We zijn niet wat we zien en zien niet wat we zijn

door Bas Derks

“Ik ben best nuchter, dus ik…” Mijn mond mag deze zin niet afmaken. De kamer is namelijk in lachen uitgebarsten. Als ze eindelijk zijn uitgelachen, beantwoordden ze mijn verbaasde blik. “Nuchter, jij?! Mens, jij bent de gevoeligste gozer die we kennen.” Bam, de werkelijkheid. Van je (voormalig) huisgenoten moet je het hebben. Eenentwintig jaar lang zag ik mezelf als een realistische rakker, beide voetjes stevig op de draaiende aardbol. Tot deze avond, waar mijn zelfbeeld plots in diggelen wordt getikt.

Een paar dagen later krijg ik onderstaand berichtje van een onbekende:

Eigenlijk dezelfde situatie, maar dan omgekeerd. Waar ik eerst niet zag wie ikzelf was, ziet een ander nu niet wie ik ben. Aan de hand van een paar (naar nu blijkt) niet nuchtere gedichtjes of verhalen bepaalde dit manmens dat ik op jongens val. Een wellicht logische, maar foutieve conclusie. En nee, het is niet dat ik – zoals bij nuchterheid – nog achter mijn ware persoonlijkheid moet komen.

Of kijk naar de foto aan het begin. Jullie zien een duidelijk tekening, terwijl het vanuit mijn gezichtspunt slechts langgerekte stukken verf zijn. Alles draait om perspectief. We kunnen nooit exact hetzelfde zien als de ander. Iedereen heeft (letterlijk en figuurlijk) een verschillende kijk op deze wereld. Zelfs binnen dezelfde ruimte neemt iedereen andere dingen waar. En dat is juist fijn! Want in plaats van onze visie bij de ander op te leggen, kunnen we onszelf beter verplaatsen in die van de ander. Zo ontstaan er nog mooiere plaatjes dan jouw (en mijn) hersenen momenteel waarnemen.

Klinkt allemaal harstikke nuchter, toch? De ene keer moet ik luisteren naar een ander, om mijzelf beter te begrijpen (ik schrijf, omdat iemand mij ooit daartoe aanmoedigde). En de volgende keer moet een ander zich meer in mij verdiepen, voordat hij of zij zinnige conclusies kan trekken. Zo stimuleren we ongebruikte talenten, mengen we verschillende inzichten en halen we mensen uit hun onhaalbare (zangcarrière)droom. Niet om er zelf beter van te worden, maar om elkaar vooruit te helpen.

Tot we zijn wat we zien en zien wat we zijn.

Lees nu: Ik heb een hart van glas

Fotograaf: Joylé Photography.
Volg Derks op Instagram. Snapchat: ditisderks. Of Spotify. Of doneer.

App 06-57835955 en blijf op de giga-hoogte!

Vind jij ook leuk

7 comments

Ik ben de man die een vrouw is december 6, 2015 - 9:54 pm

[…] Ik ben de man. De man die niets met voetbal heeft. Gelukkig wordt van kerstmuziek. Een glas rooibosthee. En gedimd licht. Pure chocolade ook. De man die geen GTST kijkt, maar wel meeleeft met Down voor Dummies. De man die geen bier drinkt, maar wel rode wijn. De man die niet houterig in de discohoek blijft staan, maar zijn volledige innerlijk naar buiten danst. En totaal niet nuchter is. […]

Reply
Eline Puyk november 9, 2015 - 12:13 pm

#ouwehands dierenpark

Reply
Bas Derks november 9, 2015 - 12:39 pm

#Rhenen

Reply
Bas Derks november 8, 2015 - 10:43 pm

🙂

Reply
Britt Wevers november 8, 2015 - 9:33 pm

Jezus wat inspirerend weer ❤❤

Reply
Janna de Bruin november 8, 2015 - 9:20 pm

Britt Wevers Dimphy Nederkoorn

Reply
Serena de Man november 8, 2015 - 8:17 pm
Reply

Laat een comment achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koeken. Is dat goed? Ja hoor Meer lezen

Privacy & Cookies Policy