(Fe)Mail 13: Waarom willen vrouwen (en mannen) niet ouder worden?

door Bas Derks

Bas en Eelkje zijn vrij identiek. Beiden vandaag(!) jarig ook. Alleen is Bas een jongen en Eelkje een meisje. Daarover mailen ze elkaar. Hoe het mannenbrein werkt en denkt, tegenover dat van een vrouw. Het is niet volmaakt. Net als mannen en vrouwen niet volmaakt zijn. En toch duidelijk verschillen. Vinden zij. Bas en Eelkje. Die best lijken op elkaar.

Aan: eelk_horses_xx@hottertmail.com
Onderwerp: Flapstaartjes

Fuifduif Eelkje,

Ouder worden doen we allemaal. Toch is Hoe oud ben je? één van de meest gestelde vragen. Ik heb trouwens het idee dat vrouwen – en Bas – het daar moeilijker mee hebben dan mannen. Met ouder worden. Je kent vast wel het gezwets over dat ik wijn ben (steeds smakelijker wordt) en jij melk (met het jaar zuurder). Onzin natuurlijk. Elk jaar word je wijzer en daarom mooier. Maar toch, waarom hechten we zoveel belang aan leeftijd?

Een voorbeeld: ik ken een vrouw, een prachtige vrouw. Ze neemt ieder jaar vrij met haar verjaardag. Niet om het uitbundig te vieren met vrienden, kinderen en de hond. Integendeel, ze wil de felicitaties ontlopen. Ze vindt het vreselijk om haar leeftijd te moeten opschroeven met een extra jaartje. Ouder worden staat voor haar gelijk aan achteruitgang. En daar wil ze liever niet mee geconfronteerd worden.

Zit hier de angst? De angst om niets meer waard te zijn. Niet meer dat begeerde perzikhuidje op je botten te voelen, maar rijpe mandarijnenvacht. De angst om afgeschreven te worden, omdat je lichaam een bepaald getal (30, 40, 50) heeft bereikt. De angst voor andermans mening.

Ergens heeft ze een punt. Niet dat het erg is om ouder te worden. Maar wel dat hele leeftijdsgedoe. Zonder leeftijd beoordelen we mensen namelijk niet meer op levensjaren. Of hemelen we ze op. Zonder leeftijd zien we die ander niet meer als talentvolle tiener of afgeschreven zestiger. Zonder leeftijd kan men zelf bepalen wanneer iemand geschikt is om alcohol te drinken, te stemmen of auto te rijden. Zelf bepalen wanneer hij of zij volwassen is. Dat is namelijk onmogelijk op een cijfertje te plakken. Wat we wel steevast doen.

Steeds wilde ik een jaar ouder worden. Tot ik 18 werd. Vanaf toen mocht het wel stoppen. Nu word ik vandaag 22. En jij 20. Het is niet te stoppen. Hoeft ook niet. Het leven is een fuifje. Maar toch, Eelkje, wees eerlijk, vind jij het een feestje om ouder te worden? Of verstopt u zich liever de gehele dag onder een kleedje? Of heeft de rest zich al verstopt (lees: op vakantie) en glijdt je verjaardag onzichtbaar voorbij? Vertel ‘t mij!

Gelukkig kunnen wij onze smart/vreugd delen vandaag. Fijne, gezamenlijke verjaardag, geliefde Eelks!

Slagroomtaartzoentjes,
Bas

___________________________

Aan: baslovevoetbal@live.nl
Onderwerp: RE: Flapstaartjes

Feestvarkentje Bas,

‘’Ik weet het nog goed hoor. Toen je geboren werd. Het was verzengend heet en iedereen was ziek, behalve mama gelukkig. Iederéén met die koortshoofden en zweethanden bij mama om ‘t bed. Haha, nou dat was me een dagje wel hoor.’’ Er ontsnapt een snerpende fluit tussen zijn lippen. ‘’Tjonge jonge jonge, en wat huilde je veel! En schijten, schijten, ongelofelijk. Janken en schijten, dat typeerde jou ontzettend.’’ Vervolgens een hoofd vol ongeloof, alsof hij niet begreep waar de tijd gebleven was. ‘’Zo, twintig jaar? Je ziet er ook echt uit als twintig nu, hoor. Voel je je een beetje jarig? Nou kom hier, dan krijg je drie zoenen van me!’’

