weekje swipen. Zo kan het mes – in dit geval Tinder – er dus ook voor zorgen dat je straks kip snijdt voor je echtgenoot, in plaats van met een pizza solo op de bank ploft.

Liefdessprookje
Oké, boodschap duidelijk. Voor een datingapp hoef je je niet te schamen. Vooral (op de juiste manier) gebruiken. Het enige nadeel is dat je op je bruiloft niet echt een feeëriek ontmoetingsverhaal hebt…“Waar hebben jullie elkaar ontmoet?” “Uhm, Tinder.” Klinkt toch minder romantisch dan ‘concert’, ‘supermarkt’, ‘sportschool’, ‘trein’ of ‘botsing in een sneeuwbui’.

Tja, dat moeten we dan maar op de koop toenemen, het leven is nou eenmaal geen sprookje. Maar wel sprookjesachtiger samen.

Opzwiepende liefde toegewenst!

Lees nu: Ik heb een hart van glas

Volg Derks op Instagram. Gepubliceerd op BEAM.nl

App 06-57835955 en blijf op de giga-hoogte!

Comments 19

  1. Pingback: Jij bent hartstikke uniek, net als iedereen - Dit is Derks

  2. Pingback: Ik ben voor altijd 'Aan het typen...' - Dit is Derks

  3. Pingback: Je mag mij alleen nog maar leuk vinden - Dit is Derks

  4. Pingback: Een kiekje achter de schermen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.