“Wil jij met mij trouwen?”
Daar zit ze. Op haar knieën. In het midden van een rozenbladhart en een kamer vol waxinelichtjes (er staat er zelfs eentje op het lichtknopje). Ik geef toe, het kan origineler, maar het is wel mijn droomvrouw in het centrum van dit romantische cliché. Met tranen in mijn ogen kijk ik naar de uitgestoken ring.
Natuurlijk ga ik niet trouwen. Maar toen ik dit scenario schetste bij een vriendin, keek ze mij zwaar verontwaardigd aan. “Dat hoort een man te doen, hoor. Ten huwelijk vragen.” zei ze, vlak nadat ze een heel betoog hield over de gelijkheid tussen man en vrouw. Dat mannen ook het huishouden moeten doen en thuis moeten zijn voor de kinderen. “Daar kan nog veel in veranderen, want nog veel te veel vrouwen zijn huisvrouw.”
Toen mijn moeder zwanger was van mij en op het werk vertelde dat ze ging stoppen om voor mij (en mijn toekomstige zusje) te zorgen, kreeg ze van collega’s – waaronder een lesbische vrouw – minachtende opmerkingen. Dat het oneerlijk verdeeld is tussen haar en mijn vader. Dat mijn ouders ‘niet geëmancipeerd zijn’. Dat ze zich onder de voet liet lopen door een man. En dat ze dat niet langer hoefde te pikken…
Makkelijk praten als je huishouden uit twee vrouwen bestaat. Maar ook dan moeten er keuzes gemaakt worden. Wie de boodschappen doet. Wie de badkamer schoonmaakt. Wie de kinderen opvangt. En wie gaat werken. Je kan het allebei allemaal doen, of samen verdelen. Dat is je eigen keus. Je bent niet pas gelijkwaardig als je allebei exact hetzelfde doet.
Mijn moeder was huisvrouw. Ze deed de boodschappen, kookte, bracht mijn zusje en mij naar school en ving ons na de tijd weer op. Ze boende de badkamer, ging met de stofzuiger door het gehele huis en gaf de planten water. Ze deed het huishouden, terwijl mijn vader de kost verdiende. Daar hebben mijn ouders bewust voor gekozen. In goed onderling overleg.
Voor mij is dat het ultieme bewijs van emancipatie, van gelijkheid: als je gezamenlijk volwaardig gelijkwaardige keuzes kan maken. Mijn moeder ging voor het huisvrouwschap. Niet omdat mijn vader het wilde, maar omdat ze er zelf voor koos. In overleg met mijn vader. En daar zijn ze allebei gelukkig mee. Perfect.
Je hoeft niet hetzelfde te doen, als je maar wel dezelfde kansen hebt. Uiteindelijk maak je samen beslissingen. Kan maar één iemand (afgewisseld) de boodschappen doen, de kinderen opvangen, het huis stofzuigen en geld verdienen. Kan maar één iemand de ander ten huwelijk vragen.
Laten we stoppen met het onderscheid in (taken voor) man en vrouw. En niet alleen op het vlak dat de eerdergenoemde vriendin van mij noemde, maar op ieder gebied. Salaris, huisman/-vrouw, werk, praatje beginnen, traditioneel huwelijksaanzoek, vrijgezellenfeest (waarom mogen mannen alleen mannen uitnodigen en vrouwen alleen vrouwen?), gevoeligheid, stoer doen, huilen bij een film, enzovoort. Het zijn allemaal dingen dat ieder mens – zowel een man als een vrouw – kan doen.
Zolang je maar in een situatie zit waar je zelf voor gekozen hebt. Niet omdat iemand anders je hiertoe heeft gedwongen, maar omdat je het zelf wil. Zo zou ik het leuk vinden om ooit ten huwelijk gevraagd te worden. Niet omdat ik dat per se wil, maar omdat die mogelijkheid er is.
“Ja, ik wil.”
Update: Woehoe, LINDAnieuws vond het een leuk stukkie!
Lees nu: Ik ben de man die een vrouw is
Fotograaf: Joylé Photography.
Volg Derks op Instagram. Snapchat: ditisderks. Of Spotify. Of doneer.
App 06-57835955 en blijf op de giga-hoogte!
61 comments
Martin, hier kunnen mijn collega’s nog wat van leren haha
Goed geschreven joggie!
Goed geschreven! Ik ben het helemaal met je eens. De vrienden van mijn vriend kijken hem ook wel eens met een schuin oog aan als hij zegt dat hij degene is die thuis kookt. Dat moet de vrouw toch doen?! Nu kan ik dus helemaal niet zo goed koken. Hij wel en hij vindt het nog leuk ook. Win win situation!
Eindbaas
Ik ben het op zich met je eens (alles is goed als mensen er zelf in vrijheid voor kiezen) maar wat mij dwars zit is dat die vrijheid om te kiezen niet zo zuiver is. Dat vrouwen om diverse redenen (inclusief geïnternaliseerde rolpatronen) dikwijls voor de thuisblijf-rol kiezen, dat mannen minder vrij zijn om voor huismanschap te kiezen, dat mannen meer verdienen dan vrouwen en meer kansen hebben op promotie en dat dus ook een argument is waarom vrouwen minder werken of thuis blijven… Die onvrijheid is samenlevingsbreed en zit veel dieper in ons dan we beseffen. PS: ‘t Is inmiddels meer dan 20 jaar geleden toen ik – weliswaar niet op mijn knieën – mijn lief vroeg of we zouden gaan trouwen. Hij en ik zijn nog steeds gelukkig samen.