Dit is zo’n beetje het monoloog waar ik al twintig jaar op 30 juli mee wakker word, alleen wordt het getal steeds ingewisseld. Ieder jaar weer kunnen ze het niet geloven dat ik al weer zo oud ben geworden. En al zóóó groot! (nu nog steeds, terwijl ik al een paar jaar uitgegroeid ben) Toen ik nog wat jonger was, dacht ik dat mijn ouders mij het gevoel wilden geven dat ik echt al superoud en -cool was. Wat overigens prima was, want die bevestiging zocht ik destijds ook. Als iemand vroeg hou oud ik in januari was, zei ik heel parmantig: “Zes, bijna zeven”, terwijl ik echt nog duizend nachtjes moest slapen. (bij mij was alles ‘duizend’ als het om veel ging, maar ik niet precies wist hoeveel)

Als kind wilde ik zo snel mogelijk groot worden. Ik vond klein zijn stom en uitspraken als: ‘’Als kind ben je nog zo zorgeloos’’ belachelijk. Dan moest ik mijzelf inhouden om niet jaloers te gillen: ‘’Kijk nou eens, kijk hoe cool je bent: stoer, groot, volwassen mens.’’ Als ouder mens terugverlangen naar je kindertijd was voor mij absoluut uitgesloten. Ik zou snel oud worden, mijn eigen keuzes maken, de kleren dragen die IK wilde, eten wat ik lekker vond en lekker op de wereld rondjes lopen en zo.

Groot worden is bij mij nooit gelukt, ouder daarentegen wel. Ik schaam me tegenover mijn kleine zelf, dat ik met weemoed verlang om weer zo klein te zijn. Dat alles veel te snel gegaan is, dat ik veel te snel mijn kinderlijke onschuld ben verloren, dat ik nu meer kennis heb, maar veel minder fantaseer, dat werken de realiteit is geworden en dromen een illusie, dat ik nooit beseft heb dat de enige mannen in mijn leven mij nooit pijn zouden doen en dat ik God ooit heb kunnen verlaten, terwijl ik gewend was iedere avond in zijn almachtige armen naar dromenland te gaan.

Ik vind ouder worden verschrikkelijk eng. Niet omdat ik vrees voor het moment dat ik seksloos en met lekkende melktieten op de bank beland, maar omdat ik steeds verder verdwaal van mijn oorspronkelijke ikje. Steeds meer aangepast. Steeds meer een product van de toekomst. En toch heeft bang zijn geen zin, want het overkomt me. Daarom probeer ik zo nu en dan wat herinneringen op te schrijven. Over hoe het toen was. Zoals nu. Voel ik me, op mijn eigen verjaardag, toch weer even klein.

Fijne verjaardag liefste!
Eelkje

WhatsApp-iconEen WhatsAppje bij nieuwe schrijfsels?
Voeg 06-57835955 toe, stuur een willekeurig berichtje en blijf op de giga-hoogte!

Vind jij ook leuk

11 comments

Goedemorgen! is een groet of een liefdesverklaring augustus 1, 2016 - 8:07 pm

[…] (Fe)Mail […]

Reply
Dit is Derks juli 30, 2015 - 12:06 pmReply
Mirjam Schippers juli 30, 2015 - 9:10 am

Gefeliciteerd!

Reply
Caren de Leeuw juli 30, 2015 - 8:47 am

Reply
Fleur de Kock juli 30, 2015 - 8:36 am

Happy birthday!

Reply
Mieke Smoes juli 30, 2015 - 8:36 am

gefeliciteerd allebei

Reply
Hugo Naessens juli 30, 2015 - 8:26 am

Gefeliciteerd allebei! En Eelkje, volgende mij loopt ‘t wel los met dat Ikje. Het loopt wat deuken op, laat onderweg wat flauwekul vallen, maar het krijgt eerder meer kern dan minder. Heb je die montage van de ogen van Rembrandt wel eens gezien? Op alle zelfportretten kijkt dezelfde man door die ogen naar buiten, van piepjong tot bijna dood. Dat, dus.

Reply
Bas Derks juli 30, 2015 - 8:26 am

Dank dank!

Reply
Denise Modderman juli 30, 2015 - 8:15 am

Gefeliciteerd!

Reply
Emmy de Jager juli 30, 2015 - 8:07 am

Van harte gefeliciteerd met jullie verjaardagen! Hopelijk nog heel veel jaren met zulke verhaaltjes. Fijne dag

Reply
Mike Haanstra juli 30, 2015 - 7:54 am

Gefeliciteerd allebei !!!!

Reply

Laat een comment achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koeken. Is dat goed? Ja hoor Meer lezen

Privacy & Cookies Policy