“Anna van der Breggen behoort tot de allerbeste wielrenners ooit”, opent Eva Jinek met gevoel voor drama haar talkshow. Anna schudt zichtbaar haar hoofd, ze vindt het te veel eer. Jinek ziet dit en roept keihard over tafel: “JA ANNA, DAT BEN JE!”
Vaak lees ik in verhalen over gelijkwaardigheid tussen man en vrouw, dat vrouwen een voorbeeld moeten nemen aan mannen. Ze moeten meer lef tonen, hun ellebogen gebruiken, harder zijn. Zelfvertrouwen kweken. Vrouwen moeten meer hun bek opentrekken. Een stap in het diepe durven maken. Ze moeten meer “hun mannetje staan”.
Ik snap dat niet. Natuurlijk zijn sommige eigenschappen – zoals zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen – goed bruikbaar in het werkveld. Of überhaupt in het leven. Maar waarom moeten vrouwen meer op mannen lijken? Waarom wordt Anna van der Breggen gemaakte trots toegeschreeuwd door Jinek? Omdat ze – als vrouw – net zo trots moet zijn op haar prestatie zoals de meeste mannen dit zijn op hun ‘prestaties’?
Vandaag las ik op de site van het FD een interessant interview met Angela Maas, cardioloog en hoogleraar. Zij maakte carrière in een mannenwereld. “Ik heb in mijn loopbaan een aantal keren een coach in de arm genomen. Door het ontbreken van morele steun dreigde ik te verharden. Je kunt er in een machocultuur niet als een jankende muts bij gaan zitten, dan lig je er sowieso uit. Er waren genoeg redenen om rancuneus te zijn en te verzuren, maar ik wilde mijn zachtheid niet verliezen.”
Natuurlijk schrok ik, maar toch vind ik de kern van haar verhaal mooi en hoopgevend: Maas wil niet toegeven aan het arrogante geblaaskaak van de machocultuur (die wordt gedomineerd door pretentieuze piemeldragers). Maas wil haar eigen krachtige eigenschappen behouden en niet veranderen, omdat dat zogenaamd ‘nodig is om te overleven’. Dat vindt ze onzin en dat vind ik dan weer prachtig.
In het verhaal van Maas ligt voor mij precies de kern van het hele vrouwen-moeten-zich-meer-vermannen-verhaal: je kan het namelijk net zo goed omdraaien. Naast de vrouwen, moeten ook mannen veranderen. Om elkaar vervolgens in het midden te ontmoeten. Neem bijvoorbeeld het topvoetbal. Veel vrouwelijke topvoetballers moeten er een bijbaantje naast nemen om rond te kunnen komen, terwijl ze bij de mannen in Lamborghini’s naar de training rijden. Natuurlijk gun ik vrouwelijke voetballers een fatsoenlijker salaris, maar hoop ik vooral ook dat mannelijke voetballers in de toekomst minder verdienen.
Zijn vrouwen te bescheiden of mannen te arrogant? Ik ben – op één keer na – nog nooit door een vrouw half aangerand in de club, terwijl dit voor vrouwen tijdens een gemiddelde stapavond meer regel dan uitzondering is. Ook zag ik nog nooit een vrouw een wereldoorlog starten of gewelddadig rellen in Hamburg. Ja oké, die vrouwmensen zullen er vast zijn, maar – gelukkigerwijs – niet in het aantal waarin mannen komen opdraven.
En ook al behoort Anna van der Breggen inderdaad tot de allerbeste wielrenners ooit. Ze behoort ook tot de aller bescheidenste. En dat is misschien nog wel een groter compliment.
Mannen kunnen een voorbeeld nemen aan vrouwen.
Lees nu: Ongewenste intimiteiten? Dat went!
Fotograaf: Joylé Photography.
Volg Derks op Instagram. Snapchat: ditisderks. Of Spotify. Of doneer.
App 06-57835955 en blijf op de giga-hoogte!
63 comments
Vind het wel mutserig om niet trots te kunnen zijn op jezelf
Leuk verhaal pik, lekker kort. Myrin hard bruh
Leuk verhaal pik, lekker kort. Myrin hard bruh
Iedereen gaat er op een eigen manier mee om. Volgens mij niet specifiek omdat je man of vrouw bent, maar omdat je jezelf kunt zijn.
Iedereen gaat er op een eigen manier mee om. Volgens mij niet specifiek omdat je man of vrouw bent, maar omdat je jezelf kunt zijn.
Martine Breteler
Thanks, dit vind ik mooi 😊
Ik ben eigenlijk wel blij dat vrouwen zo anders zijn dan mannen. Waarom zouden wij op elkaar moeten lijken? Wees gewoon jezelf. Man óf vrouw. Heerlijk toch.