Mee eens. Daar komt bij dat vrouwen vaak, zodra er kinderen komen, in Nederland alle opties hebben van verlof en mannen niet. Hierdoor is het voor bedrijven aantrekkelijker om voor een man te kiezen tussen de 20 en 40 dan voor een vrouw, omdat de kans dat zij er één of meerdere malen tussenuit gaat tussen haar twintigste en veertigste, gewoon groter is. Gevolg: in de periode dat je carrière een vlucht neemt, liggen mannen beter in de markt. En als ik vanuit mezelf kijk, vind ik het wegbrengen/niet zelf zorgen voor onze kinderen een stuk lastiger (schuldgevoel vs zelf graag werken en studeren) dan mijn man, die het heel normaal vindt.
Zo is het
Genderneutraal olé olé..
Genderneutraal olé olé..
Haha man wat een goede clickbait dit
Haha man wat een goede clickbait dit
Hi blogger, i must say you have high quality content here. Your blog should go viral.
You need initial traffic boost only. How to get it?
Search for: Mertiso’s tips go viral
Mooie tekst! Dat keuzes maken waar je het over hebt wordt ook wel ‘agency’ (en is niet perse emancipatie) genoemd. Google maar eens op agency genderstudies 😉
Jolieke van Grol
Ik geniet van je stukjes!
Wow… Ze kunnen je awesomeness gewoon even niet aan..
Goed verwoord en mooi dat meer mensen het nu gaan lezen!
Mike Doppenberg
Awesome!
Nice. Terecht.
#famous
Lachen joh
Gefeliciteerd! Heb je verdiend!
Wauw! Dat is echt tof!!
Ahhh vind ik leuk, Bas!!!
Hardstikke verdiend, was zo heerlijk om te lezen!
Lekker bezig Bas!!
Awesome
Tof
Wauw wat gaaf zeg. Gefeliciteerd
Groeten, Joyce en Brain
Heel vet!
Mag je zeker trots op zijn toch!
Vooral dat ze je multitalent noemen!!
Hahaha, denk nog steeds dat het De Speld is.
Multi talent!!! Ze vergeten nog te melden dat je ook aardig kan fietsen :-p
Jaa, zou ik als eerste genoemd hebben!
Leeeeeeuuuuukkkk!
Baas! #lifegoals!! ik vind Linda nieuws fantastisch! Omdat het vrouwelijk is en ik dat als man toch iets minder serieus neem een daardoor wat toegankelijker vind. Snap je het nog? Misschien is dat iets van mijn vrouwelijke kant
William Hoogenboom
Alette Koornneef-de Bruijn
Licia Rijfers goed punt hier 🙂
Huisvrouw en moeder zijn is topsport !!!
Bovendien zeer nuttig voor de samenleving.
Je bent beschikbaar om veel liefde te geven in je omgeving
Niels Oosterom
Spijker op de kop.
Dankjewel! Hier ook ervoor gekozen thuis te zijn voor mijn zoon (en zn zusje dat in april komt), maar helaas ook nog vaak niet-begrijpende reacties (ik ben 25 en universitair afgestudeerd, dat is dan dus ‘zonde’). Standaard komt er in gesprekken de vraag ‘en, ben je al op zoek naar werk?’ of erger ‘heb je nog geen zin om te werken/verveel je je niet thuis/enz’. Vroeger moest je je als vrouw verantwoorden als je bleef werken terwijl je kinderen kreeg, tegenwoordig is het andersom. Doorgeslagen als je het mij vraagt..
Exact! Omdat het kan, betekent niet dat het ook meteen moet.
Volgens mij is het tegenwoordig niet andersom. Als werkende vrouw moet je je weer verantwoorden naar niet-werkende vrouwen (en traditionele mannen) toe. Er wordt mannen die in verwachting zijn nooit gevraagd ‘hoe ze het na de bevalling gaan doen’. Terwijl het best logisch zou zijn als een man ook zou minderen bij de komst van een baby. Hoeft niet, mag wel.
Zolang het in goed overleg gebeurt en bepaalde taken niet aan vrouwen/mannen worden toegeschreven.
Amen!!
Goed verhaal!
“Zelf gekozen” dream on!!!
hoezo dream on? is het zo onbegrijpelijk dat sommige mensen liever thuis willen zijn met hun (jonge) kinderen? -waar ik aan wil toevoegen dat huisvrouw zijn even zwaar is als werken.. sommige mensen maken er hun beroep van. kinderopvangleidsters enzo..
Er zijn serieus mensen die er bewust voor kiezen fulltime huisvrouw/moeder te zijn. Niks mis mee lijkt me. Niet iedereen is een carrièretijger.
Tis echt waar! Ik had een vast contract en zei: het is genoeg, ik stop ermee. En we werden er zomaar allebei blijer van.
Huisvrouw en moeder zijn is topsport !!!
Bovendien zeer nuttig voor de samenleving.
Je bent beschikbaar om veel liefde te geven in je omgeving
Rosalie Kale
amen! En dan ook de waarde inzien van de positie die je hebt, want zelfs als je er bewust voor gekozen hebt is het soms even slikken, doorbijten, diep ademhalen, dankbaar zijn en weer doorgaan!
Nice!
‘He, lekker!’, zei de huisvrouw. Zelfgekozen enzo. Blij mee ook.
🙂
Mooi!!