(Fe)Mail 06: Hoe praten mannen over hun eerste date?

door Bas Derks

Bas en Eelkje zijn vrij identiek. Beiden op 30 juli jarig ook. Alleen is Bas een jongen en Eelkje een meisje. Daarover mailen ze elkaar. Hoe het mannenbrein werkt en denkt, tegenover dat van een vrouw. Het is niet volmaakt. Net als mannen en vrouwen niet volmaakt zijn. En toch duidelijk verschillen. Vinden zij. Bas en Eelkje. Die best lijken op elkaar.

Aan: baslovevoetbal@live.nl
Onderwerp: Outdated

Beminnaar Bas,

’’Nou, het was echt super leuk. We gingen gewoon een drankje doen. Je weet wel bij die tent op de hoek. Hij nam een biertje en ik dacht nog zal ik ook een biertje nemen. Dat heb ik niet gedaan. Ik nam een wijntje. Nou en toen hebben we gewoon heel de avond gepraat. Hij rook zo lekker. Hugo Boss volgens mij. Helemaal niet bijzonder, maar je weet hoe gevoelig ik daarvoor ben. En hij kan ook heel goed over zijn gevoel praten.’’
Verbitterde vriendin A: ‘’Nou, dat is ook wel eens fijn voor de verandering.’’
‘’Ja, en hij vertelde over zijn jeugd. Echt zooo schattig. Hij heeft wel een irritant accent, maar hij doet HBO dus we konden gewoon fatsoenlijk communiceren.’’  Biologische-tofoe-etende-bakfiets vriendin B: ‘’Jemig, alsof je niet met mbo’ers kunt praten.’’
‘’Inderdaad, al mijn exen deden universiteit, maar daar was geen fatsoenlijk woord mee te wisselen. Het ging ze maar om één ding, als je begrijpt wat ik bedoel‘’, doet vriendin A vinnig een duit in het zakje.
‘’Allemaal goed en wel, maar nu wil ik die seksgod van je wel eens zien’’, voegt ze er snel aan toe.‘’Ik zoek hem wel even op via Facebook. Kijk dit is em.’’
‘’Oh hemel! Die bloes kan echt niet meer.’’
‘’Ja, maar het is een heel oude foto en hij ziet er in het echt heel anders uit’’, protesteer ik luid!

Dit, literaire vriend, is een kleine inzage in een dialoog tussen vriendinnen en mij. Op dat moment was ik net op date geweest en mijn chaperonnes hadden tijdens de afspraak mij al Whatsappjes gestuurd als: ‘’Hoe is het??’’ En: ‘’Doe je voorzichtig, je weet het maar nooit tenslotte. Liefje ik hoop dat deze wel goed voor je is!’’ ‘’Maak eens foto van onze Tarzan.’’ Zodra mijn date naar het toilet is, bericht ik snel terug: ‘’Het gaat goed, ik lig nog niet verkracht met afgehakte ledematen in de bosjes! Ik vertel alles zodra ik terug ben!’’  En zo geschiedde. Na elke date en zeker de eerste vertel ik mijn vriendinnen uitvoerig alle details van de jongeman. Ik wil het graag vertellen, maar ik weet ook dat zij het willen horen. Maar hoe zit dat nu met mannen? Bespreken zij ook hun dates, en hoe dan precies?

Ik ben benieuwd naar je antwoord!

Liefs,
Eelk

_________________________________

Aan: eelk_horses_xx@hottertmail.com
Onderwerp: RE: Outdated

Datebare Eelkje,

“Ach man, die chick is kassa. Ze appte net nog dat ze het zo gezellig vond. Zegt genoeg. In. Da. Pocket! Ajax gezien nog?” Zo verloopt het gros van de conversaties als je een gozer naar zijn date vraagt. Wellicht wat voorzichtiger of literairder, maar het antwoord loopt over van het zelfvertrouwen. Stel, de date ging beroerd, zij vond het afspraakje helemaal niet ‘zo gezellig’, dan ligt het aan haar. Dat ze saai is. Dat ze slurpt. Of dat ‘het toch al niet’ zijn type was. De man houdt graag de eer aan zichzelf.

