Vroeger was alles anders, niet beter

door Bas Derks

“Vroeger werd er tenminste gepraat in de trein.” Ik hoor het ongelofelijk vaak voorbijkomen. Mobieltjes transformeren ons – volgens de mensen van vroeger – in asociale wezens. We verstoppen onze oren achter koptelefoons en onze ogen achter een scherm. Zijn individuele klootzakken geworden. We willen niet meer luisteren. Denken alleen maar aan onszelf. “Dat was vroeger wel anders.”

Ik word daar een beetje moe van. Die referentie naar vroeger en dat het toen beter was. Touwtjes in de brievenbus (zodat je altijd bij iemand binnen kon komen), socialere treinpassagiers en meer vertrouwen. Net of mensen veertig jaar geleden nooit met het verkeerde been uit bed stapten. Alsof ze altijd en overal zin hadden om een praatje te maken. En geen enkel persoon beroofd werd. Daar geloof ik geen bejaarde snars van.

Vroeger hadden mensen ook een ochtendhumeur. Oké, er bestond geen mobiel, maar wel de krant of een kruiswoordpuzzel om je achter te verstoppen. Of een norse blik (die volgens mij bij veel senioren nooit volledig is verdwenen) om het gesprek in de knop te breken. Vroeger waren mensen ook chagrijnig. Noemde je bepaalde mensen je vrienden en mocht je andere mensen totaal niet. Vroeger was alles beter. Nonsens.

Problemen verschuiven
Vroeger was er kans op oorlog, nu op overstromingen. Vroeger maakten we ons druk om Duitsers, nu om het hulpje van Sinterklaas. Vroeger had je geen keuze, tegenwoordig te veel. Vroeger wilde ik later naar bed, nu heb ik moeite om er op tijd in te liggen. Vroeger twijfelde ik over de aankoop van een frikandelbroodje, nu over een huis. Er zijn niet meer problemen, maar ze verschuiven. Nieuwe ontwikkelingen brengen nieuwe dilemma’s.

Vroeger werd er van vrouwen verwacht dat zij het huishouden deden. Werden ze ontslagen als ze gingen trouwen. Of hadden ze geen kiesrecht (1917). Na jaren emancipatie is daar gelukkig al veel in veranderd. En niet alleen op het gebied van sekse-gelijkwaardigheid. Ook discriminatie, dierenrechten, seksuele voorlichting, gezond- en duurzaamheid zijn onderwerpen die tegenwoordig grootschalig bediscussieerd en besproken kunnen worden. Bewustwording van misstanden noem ik geen terugval, maar juist vooruitgang.

Wij zijn niet de enige, duivelse generatie die de aarde kapotmaakt met fossiele brandstoffen, plastic in de oceanen en het eten van rundvlees. Dat de aarde het moeilijk heeft, komt door een decennialang ontwikkelingsproces. Het verschil met vroeger: we zijn er nu bewust van dat we slecht bezig zijn. Hetzelfde geldt voor roken. Dat vroeger doodnormaal was. Zelfs tijdens verjaardagen. Nu doen we tenminste een poging tot het stoppen van ons schadelijke gedrag. Dat gaat niet altijd even makkelijk, maar stap voor stap leren en ontwikkelen we.

Anders
Vertrouwen is niet veranderd in wantrouwen, dat praten we elkaar alleen maar aan. Je hoort en ziet nu meteen als er één of andere gek een hoofd afhakt of tientallen mensen doodschiet in een theater. Slecht nieuws is sneller bij ons, maar dat betekent niet dat er ook meer van is. Als je naar de feiten kijkt, gaat het namelijk beter dan ooit met de wereld. Minder kindersterfte, hogere levensverwachting, meer onderwijs, minder criminaliteit en meer geluk. Het is allemaal onderzocht en bewezen. Beter dan ooit, dus ook beter dan vroeger.

Vroeger was alles anders, niet beter. Dus waarom alsnog die vergelijking met vroeger blijven maken als die tijd nooit meer terugkomt? Liever pak ik samen de huidige, nieuwe problemen op en stoppen we met die gezapige heimwee naar eerdere tijden. Liever ben ik trots op waar we zijn en houd ik de blik op de toekomst gericht, zodat volgende generaties daar profijt van hebben en ze over onze tijd (in de trein) kunnen zeggen:

“Vroeger maakte vandaag beter.”

