vrijwilligerswerk bas derks dementie dement

Vrijwilligerswerk: “Wat doe je hier?”

door Bas Derks

“Wat is je naam?” Voor de honderdste keer probeer ik mijn naam te zeggen alsof ik mij voor het eerst voorstel. “Bas.”, antwoord ik de vrouw waar ik al dertig wandelingen mee heb gemaakt. “Hai Bas, wat doe je hier?”

k ben in een tehuis voor mensen met een lichte dementie. Sinds een half jaar doe ik hier vrijwilligerswerk. Ik bak taarten met ze, doe spelletjes, leg puzzels, schenk koffie of thee in, luister oud-Hollandse liedjes als Poen en Tulpen uit Amsterdam en fiets door Ede met een duofiets.

Natuurlijk vraagt het veel geduld om mijzelf elke week opnieuw voor te stellen

Eigenlijk wilde ik dit nooit aan de grote klok hangen. Iets goeds doen voor de wereld, zonder het naar de wereld terug te schreeuwen. Toch ben ik de afgelopen weken langzaam van gedachten veranderd. Als ik zie hoe keihard de zorg werkt en hoeveel het hen helpt als je gewoon een middagje (al is het een uurtje) met één bewoner een ommetje maakt of kletst. Daarmee ontlast je de zorgmedewerkers en geef je iemand een superfijne ervaring.

Anti-egocentrisme

Natuurlijk vraagt het veel geduld om mijzelf elke week opnieuw voor te stellen en uit te leggen wat ik hier doe. Natuurlijk moet ik eraan wennen dat alles vijf keer zo sloom gaat. En natuurlijk wil ik soms liever iets anders doen (serie loeren, ben niet voor niets een millenial). Toch vind ik het belangrijk om mezelf te dwingen iets bij te dragen op een vlak waarbij het een keer NIET om mezelf of mijn ontwikkelingen gaat.

Nu de belangrijkste vraag van tegenwoordig: wat heb ik eraan? Nou. Zie het vertraagde leven als mindfullness, of de wandelingen/fietstochten als sporten, of de gesprekken als een welkome afleiding van een stressvolle baan. Wat je persoonlijke intenties ook moge zijn: je doet het hier niet voor jezelf, maar voor de ander. Dat is al meer dan genoeg. Ik wil je aanmoedigen om ook elke week een dagdeel/uurtje/half uur/desnoods 10 minuten in te ruilen voor vrijwilligerswerk. In te ruilen voor mensen die jouw tijd goed kunnen gebruiken.

Ondanks dat ze het verleden niet meer weten en je over een week weer bent vergeten, maak je een groot verschil in het heden. ♥

Lees nu: Weer een dag…

Vind jij ook leuk

1 Reageer

Doe als Derks december 3, 2019 - 1:24 pm

[…] bij de Compagnie in Ede en ook bij Fietsmaatjes Ede. Hij schreef een enthousiast stukje op zijn blog, om ook andere mensen te stimuleren om vrijwilligerswerk te […]

Reply

Laat een comment achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koeken. Is dat goed? Ja hoor Meer lezen

Privacy & Cookies Policy