Ik ben eigenlijk wel blij dat vrouwen zo anders zijn dan mannen. Waarom zouden wij op elkaar moeten lijken? Wees gewoon jezelf. Man óf vrouw. Heerlijk toch.
http://nymag.com/scienceofus/2016/01/european-queens-waged-more-wars-than-kings.html
Evert de Haan mooi verhaal over Anna!
Bescheidenheid siert de mens
Eline Slokker Kirsten Wildschut Jacorien van Walsem leuk voor t examen nederlands volgend jaar
Dankje, vriend.
Dankje, vriend.
Goed geschreven. Bescheidenheid siert de mens.
Goed geschreven. Bescheidenheid siert de mens.
Preach it, Bas
Preach it, Bas
Mooi
De kop is precies andersom dan je stukje? Foutje?
Maarten Derks huh sinds wanneer schrijf jij ook dit soort proza?#gordijntjesschrijver
Is m’n broer Bas.
Ik ben heel benieuwd wat er gepoogd wordt te bereiken met dit artikel. Is het toeval dat alle reacties hierop(op uitzondering van 1 man tijdens dit schrijven!) vrouw is?
Ik hoop vooral de andere kant van het spectrum te laten zien.
Gewoon mensen aan het nadenken zetten over wat ze willen bereiken/creëeren qua manier van doen binnen de maatschappij, denk ik 😁. Veel mensen denken dit, niet iedereen kan t goed verwoorden.
Gewoon mensen aan het nadenken zetten over wat ze willen bereiken/creëeren qua manier van doen binnen de maatschappij, denk ik 😁. Veel mensen denken dit, niet iedereen kan t goed verwoorden.
Jij bent jij….Eva is Eva…Anna is Anna….mooi zo houden….niet mee bemoeien…jij bent jij…ook helemaal goed.!
Kila van der Starre, voorbeelden zijn een beetje stereotype, maar wellicht wel leuk om te lezen (is maar kort)
Tof! En ook: we moeten af van het idee dat als mannen zich “vrouwelijk’ gedragen (emotie tonen, iets niet durven, huilen, dingen die ik overigens niet ‘vrouwelijk’ vind, maar vele anderen wel) ze falen. ‘Man up!’, ‘Don’t cry like a girl’, ‘Stop fighting like a girl’ zijn allemaal uitspraken die mannen kunnen tegenhouden bepaalde dingen te doen.
Jaaaa, zo eens @Kila. Gewoon doen wat je wil doen.
Castreer jezelf dan, als je daadwerkelijk vindt dat mannen meer op vrouwen moeten lijken
Fantastisch idee!
Fantastisch idee!
Daniëlle van der Breggen Dit is toch je nicht? 🙂
Klopt! Haha
Vrouwen en mannen kunnen een voorbeeld nemen aan Anna van der Breggen. Wolf in schaaps kleren. Heerlijk wat een Topper is zij !!
Ik snap je betoog wel maar toch even dit: ruim 50 % vd wereldbevolking is vrouw. En geen enkele vrouw, geen enkele! kan zich met al die vrouwen gelijk identificeren. Eva is Eva, Anna is Anna. Individuele verschillen en geen grote gemene deler qua persoonlijkheid. Net als bij mannen. Die ook niet altijd zelfverzekerd etc. etc. zijn. Niet in hokjes denken is een grote stap in de richting van diversiteit en gelijkheid!
Ik geloof niet dat hij hier stelt dat alle vrouwen gelijk zijn. Hij heeft het enkel over bepaalde eigenschappen die kenmerkend zijn voor vrouwen, gewoon omdat ze vrouw zijn. Iedereen is verschillend inderdaad, maar net zoals dat vrouwen en mannen te onderscheiden zijn door hun lichaamsvormen, zijn ze ook te onderscheiden door hun karaktereigenschappen. Ik vind het een prachtig geschreven stuk 👌
Mooi stuk, glimlach op mijn gezicht! Gewoon maar zijn wie we zijn…
Hi! Dit is al de derde keer dat je in een van je stukjes refereert aan het feministisch debat, in wat voor zin dan ook. En ik waardeer je betrokkenheid en enthousiasme maar je haalt in elk blog argumenten aan die geen hout snijden. Je bekrachtigd je standpunten door eerst een vreemd beeld van de emancipatie beweging neer te zetten. (Nu doel ik op de volgende blogs: dat stuk over hoe je moeder vrijwillig voor huisvrouw schap koos, het blog over hoe mannen niet mogen klagen als een meisje ze probeert te zoenen en deze).