Vanbinnen gaat dat anders. We zijn gekrenkt, doordat zij helemaal niet nog eens af wil spreken. Of omdat ze gapend aftaait met één of andere halfslachtige smoes over lange dagen en de lege voederbak van de kat. Terwijl ze daarvoor nog de haat aan alle kattendames had verklaard, nippend aan haar (door mijzelf betaalde) peperdure drankje. Haar vierde!

Of: de man is kneitersverliefd. En het is wederzijds. Hij komt dan met eerdergenoemde uitspraak. Maar dat is uiterlijk vertoon. Vanbinnen kookt het. Twijfelt de vent aan alles wat hij doet in haar buurt. Kan hij zijn ogen inwendig uitkrabben als die tijdens de eerste date teveel over zichzelf praat. Of haar gezicht van zijn niesneusafval moet reinigen. Of bolognese (wie bestelt er dan ook spaghetti?!) een vlek op zijn kin en witte broek versiert.

De twijfel en onzekerheid komen voort uit het gevoel dat deze meid wel eens dé meid kon worden. Eentje waarbij een relatie langer duurt dan die ene maand met een paardenfanate. Waar mijn seksegenootjes deze onzekerheid in zekerheid verhullen (door middel van een zin, zoals in het begin van deze mail) ben ik daartoe geenszins in staat. Wellicht omdat ik meer denk dan zomaar onderga. Of omdat mijn vlinders ijzeren vleugels bezitten en dus een grotere invloed op mijn gestel uitoefenen.

Want, al wijst alles erop dat ‘de chick kassa is’, alsnog twijvel (wijventwijfel, maar dat is wellicht wat te seksistisch) ik. Twijvel ik onophoudelijk. En deel dat, tot vervelens toe, met mijn volwassen vriendjes. Van die vriendjes die alles al hebben meegemaakt en nu jarenlang in verkering verkeren of zelfs getrouwd zijn. Ze vormen mijn klankbord op het moment dat ik mijn hart weggeef, voordat überhaupt duidelijk is of de dame in kwestie hem hebben wil. Toch ben ik daar volgens mij uniekig in. Mijn mannelijke vrienden zijn namelijk meer voor het uitstralen van zelfverzekerdheid dan toegeven dat zo’n eerste date spannend is. Vanbinnen sterven ze stiekem allemaal de twijveldood.

Ajax nog gezien trouwens?

Vlinderfabricerende kusjes,
Bas

Volg Derks op Instagram / Facebook / YouTube. Of doneer.

WhatsApp-iconEen WhatsAppje bij nieuwe schrijfsels?
Voeg 06-57835955 toe, stuur een berichtje en blijf op de giga-hoogte!

Vind jij ook leuk

9 comments

Ilona Vermeulen februari 26, 2016 - 7:55 am

Hahaha “saai”. Waar heb ik dit ook alweer gehoord Babette

Reply
Babette Levert februari 26, 2016 - 8:15 am

Hahahah oooh nu komt de aap uit de mouw

Reply
Marthe-Louise Hoek februari 25, 2016 - 7:18 pm

Annelie Lekkerkerker Emma Stolk ^_^

Reply
Jorit Verkerk februari 25, 2016 - 7:02 pm

Word mijn twijvelbroer, Bas.

Reply
Rian Klooster april 3, 2015 - 9:28 am

Anna Kosters

Reply
Daphne Hatzihristodulu april 3, 2015 - 7:28 am

Haha, geen woord van gelogen!

Reply
Das Berks april 3, 2015 - 8:30 am

🙂

Reply
Das Berks april 2, 2015 - 9:01 pm

Het bewijs volgens Eelkje:

Reply
Marjon Keller april 2, 2015 - 8:39 pm

Rina Bakker

Reply

Laat een comment achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koeken. Is dat goed? Ja hoor Meer lezen

Privacy & Cookies Policy