(Fe)Mail 12: Wat willen mannen en vrouwen van elkaar horen?

door Bas Derks

Bas en Eelkje zijn vrij identiek. Beiden op 30 juli jarig ook. Alleen is Bas een jongen en Eelkje een meisje. Daarover mailen ze elkaar. Hoe het mannenbrein werkt en denkt, tegenover dat van een vrouw. Het is niet volmaakt. Net als mannen en vrouwen niet volmaakt zijn. En toch duidelijk verschillen. Vinden zij. Bas en Eelkje. Die best lijken op elkaar.

Aan: baslovevoetbal@live.nl
Onderwerp: Klik op de bevestingslink om je hart te claimen

Lieve Bas,

Omdat de verschillen tussen man en vrouw heel vaak frictie veroorzaken, vind ik het mooi om te bespreken hoe verschillend mannen en vrouwen naar bevestiging verlangen. Ik merk zo vaak dat we de ander bevestigen zoals we zelf graag bevestigd willen worden, maar zijn de behoeftes van man en vrouw niet heel anders? Ik ben ervan overtuigd dat de meeste relaties stuklopen, omdat verwachtingen niet goed gecommuniceerd zijn. Daarom wil ik graag iets delen over mijn verwachting van een man. Puur als het gaat om bevestiging.

Ik ben mij ervan bewust dat bij bevestiging het onwijs belangrijk is wie het uitspreekt of laat zien, dus ga ik er nu even van uit dat het gaat om een man met wie ik trouw, kindjes krijg en elke zomer naar een Franse camping rijd. Waar hij – op zijn beurt – hoopt dat ik als eerste sterf wanneer we in een bejaardentehuis zijn gedropt. Ik heb het dus niet over ouders, docenten of andere autoritaire factoren.

Misschien is mijn verwachting wel verschrikkelijk cliché en misschien kan geen enkele vrouw zich hierin herkennen, maar voor mij is het van onwaarschijnlijk belang dat hij mij mooi vindt. Ik zal uitleggen waarom. De hele wereld kan m’n uiterlijk ‘niet denderend’ vinden, maar als hij dat wel vindt: daar ligt zoveel in. Een stukje exclusiviteit. Het idee dat hij bij iedereen zou kunnen zijn, maar toch voor mij kiest. Dat hij me kusjes wil geven, mij veiligheid wil bieden en zich zichtbaar gelukkig prijst met mijn liefde. Dat is een onbeschrijfelijk gevoel. Een gevoel waar ik nooit genoeg van zal krijgen.

Voor vrouwen staat onzekerheid over het uiterlijk op nummer 1. Als hij dan zegt dat hij je prachtig vindt, doet dat ongelofelijk veel. En elke keer als hij het zegt, al is het voor de honderdste keer, doet dat net zoveel als ware het de eerste keer.

En misschien weet ik wel dat hij het vindt, maar zegt hij het nooit, omdat hij niet weet dat ik er zo naar verlang. Dus, naast al dat geruzie en geoorlog in de wereld, wil ik zo graag dat mensen aan elkaar eens vragen: “Wat wil jij nu graag van mij horen?” Vaak weten we dat helemaal niet en denken we vanuit onze eigen perceptie wel te weten wat die ander nodig heeft, maar wat zal het ongelofelijk mooi zijn als we eens luisteren naar wat de ander fijn vindt. Het kost niets en toch levert het zulke mooie liefde op. Dus Bas: wat wil jij nu echt van de liefde van je leven horen?

Ik ben benieuwd of je zo kwetsbaar wilt zijn om dit met mij te delen. Zo ja, dan voel me buitengewoon vereerd!

Liefs, Eelk

___________________________

Aan: eelk_horses_xx@hottertmail.com
Onderwerp: RE: Klik op de bevestingslink om je hart te claimen

Wonderschone Eelkje,

O, wauw. Bedankt voor deze openhartige mail. Ik zal, tijdens het typen van mijn antwoord, erachter proberen te komen wat ik eigenlijk het liefst wil horen. Want ik weet zoiets pas op het moment dat het wordt uitgesproken. Tot mijn brein gelukkige sprongetjes maakt na het horen van bepaalde woorden. Dan heb ik pas door dat ik stiekem al jaren smacht naar die verzwegen bevestiging. Want ja, iedereen zoekt bevestiging. Ook ik.

Stel, als ik jou nu ‘knap’ noem. Stel he. Haha nee, natuurlijk vind ik je bloedschoon. Maar toch, mijn lofzang doet je waarschijnlijk vrij weinig. Lang niet zoveel als wanneer HIJ over je schoonheid begint. Hij, de man die het vuur van je hart stookt en levend houdt, raakt de speciale snaar van je trommelvlies. De snaar die het puurste geluid produceert dat het langst blijft hangen. Want hij staat het dichtst bij ‘de ware jij’. De ware jij, waar ondanks chagrijn, honger, hormonale opstandjes, boertjes, wakker worden, uitbuiken en plotselinge tranen niet van weggelopen wordt, maar juist extra van gehouden.

Nou, en als diegene ‘de ware jij’ nog steeds knap vindt. En dat ook benoemt. Dan voedt hij het hartenvuur en laat het vrouwenlichaam vlammen. De losgekomen warmte duwt je mondhoeken tot een gelukzalige glimlach en twinkeloogjes weerspiegelen het brandende binnenste. Voor dat stralen doet een man alles. Daar beschermt, behoedt en troost hij haar voor. Offert hij desnoods zijn eigen stralen aan op. Zij is de zon en een zon moet stralen.

Ik ben graag de bewaker van het vrouwenhart, zolang dat stralende hart maar regelmatig vanuit haar diepste zegt dat ze trots op mij is. Zegt dat ze zich veilig voelt bij mij. De wereld vergeet wanneer ze rust in mijn armen. En dat er geen betere bewaker is dan ik. Dan zal ik voor altijd haar bewaker zijn.

Liefde is, net als onze mailwisseling, een wisselwerking. Een gelijkwaardige wisselwerking welteverstaan. Zij kan niet zonder mij en ik niet zonder haar. Al zouden we dat allebei nog zo graag willen. Daarom kunnen we het maar beter toegeven. En benoemen.

Je bent wereldwondermooi.

Bas

WhatsApp-iconEen WhatsAppje bij nieuwe schrijfsels?
Voeg 06-57835955 toe, stuur een willekeurig berichtje en blijf op de giga-hoogte!

Of volg Derks op Instagram / Twitter / Facebook. Of doneer.

Vind jij ook leuk

9 comments

Saphir Sangi juli 25, 2015 - 7:03 pm

HA leuk!

Reply
Melissa Kok juli 25, 2015 - 7:02 pm

Top weer 🙂

Reply
Lars Bastiaansen juli 25, 2015 - 5:51 pm

Bas wat schrijf je weer heerlijke teksten! Heb ook je tekst uit Suriname nog steeds! Keep up the good work !

Reply
Bas Derks juli 25, 2015 - 8:04 pm

Deze? Dankjewel, meneer Bastiaansen!

Reply
Emma van der Wal juli 25, 2015 - 5:47 pm

Oei, die dt fout 🙁

Reply
Kees van der Linden juli 25, 2015 - 5:53 pm

Ik ben ontzettend trots.

Reply
Emma van der Wal juli 25, 2015 - 6:06 pm

Doet me goed <3

Reply
Bas Derks juli 25, 2015 - 8:04 pm

Welkuhh?

Reply

Laat een comment achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koeken. Is dat goed? Ja hoor Meer lezen

Privacy & Cookies Policy