Lees nu: Mijn leven is geen fuifje, maar één groot drama

Fotograaf: Joylé Photography.
Volg Derks op Instagram. Snapchat: ditisderks. Of Spotify. Of doneer.

App 06-57835955 en blijf op de giga-hoogte!

Vind jij ook leuk

38 comments

Rik Wisselink december 6, 2016 - 5:26 pm

Het contact maken met de mensen om je heen in bijvoorbeeld de trein is nu een bewuste keuze. Zelf vind ik dat de interactie meer inhoud geven, omdat de ander weet dat je net zo goed iets op je telefoon had kunnen bekijken.

Reply
Helene Vd Bosch december 5, 2016 - 3:33 pm

Dinant Karens, # vroegerwasNIETbeter 😛

Reply
Giny Langhorst december 5, 2016 - 9:43 am

Helemaal mee eens!!! En daarbij…vroeger zei men ook dat vroeger alles beter was!

Reply
Dit is Derks december 5, 2016 - 10:38 am

Haha wauw, die zin had ik er ook in kunnen stoppen idd. Goeie!

Reply
Arend de Geus februari 22, 2019 - 11:58 am

Zegt Giny met de dikke bips.

Reply
Joey Jacobs december 5, 2016 - 9:01 am

Annelies

Reply
Danique Den Otter december 5, 2016 - 7:24 am

Mooi stuk! Vooral die laatste zin (:

Reply
Marit Verhoeven december 5, 2016 - 7:10 am

Judith Verhoeven

Reply
Silvia Versteegh december 5, 2016 - 6:32 am

Natuurlijk was vroeger niet alles beter wassen met de hand, in bad gaan in een zinken teil, kolenkachel die het hele huis moest verwarmen dus ijskoud in en uit bed met ijsbloemen op het raam. Als je niet goed mee kon komen op school was je gewoon dom punt. De werkweek was langer noem maar op. Maar het was wel zo dat sociale contacten en daarmee controle anders (beter) waren. Nu is iedereen druk met asomedia en hebben weinig oog meer voor de omgeving. Zelf vind ik dit een verarming.

Reply
Nicky Timmer-Ariessen december 5, 2016 - 5:47 am

Top stuk!

Reply
Rina Ansems december 5, 2016 - 4:49 am

Het gaat ook over dat we zuinig moeten zijn op onze aardbol,dat moeten we zeker niet vergeten.

Reply
Lucia van der Graaf december 5, 2016 - 4:29 am

Wat een onzin heb je geschreven!
Natuurlijk stapte mensen wel eens met het verkeerde been uit bed !
De touwtjes was normaal dat was het vertrouwen! Je ging niet bij iemand naar binnen als je daar niet thuis hoorde! !! Tegenwoordig doen mensen dat wel! Het niet weten wie je buren zijn of erger nog wel weten wie je buren zijn maar niets meer om je buren geven ! Er niet naar omkijken ! Alleen maar klagen en geen rekening met elkaar houden dat was de boodschap!

Reply
Lisette Christiaans december 5, 2016 - 6:30 am

Maar wat mijn vader gisteravond zei: vroeger was er 80% van de tijd iemand thuis. Moeder werkte niet, die deed wel even boodschappen, ging ergens op visite of haalde de kinderen van school, maar verder was ze thuis. De mogelijkheid om in te breken bij mensen was daarmee ook gelijk een heel stuk kleiner. En voor het kennen van de buren geldt hetzelfde: als je de helft van de dag al niet thuis bent, heb je alleen nog tijd over voor de mensen die in jouw leven het belangrijkste zijn, en daar horen de buren niet altijd bij. Niet dat ik zeg dat dat perse goed Is, maar ik weet niet zo zeker of dat bij vertrouwen hoort, of gewoon bij meer werkenden in Nederland.

Reply
Lucia van der Graaf december 5, 2016 - 6:51 am

Dat is waar wat je zegt moeder was 80 % thuis.
Maar ook al ben je nu 100 % thuis je kunt niemand meer vertrouwen dus dat is het touwtje
Vertrouwen zodat je weet dat je het touwtje uit de brievenbus kunt hangen en gewoon weet dat niemand ongevraagd naar binnen komt.

