bas derks wat ik als op tinder mezelf eerlijk kon beschrijven ditisderks

Wat als ik op Tinder helemaal eerlijk was…

door Bas Derks

Ik houd van reizen. Feestjes. Dingen doen met vrienden. Goed eten. Koffietje en yoghurt in de ochtend. Een diep gesprek over levenszaken. Muziek. Sporten. Dansen. Wijn. En ik kan mijn elleboog likken!

Ben jij mijn match gemacht in der Himmel? Laten we dan op avontuur gaan!

________

Weet wel dat ik tijdens ons avontuur uitgeslapen moet zijn. En ik thee drinken op een zonnig balkon soms avontuurlijk genoeg vind. Ook jengel ik over de warmte, denk ik dwars door je heen te kunnen kijken en heb ik een kriebel aan mijn rechterelleboog (“Maar het is écht irritant”). Weet alvast dat ik jouw klachten zal relativeren en de mijne uitvergroten. Dat ik soms niet weet wat te zeggen en eigenlijk altijd (onbewust) de omgeving aan het scannen ben. Dat ik knik of ‘ja’ zeg en pas vijf seconden later bedenk wat je eigenlijk aan mij verteld hebt.

Weet dat ik van mensen houd, maar ook tevreden ben met mezelf. En met op mezelf zijn. Ik houd van hiken, fietsen, mijmeren op een picknickkleed, zwerven door schemerige duinen en dansen op klassiekertjes. Ik houd van dingen doen die ik nog nooit gedaan heb, maar ik kan je tijdens die avonturen gemakkelijk uren negeren. Zwevend in mijn eigen, gelukkige breinbubbel. Pratend met het stemmetje in mijn hoofd. De stem die de ene keer zegt dat ik een held ben en twee uur later mijzelf de grootste minkukel op aarde kan laten voelen.

Mochten we ooit verder komen dan daten. Onthoud dan dat ik altijd alles afweeg. Of onzeker word als je vergeet de liefde uit te spreken. Of het – naar mijn smaak – te weinig uitspreekt. Ik word chagrijnig van onduidelijkheid, een afwachtende houding en status quo. Ik verwacht initiatief, maar trek wel graag mijn eigen plan. Ik houd niet van urenlang stinken in bed. Ben een avonddoucher. Vergeet mijzelf soms te verzorgen of word plotsklaps heel ijdel. Heb de ene keer een baard, dan weer een snor en transformeer vervolgens net zo gemakkelijk tot een kaalgeschoren tiener. Ik lak mijn nagels, paste ooit jurken en maak foto’s als je zit te plassen. Ik wil een tattoo. Of toch weer niet. Doe alles op de golven van mijn ongeremde impulsiviteit.

Ik heb de liefde verwenst, opnieuw omarmd en tien katten willen kopen.

Weet dat ik geen gelukkige geschiedenis heb in de liefde. Ik deed mijn best niet, verzaakte of begreep de ander niet. Ik heb lelijke dingen gezegd en ga lelijke dingen zeggen. Ik heb mijzelf beter proberen voor te doen, door lompigheid kneuzingen en tandbreuken veroorzaakt (gooi nooit een glas water over iemands gezicht als diegene 10 centimeter voor je staat) en tienduizend romantische plannen onuitgevoerd laten verrotten binnen de grenzen van mijn schedel. Ik heb de haren uit mijn hoofd getrokken (wees gerust, niet bij de ander), pyjamashirts kapotgescheurd, de liefde helemaal verwenst, opnieuw omarmd en tien katten willen kopen.

Ik heb de neiging om de kleur van je gras te vergelijken met die van je vrouwelijke buren, terwijl dat van mij ook wel groener mag. Ik verwacht het uiterste van mijzelf en daardoor ook van jou. Of ik verdrink in zelfmedelijden en heb nergens zin meer in, want: die fucking kriebelende elleboog.

Ik houd van yoghurt en mijn zin krijgen. Word anders – zonder dat ik het zelf doorheb – indirect chagrijnig. Krijg een hekel aan jou, dan aan mezelf, omdat ik een hekel aan jou heb gekregen en vervolgens vind ik mezelf weer zielig. Ik moet nadenken over wat je zegt. Ruimte krijgen in discussies om een mening te kunnen vormen voor ik kwetsende of onherstelbaar schadelijke dingen uitkraam. Ik heb je nodig, gewoon bij me. Woordeloos. Wetend dat het goed is. Maar dat ik dan ook weg kan gaan. Denk ik. Of weet ik veel wat ik nou eigenlijk wil.

Nou, this is me, je mag nog swipen, maar ik weet niet of ik iets ga typen. Eerst nog een keer je foto’s checken.

Ga ik ondertussen even krabben aan mijn elleboog.

Lees nu: Ik heb je niet lief, maar het liefst

Fotograaf: Joylé Photography.

Vind je dit leuk en wil je Derks steunen? Koop dan één van de poëzieposters in de Hebshop! Bedankjewel. Liefduhh

Volg Derks op Instagram. Snapchat: ditisderks. Of Spotify. Of doneer.

App 06-57835955 en blijf op de giga-hoogte!

Vind jij ook leuk

1 Reageer

Jaloers in een relatie | Je mag mij vasthouden, maar niet vast houden september 23, 2018 - 6:31 pm

[…] Column […]

Reply

Laat een comment achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koeken. Is dat goed? Ja hoor Meer lezen

Privacy & Cookies Policy