Dokter Derks #001: “Wel of geen goede voornemens?”

door Bas Derks

Dokter Derks geeft een medicijn voor de geest. Omdat vragen en problemen soms net zo kunnen kwellen als een winters griepje. Iedere week komen er drie geestelijke kwalen voorbij. Let wel: het medicijn heeft niet altijd dezelfde uitwerking. Beterschapsels!

Deze week:


001: Wat is er na de dood?

“Beste Dokter Derks,

Waar ik mee zit: ik wil weten hoe mijn leven er over 30 jaar uitziet (als ik dan nog leef). En van welke vraag ik misschien nog wel het meeste last heb: hoe het zal zijn als je dood bent? Is het dan alsof je nooit geleefd hebt of leef je je leven op een andere manier en op een andere plek? Hopelijke hebt u de oplossing voor deze kwellingen!

Hoogachtend,
Romy.”

Olaa Romy,

Ja, ik denk over van alles na. Toch probeer ik de vraag ‘Wat is de dood?’ zoveel mogelijk te vermijden. Waarom? Omdat er in dit levende bestaan geen antwoord op te vinden is. Bovendien leidt mijmeren over de toekomst af van het hedendaagse bestaan. Uiteindelijk ben jijzelf de enige persoon die je het juiste antwoord kan geven. Door dood te gaan. Maar wacht daar alsjeblieft nog even mee. Want het voordeel van deze ‘levensvraag’ is dat je er sowieso antwoord op gaat krijgen. Dus, Romy, leef lekker verder en houd je ondertussen bezig met andere vragen. 🙂

Beterschap!

Kusjes, Dokter D.


002: Wat is waarheid?

“Geachte Dokter,

Wanneer spreek je de waarheid? Op het moment dat je feiten gebruikt of als je algemeen geaccepteerde dingen zegt? En misschien dan in het verlengde daarvan: wat wordt dan gerechtigheid?

In afwachting,
Tim”

Beste Tim,

Historisch gezien is de waarheid relatief. Een soort geloof. Het leven dat we nu kennen – onze waarheid – is over (om en nabij) tweehonderd jaar namelijk weer grotendeels ontkracht. De mensen die ooit dachten dat de aarde plat was of dat de zon om onze planeet draaide, noemen we nu achterhaald. Terwijl het voor hen op dat moment de waarheid was. Zo kennen wij nu ook een ‘waarheid’ die over een klein aantal jaren hetzelfde stempel van achterhaaldheid ontvangt.

Ook op dit moment is waarheid relatief. Bijvoorbeeld: er vallen twee doden in Syrië. Dat is een feit, de werkelijkheid. Kan niemand meer of minder van maken. Bij de daaropvolgende interpretatie – het creëren van de waarheid – gaat het mis. Want waren de mannen vrijheidsstrijders of rebellen? Dat is maar vanuit welk kamp je het bekijkt. De moord op IS-leden wordt toegejuicht, de moord op een kind veracht. Terwijl het beide keren moord betreft. Dat is de werkelijkheid. In welke waarheid we leven verschilt per situatie. Probeer maar eens te zeggen dat je het goed vindt dat het kind vermoord is en baalt van doden bij IS. De algemeen geaccepteerde interpretatie is de waarheid van waaruit wij handelen.

We hebben het over dezelfde werkelijkheid, maar plakken er een andere waarheid op. Een eigen waarheid. Het enige medicijn is ‘openstaan voor de waarheid van de ander’. Zijn of haar argumenten afwegen tegen die van jou. En je waarheid durven aanpassen. Leg de jouwe in ieder geval nooit bij de ander op, want morgen kan je zomaar ongelijk blijken te hebben. Met nieuwsgierigheid en zelfkritiek kom je al een heel eind!

Beterschap!
Kusjes, Dokter D.


003: Wel of niet beginnen aan goede voornemens?

“Geachte Dokter,

Elk jaar heb ik goede voornemens. Veel mensen zeggen dat dat niet helpt. Dat het onzin is. Wat denkt u?

Liefs, Laura.”

Lieve Laura,

Het ligt er puur aan welke voornemens je hebt. Ben je van plan om meer complimentjes te geven, vrijwilligerswerk te gaan doen en wil je beter opletten op school? Dan zeg ik: vooral voornemen en uitvoeren! Als je dit jaar inzet op meer volgers, geld, complimentjes (ontvangen) of minder kilo’s, dan raad ik het toch liever af.

Waarom? Omdat de eerste voornemens streven naar een verbetering van je innerlijke ik, die anderen beogen daarentegen een heel ander doel: je uiterlijk vertoon bijschaven. Want überhaupt, hoeveel extra volgers wil je dan? Honderd? En als je die 100 al in mei bereikt hebt? Dan wordt het doel waarschijnlijk 200. Et cetera, et cetera. Onverzadigbaar. Zelfde scenario geldt voor euro’s en kilo’s. Voor afvallen kan je beter als voornemen hebben ‘gezonder eten’ of ‘meer sporten’. Dan streef je een duurzaam doel na, in plaats van een kortetermijn-variant. De rest (lees: minder kilo’s) komt dan vanzelf.

Vraag je dus bij elk voornemen af: wil ik het doen, omdat ik er een beter mens van wordt, zowel voor mezelf als voor de ander? Of wil ik er zelf rijker, bekender of aantrekkelijker (najagen wind) door worden? Bij een voornemen van het eerste kaliber maakt het namelijk niet uit of je het doel volledig bereikt, maar is iedere stap wel in de goede richting!

Beterschapsels en een gezond 2016!
Kusjes, Dokter D.

P.S. En lukt het een keer niet? Boeien. Je kan de volgende dag gewoon opnieuw beginnen.

Heb jij ook een sluimerende levensvraag?
Stel hem gerust hieronder, via de app (06-57835955) of aan mail@ditisderks.nl. Kijkt Dokter Derks of hij het juiste zalfje kan vinden. Kusjes!

Volg Derks op Instagram / Facebook / YouTube. Of doneer.

WhatsApp-iconEen WhatsAppje bij nieuwe schrijfsels?
Voeg 06-57835955 toe, stuur een berichtje en blijf op de giga-hoogte!

Vind jij ook leuk

Laat een comment achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koeken. Is dat goed? Ja hoor Meer lezen

Privacy & Cookies Policy