Reply
Marielle Timmerman december 4, 2016 - 10:46 pm

Mensen maken hun herinneringen mooier dan ze zich op het moment zelf ervaarden. Daarom zeggen ze dat het vroeger beter was. Kunnen ze ook niks aan doen, de hersenen doen dat nu eenmaal. Daarom heb je wel een mooi leven om op terug te kijken

Reply
Suzanne Vink december 4, 2016 - 10:46 pm

Denk dat je het punt een beetje gemist heb 😉 ben het met veel wat je zegt eens en heb ook een hekel aan typisch ‘jeugd van tegenwoordig’ achtig gezeur. Maat terlouw z’n speech gaat specifiek over vertrouwen in de regering en in elkaar en daar kun je in de afgelopen 10 jaar wel daadwerkelijk een zorgwekkende trend in zien. En deze speech ging juist over de toekomst, hoe die beter kan zijn. Ik ben van mening dat het belangrijk is positief te zijn over waar we zijn, teveel negativiteit verlamt en maakt moedeloos. Teveel positiviteit daarentegen maakt passief, terwijl er dus echt wel zorgelijke dingen gebeuren waar we zelf wat aan kunnen doen. Dus ik waardeer hoe je in dit stuk wijst op wat er goed gaat en dat het nu niet per se slechter is dan vroeger, maar als je naar die speech wil verwijzen gaat het naar mijn mening om een ander probleem…

Reply
Bas Derks december 5, 2016 - 8:14 am

Ik heb Terlouw geen enkele keer genoemd 🙂 Ik wijs juist op de huidige problemen. Maar dat die problemen anders zijn dan vroeger, dus ik liever naar de toekomst kijk dan steeds maar weer het verleden oprakel.

Reply
Emy Antonioli Antonioli december 4, 2016 - 10:25 pm

Zeker was vroeger niet alles beter.Erger ik me ook aan .Ik kan het zeggen ben eroud genoeg voor dit te weten .zoalsveel vergeet je de vervelende dingen en wil je deleukste dingen herinneren .Zeker is het was vroeger niet beter wel andersdat is het verschil.

Reply
Lisette Christiaans december 4, 2016 - 10:05 pm

Jaaa, preach it boy! Dankjewel!

Reply
Erica Blenkers december 4, 2016 - 10:00 pm

Dit is een mooitje, Derks!! Ga ik ff delen, want ik word er ook krankjorum van

Reply
Tineke van der Hoek december 5, 2016 - 6:12 am

Eens Erica. Soms wordt het idd te pas en onpas gezegd. Het was zeker anders maar niet altijd beter…
Ik deel hem ook even

Reply
Annemarie Broers december 4, 2016 - 9:07 pm

Willem Sleddens dit

Reply
Roelie Struik december 4, 2016 - 9:00 pm

En zó is dat!!

Reply
Sharona Vangheluwe december 4, 2016 - 8:55 pm

Huib Roelse

Reply
Malou Tijink december 4, 2016 - 8:18 pm

Mooi stuk, Dit is Derks ! Ik word altijd blij van je schrijfsels. Of ook verdrietig soms. Maar dat is ook oke! 🙂

Reply
Dit is Derks december 5, 2016 - 8:16 am

Bedankjewel!

Reply
Valesca Van Dale december 4, 2016 - 8:06 pm

Corijn de Vries de andere kant van het debat.

Reply
Elleni Hagen december 4, 2016 - 7:51 pm

Goed stuk, Bas!

Reply
Mark Wingens december 4, 2016 - 7:51 pm

Hear, hear!

Reply
Riet de Waard december 4, 2016 - 7:50 pm

Ik ook, totaal!

Reply
Tosca Mulder december 4, 2016 - 7:48 pm

Michiel Marjon

Reply
Nel Bak december 4, 2016 - 7:40 pm

Mooi… vroeger maakte vandaag beter.

Reply
Frank van der Wildt december 4, 2016 - 7:38 pm

Yes, eindelijk. Dankjewel Bas!

Reply
Lisa Hoogveld december 4, 2016 - 7:38 pm

Roerend mee eens!

Reply
Doa Shaikhani december 4, 2016 - 7:36 pm

je hebt gesproken Bas!

Reply
Bas Derks december 5, 2016 - 8:16 am

<3

Reply
Thomas Janssen december 4, 2016 - 7:32 pm

Amen!

Reply
Manon Meerman december 4, 2016 - 7:31 pm

Tof stuk!

Reply

Laat een comment achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koeken. Is dat goed? Ja hoor Meer lezen

Privacy & Cookies Policy