Hoe zit het dan wel volgens jou? Vertel het mij! (anders blijf ik in dat ‘vreemde beeld’ hangen)
Ik kon je vorige blogs niet meer terug vinden maar hier komt ie dan: de feministische beweging is niets meer en niets minder het willen verwezenlijken van sociale, economische en seksuele gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Hoe deze te verwezenlijken is daar verschilt men nog wel eens van mening over, maar het uitgangspunt is het zelfde. Ik heb in mijn leven inmiddels een hoop essays, biografieën, artikelen en columns mogen lezen van feministen over tal van onderwerpen maar geen een daarvan ging over hoe feministen van vrouwen verwachten dat zij moeten werken terwijl zij daar geen zin in hebben. Zelfs Joke Smit sprak in haar beroemde artikel daar niet van. Zij was een groot voorvechtser voor het 30/30 model, mannen en vrouwen deeltijd werken en samen een gezin onderhouden. Maar dit schreef zij onder de titel: het onbehagen van de vrouw. Zij sprak hier dus enkel vrouwen aan die onbehagen voelden over de status quo. (Dit was 1068, toen was ongeveer elke vrouw huisvrouw). Daarin spoorde zij hun dus aan door niet thuis te blijven zitten mopperen maar tegen de status quo in te gaan. Hierin vallen dus geen vrouwen die blij en vrolijk als huisvrouw door het leven gaan. En dit huidige artikel gaat over hoe van vrouwen een bepaalde hardheid verlangd wordt terwijl zij eigenlijk zacht en zorgzaam zijn? Gelukkig geld deze karakter trek niet voor elke vrouw met zomin als dat hardheid voor elke man geld. Dat vrouwen nog steeds geen gelijke kansen hebben op de arbeidsmarkt heeft niet zo veel te maken met het ‘vermannen van je zelf’. Lees vooral een artikel over de ‘old boys network’. Daarij wordt het sociologische proces uitgelegd waarom mannen nou toch steeds voorrang krijgen voor (top)posities in het bedrijfsleven, en eigenlijk overal.
Maar verder is een een mooi blog hoor! Ik moest dit even hebben gezegd.
Hi Laura! Kun je een link plaatsen naar het ‘old boys network’ artikel of vertellen waar ik het kan vinden? Klinkt erg interessant namelijk! 😊
Ik wil hier wel even op reageren. In de echte feministische beweging geloof ik dat dit gebeurt; het gaat om wat je wìlt doen en dat je daar gepast voor beloond wordt. Dat is op zich heel goed, maar er is een soort “meeloopfeminisme” ontstaan. Mensen die menen hard te vechten voor gelijkheid, maar niet door hebben dat ze in hun fanatisme werken naar een ongelijkheid de andere kant op: vrouwen hebben het recht om te werken, dus ook de plicht om van dit recht gebruik te maken. Ik denk dat de stukken die hij schrijft, daarop gebaseerd zijn.
Dit is namelijk wel het gevoel dat de grote groep mensen die zichzelf feministen noemt, mij geeft. Ik heb nu het idee dat ik me moet verdedigen voor mijn keuze als huisvrouw, zoals (naar mijn idee, ik was er niet bij) vijftig jaar geleden vrouwen het gevoel hadden zich te moeten verdedigen voor hun keuze als werkende moeder. Hiermee wil ik niet zeggen dat feminisme fout is, maar wel dat het verkeerd wordt uitgewerkt door het grote gros.
Johanna Sijbel-Deetman Jaaa, dank. Ik zal volgende keer proberen onderscheid te maken (al heb ik het woord ‘feminisme’ nog nooit gebruikt)
Julia Koenen
Laura
Beetje verwijfd stuk Dit is Derks 😉
Jasmijn Voorwinden precies dit dus
woww ja sws
woww ja sws
Spijker op zn kop!
<3 Derks
Love deze
🙂
Willemien van der Breggen
Sanne Bakelaar hee, dit gaat over die vrouw in jouw artikel! Goed stuk!
Maar het gaat toch juist in verhalen over gelijkwaardigheid helemaal niet over dat vrouwen hun ‘mannetje’ moeten staan, op mannen moeten lijken of zich moeten vermannen? Zelfvertrouwen, je bek opentrekken en de andere voorbeelden die je noemt zijn niet per definitie mannelijke eigenschappen. Als vrouwen die eigenschappen hebben nemen ze niet per se een voorbeeld aan een man maar omarmen ze die eigenschappen in hun vrouwzijn. (al ben ik het met de rest heel erg eens hoor haha)
Anne-Lotte de Vries
Love it
Geweldig, dankjewel voor dit verhaal!
Wat schrijf je toch weer geweldige woorden! Helemaal waar vanuit mijn perspectief Ben je niet stiekem ‘een vrouw in manskleren’?